ExtraEl ple del 31 de juliol va anar ben carregat (va durar 5 hores, de 19.00 a 00.00 h!!!) i va deixar ben clar que s’obri una nova etapa en este final de legislatura en quedar el govern PP-SIM en minoria amb el pas de Javier Marí i Julio Lacruz al grup de No Adscrits en abandonar el PP. Ací farem unes pinzellades del més important del Ple. En el vídeo, que com sempre penjarem tan prompte com ens siga possible, podreu visionar el ple completament.

Al principi es va donar compte de l’eixida d’eixos dos regidors del grup del PP i del seu cessament, per part de l’alcalde, en les regidories delegades que gestionaven. També es va donar compte de la nova distribució de competències. A les que ja tenien, V. J. Simon suma la regidoria d’Indústria; Maite Montalt la de Comerç i M. José Alcover assumeix Cultura i Educació i passa a ser primera tinent d’alcalde i passa a tindre la dedicació que tenia Marí com a alliberat i cobrarà quasi el doble del que cobrava, ara rebrà uns 1.600 €.

En el punt 7 va quedar en evidència la pressa i la improvisació de l’alcaldia per a reconduir la situació. L’abandó de Marí i Lacruz del PP i expulsió de l’equip de Govern obligava a remodelar les comissions de l’Ajuntament. L’alcalde va portar a ple una proposta de creació i composició de les comissions informatives permanents i els membres que haurien de formar part que, al nostre entendre, era, com a mínim, dubtosa. Com que no teníem garanties que es complira totalment la legalitat, després de parlar-ho amb el Grup Socialista, en Compromís vàrem decidir demanar un informe jurídic a Secretaria, que es retirara de l’ordre del dia i que es tornara a plantejar al mes d’octubre en el següent ple, quan tots haurem pogut contrastar el que toca fer legalment. Es va atendre la nostra petició i es va retirar.

El punt 8 l’equip de govern va començar a patir estar en minoria. Es votava una moció del PSOE instant a la creació del Consell Escolar Municipal. PP-SIM argumentaren que està en marxa però que falta la constitució formal (fa mesos que diuen això…) i M. José Alcover es va comprometre que al principi de setembre es convocaria les persones i entitats que n’han de formar part. La moció s’aprovà per 8 a 5 amb els vots a favor de PSOE, Compromís, J. Marí i J. Lacruz.

El punt 9 tractà una altra moció del PSOE sobre la creació d’un espai de treball compartit (coworking) amb la col·laboració de l’Ajuntament. Després del debat, el resultat va ser de 6 vots a favor (PSOE i Compromís), 5 en contra (PP i SIM) i 2 abstencions (Marí i Lacruz).

El punt 10 debatia la moció de Compromís sobre mesures de suport al Consorci Comarcal de Serveis Socials, del qual Museros forma part. Consorci protestaAquesta entitat dóna servei a molts usuaris i les seues famílies que tenen discapacitats i en què hi ha autèntics drames familiars i a causa dels impagaments de la Generalitat pateix una situació molt delicada que posa en perill la continuïtat (p. ex. els treballadors fa 4 mesos que no cobren!). A més, la Generalitat vol establir el ‘copagament’, pel qual hi ha casos que de pagar menys de 50 € passarien a pagar-ne més de 300 €, això amb una pensió d’uns 900 €.
Per a donar-li suport, el PP va demanar que s’eliminara la referència a l’eliminació del ‘copagament’, però Andreu Collado, portaveu de Compromís, va argumentar que el model de copagament sanitari o de serveis socials és el model del PP, no el de Compromís i que no es retirava. A pesar d’això, finalment, el PP va optar per votar a favor i s’aprovà per unanimitat.

consorci comarcal SS 1.2consorci comarcal SS 2.2
La segona moció demanava reclamar les inversions previstes per la Generalitat per a Museros i que estan pendents. Concretament es demanava que s’afronte l’ampliació del CEIP Blasco Ibáñez, que ja és una necessitat urgent ja que no hi ha espai físic No retallades museros Blascoper habilitar aules per als grups que hi ha i cal també per deixar de tindre el centre partit (educació infantil i primària) en dos centres separats amb els inconvenients que això comporta (menjador, pares amb alumnes en dos centres…), això sense comptar que el centre d’infantil ubicat a l’av. del País Valencià és un centre molt envellit.

També incloïa reclamar la reactivació del protocol per a la construcció de la Casa de la Música, anunciat amb bombo i platerets just abans de les eleccions de 2011 i oblidat en un calaix des d’aleshores. A més, s’exigia el pagament de la totalitat del deute pendent pel Centre de Dia i dels interessos a què Museros ha hagut de fer front des de 2011 (uns 110.000 €) per culpa de l’impagament de la Generalitat. inversions generalitat 1.2inversions generalitat 2.2
L’alcalde va informar que al juny la Generalitat havia pagat, per fi, 361.000 € i que el 31 de juliol (que justet!) n’havien ingressat 454.000 més, per la qual cosa falta aproximadament només un 15% del cost total. Benvinguts siguen, però no pararem fins aconseguir que liquiden tot el deute, interessos inclosos!

La moció també es va aprovar per unanimitat per aixtransfugaò estem contents i agraïm que la resta de representants de Museros valoren com a justes i necessàries les peticions que fem en positiu des de Compromís, lamentablement, moltes vegades, davant de propostes molt paregudes en bé del poble de Museros, l’actitud no ha sigut tan favorable per part del PP, SIM i els ara trànsfugues J. Marí i J. Lacruz, que disciplinadament, feien primar els interessos partidistes.

En el punt 12 es debaté una moció del PSOE contra el procediment de selecció dels estudiants del programa La Dipu et Beca (nosaltres presentàrem una moció en eixe sentit en el primer ple de la legislatura el juliol de 2011 que podeu consultar en http://museros.compromis.net/2011/07/26/en-el-ple-del-21-de-juliol/). Segons el PP, les coses estan molt ben fetes i tot és legal i transparent i tenen la consciència tranquil·la, el representant de SIM es va sentir «insultat» fins i tot per les acusacions d’amiguisme i J. Marí (J. Lacruz no digué ni piu en tot el ple) va dir que ell havia sigut president de la comissió avaluadora dos anys i no havia vist res rar. La veritat és que les queixes per l’arbitrarietat, l’opacitat i la sobrevaloració de l’entrevista com a manera de legitimar la selecció d’uns aspirants sobre uns altres han sigut una constant (de fet, una persona del públic afectada va intervindre al final del Ple i no va rebre cap resposta convincent). Sembla que les propostes llançades per Compromís i PSOE per a aportar llum i transparència no fan molta gràcia a PP-SIM. No obstant això, la moció va eixir avant amb els vots de PSOE, Compromís i els No Adscrits.

Els punts del 13 al 19 eren d’aprovació de convenis o altres qüestions administratives (targeta transport estudiants, calendari laboral…) que es van aprovar per unanimitat o per la majoria dels grups municipals.

I s’arribà al punt 20, despatx extraordinari, un punt de mer tràmit normalment en què es poden incloure mocions o altres punts per via d’urgència si s’aprova que s’hi incloguen. El PSOE en presentà una sobre el conflicte a Gaza i l’alcalde un tràmit, que s’inclogueren i s’aprovaren. Però ahir es va tornar en un punt calent ja que J. Marí va pretendre incloure 5 mocions (5!) per via d’urgència.

Anem a pams. Resulta que 3 de les 5 eren adaptacions de mocions de Compromís per MuserMarxismos, algunes presentades tan lluny com en el ple passat (com la de la reducció de l’IVA a les perruqueries). També presentà la rebaixa del salari d’alts càrrecs, subvencions a grups polítics i remuneració per assistència a plens (que ell mateix ha votat en contra fins en tres ocasions quan li l’hem plantejada!); i la bonificació de la plusvàlua al màxim legal en els casos de transmissió per herència. Senzillament impressionant! Marí se’ns ha fet marxista! Però de Groucho Marx, que deia allò de «Tinc uns principis, però si no li agraden en tinc uns altres…».

Compromís i PSOE no vam voler caure en l’estratègia de Marí. La resta de grups votàrem la no inclusió en l’ordre del dia. En política tot no val i ahir va voler fer de triler polític i forçar votacions inesperades sobre coses que no hauria d’haver tramitat per urgència sinó de manera ordinària i per a més inri sobre coses contra les quals ell havia votat reiteradament en contra mentre estava al govern i cobrant el jornal.

En el pròxim ple, presentant-les en temps i forma, podrem debatre-les i aprovar-les si ho vol la majoria. Però respectant les regles del joc i no usant-les a la seua conveniència en un exercici de filibusterisme polític.

Finalment, es va arribar als precs i preguntes.

Destaquem les següents de les que va plantejar Compromís per Museros.

*Preguntàrem si havien pensat a quina partida dedicar els diners que s’estalviaran amb la disminució de salaris de l’equip de Govern amb l’eixida de Marí i Lacruz. J. M. Aznar va contestar que no ho havien pensat encara.

*Sobre el cost de les festes, se’ns va dir que estaria al voltant dels 78.000 € (IVA inclòs)

*Interessats per la Fira del Comerç, se’ns digué que es farà el 5 d’octubre.

*Sobre una recent sentència sobre el cobrament de l’IBI urbà a zones rústiques que encara no s’han urbanitzat. Vam demanar un informe de com afecta els propietaris de Museros.

*Reclamàrem per quarta vegada en 16 mesos que es pinten passos de zebra en el camí a Massalfassar a l’altura de Xandala, ja que no n’hi ha cap. Esperem que siga la bona!camí massalfassar

* En el ple del 12 de juny PP-SIM van tombar la moció de Compromís sobre la reducció de l’IVA al 10% a perruqueries.iva 21 L’alcalde ens va dir en aquell moment que no sabien el que féiem, que era desproporcionat, que ho féiem pensant en alguna persona… Tot amb el to de superioritat perdonavides a què ens té acostumats. Bé resulta que ahir li vam mostrar que Les Corts Valencianes el 26 de juny van aprovar justament eixa mateixa sol·licitud amb els vots també del PP (http://www.laveupv.com/noticia/9911/les-corts-aproven-instar-rajoy-a-aplicar-liva-reduit-a-les-perruqueries). Voler ser més papista que el papa té de vegades eixes coses, que la realitat et desmenteix al cap de quinze dies. J. M. Aznar va optar per callar i no dir res, no es va disculpar, però tampoc es va atrevir a replicar. Qui calla, atorga…

I açò és el que van donar de si, bàsicament, les cinc hores de ple. Us animem a veure el vídeo que penjarem i comprovar vosaltres mateixos qui és qui i com actua cadascú en els plens de l’Ajuntament.