Este el resum del més important que es va tractar en el ple del dia 6 de juny. S’hi van debatre les mocions presentades per BLOC-Compromís i PSOE i les propostes presentades pel govern (la modificació de l’ordenança de l’IBI i l’eliminació de la taxa del fem). Finalment,  arrepleguem les principals qüestions formulades en el torn de precs i preguntes.


El primer que es debaté va ser la moció de BLOC-Compromís per a reclamar interessos o compensacions econòmiques a la Generalitat pel retard en els pagaments.

 EnBLOC-Compromís creiem que hem d’exigir responsabilitats a tots, especialment als representants polítics per les seues actuacions. No és lògic exigir interessos als ciutadans que s’endarrereixen en els seus pagaments per la crisi econòmica i en canvi que l’Ajuntament de Museros haja de pagar interessos pels deutes que té la Generalitat amb el poble de Museros. Més de 80.000 € pagats en interessos pels impagaments de la GV no són una broma. Els regidors de tots els partits a Museros s’han manifestat reiteradament favorables a reclamar eixos diners. La moció pretenia que quedara constància de la voluntat política que es reclamen efectivament els diners, i si no són en interessos, almenys que la GV es comprometa a invertir a Museros pel valor d’estos interessos.

Moció per a exigir el pagament d’interessos a la Generalitat


El que reclamàvem ens semblava just i forma part de la defensa dels nostres ciutadans, una defensa que ha de ser independent de les sigles que cadascú representem. Els muserencs no s’han gastat estos 80.000 € i no tenen per què pagar-los sense reclamar ja que amb ells es podrien afrontar moltes coses. La democràcia proclama que tots som iguals davant la llei, la GV també té obligacions amb els nostres ciutadans.

La moció va rebre el suport de la resta de grups polítics i va ser aprovada per unanimitat. Ara li farem el seguiment perquè efectivament es reclamen els diners.

La segona de les nostres mocions era unaproposta per a millorar la seguretat al terme de Museros. 
La inseguretat al camp ha patit un augment exponencial els últims anys. De fet, les associacions agràries han quantificat en un 20% l’increment dels robatoris en el primer trimestre del 2013 respecte del mateix període de l’any anterior. La situació ha degenerat en tràgics enfrontaments, pallisses a agricultors per part de malfactors i robatoris en instal·lacions i infraestructures agrícoles. Els agricultors reclamen una major protecció per part dels cossos i forces de seguretat de l’Estat i tots veiem com la indignació dels professionals d’este sector comença a ser notable i com les associacions agrícoles comencen a reclamar de les administracions públiques mesures contundents en tots els àmbits, ja bé siga en la part administrativa, judicial o de seguretat.

Moció presentada al ple sobre la seguretat al camp i el poble
Els agents socials del camp han xifrat l’impacte econòmic d’estos fets delictius en uns 20 milions d’euros, entre els danys directes a cultius, robatoris de productes o d’aparells i material de treball, sistemes de regadiu o instal·lacions de pous per al reg. Un material i uns productes que es troben en grans extensions de territori difícilment susceptibles de estar en plena vigilància les 24 hores del dia.  Paral·lelament, al nucli urbà de Museros també s’han produït diversos robatoris i intents de robatori.
Cal una implicació de tots per fer que els muserencs se senten més segurs i que el fruit del seu treball no se l’emporten altres.

 Les propostes de BLOC-Compromís eren:

– Augmentar agents en la vigilància dels camps
– Major coordinació dels cossos policials a través de la Delegació Govern
– Implicació de la Policia Autonòmica en el control d’activitats pel que fa referència a la receptació de productes i objectes fruit dels delictes.
La moció va eixir avant amb el vot favorable de tots els grups polítics.

Estem satisfets que els altres grups del consistori (PP, SIM i PSOE) donaren suport unànimement a les dos mocions de BLOC-Compromís. Intentem ser útils. Som crítics i contundents, si cal, però sempre volem ser constructius. Que els altres valoren la nostra faena i vagen més allà de les sigles pel bé del nostre poble ho trobem ben positiu. I ho agraïm.

Això sí, ens crida l’atenció una cosa. És ben curiós que quan el

PP vota a favor, V. J. Simon (SIM) també ho fa. Si el PP vota en contra, ell també o, segons com, s’absté i facilita que no s’aprove per la majoria qualificada del PP. Quina casualitat, veritat?


Després es van debatre les mocions presentades pel PSOE.
La primera sol·licitava la creació d’un Pacte Local per l’Ocupació. En BLOC-Compromís creiem que les institucions públiques estem per ajudar les persones i ja hem demanat en plens anteriors si el govern municipal tenia una línia d’actuació concreta en política econòmica per a lluitar contra la crisi i els seus efectes, l’augment de l’atur i l’empobriment de la població.

La moció anava en la línia de demanar un gran pacte entre tots els partits i institucions de Museros implicades en el món laboral (sindicats, empresaris, comerciants, etc.) per a prioritzar la lluita contra l’atur i per l’ocupació. Nosaltres hem manifestat repetidament que estem disposats a arribar a acords amb el govern municipal en estos àmbits.
No podem vora 800 muserencs i muserenques sense resposta. Cal fer alguna cosa i cal fer-la ja. Creiem que val la pena intentar-ho. Per això votàrem favorablement, lamentablement la seguidista abstenció del SIM i els vots del PP van tombar la proposta.

La segona moció socialista insistia en un fet que BLOC-Compromís ja ha plantejat repetidament en el ple i que amb la nostra actuació quotidiana intentem portar a terme: la participació ciutadana. El PSOE plantejà que s’aprovara un reglament de participació ciutadana i pressupostos participatius. 

 

En BLOC-Compromís hem fet de la transparència i la participació dels ciutadans en la política un dels nostres objectius (ex: revistes, gravació dels plenaris, etc.). Ens alegràrem que el PSOE anara amb esta moció en la mateixa línia. Sempre estarem a favor de qualsevol iniciativa que intente fomentar els valors de la participació, el compromís dels ciutadans i la transparència de les administracions. La crisi de la política que acompanya la crisi econòmica actual té les seues arrels en la falta de transparència i en el fet que hem allunyat les institucions dels ciutadans i ciutadanes. Cal tornar a intentar este acostament una altra vegada i cal fer partícips els ciutadans de les decisions col·lectives que els afecten. El reglament contenia mesures fàcils d’adoptar i que es podien acomplir sense massa esforç, només amb la voluntat política de fer-ho.

L’alcalde va argumentar que l’única representativitat és la de les persones elegides en les eleccions i la participació democràtica és votar cada quatre anys a qui es vol. J. M. Aznar va dir que estava «fart que els que no es presenten a les eleccions vulguen manar». Òbviament, té un concepte de la política absolutament antiquat. No sap, o no vol saber, el que signifiquen els conceptes ‘participació ciutadana’, ‘govern obert’, ‘pressupostos participatius’… Per a ell i la resta del PP la democràcia es redueix a votar cada quatre anys i callar. Així no ho entenem nosaltres. Eixe no és el nostre món…

La moció va ser desestimada, de nou, pel vot contrari del PP i l’abstenció còmplice de V. J. Simon.

Entre els punts de l’ordre del dia que va portar al ple l’equip de govern destaquem els següents:

Derogació de la taxa del fem. 
Açò de la taxa de fem té la seua història i és un exemple dels motius que té la ciutadania per a desconfiar de la política. En el ple s’aprovà la derogació de la taxa de fem. Ja no pagarem els 50 o 60 euros que pagàvem fa uns anys per casa, en canvi esta taxa es cobra i de sobra per altres mitjans: rebut de l’aigua (TAMER).

I si voleu comprovar-ho mireu què pagueu de consum d’aigua i què pagueu d’estos impostos associats. És a dir,s’ha pegat la volta a un impost per a poder dir que s’ha eliminat però es cobra molt més per una altra banda, tot això amb pujades de vertigen (152% a l’agost de 2011) per a pagar entre altres les alegries econòmiques dels representants del PP en EMARSA, alguns d’ells processats. Bonica institució on més de 82 directius, voleu dir que no n’hi havia massa?, cobraven més de 50.000 €.Eliminar la taxa està bé, val més això que res, i per això votàrem a favor, però el que no ho està és cobrar-la per un altre costat i amb un increment significatiu per a pagar els jornals i les malifetes d’uns polítics que se n’aprofitaven. 

La proposta s’aprovà amb els vots favorables de PP, SIM, BLOC-Compromís i l’abstenció del PSOE.

Rebaixa del tipus impositiu de l’IBI.
Finalment el govern municipal de Museros ha fet el que molts altres governs municipals (Torrent, el Puig…) feren quan començà la crisi, intentar que els ciutadans, ja prou coents amb tot el que han de suportar, no paguen una crisi que ells no han provocat. El 2009 BLOC-Compromísja demanava com a mínim congelar els impostos i el que féu PP-SIM fou apujar-los. En el pla de sanejament no sols no congelaren l’IBI sinó que l’apujaren al 0,76, encara que després el baixaren al 0,74 en un exercici de malabarisme polític considerable. Tot això sense considerar que la revisió cadastral aprovada està en vigor fins al 2014 i això sol ja provoca una pujada de l’impost i de la recaptació de l’ajuntament.

Hem dit reiteradament que no ens sembla malament la revisió cadastral aprovada, no fer-ho suposava perpetuar una situació injusta i de greuge comparatiu flagrant entre els veïns de Museros. Hi havia cases que pagaven i cases que no, cases  que pagaven com a solars i no com a vivenda. Això era per avergonyir-se i profundament injust. Ara bé, hi havia mecanismes per a no fer tan onerosa per als ciutadans la revisió, com feren al Puig, on rebaixaren durant un període excepcional el tipus impositiu perquè els ciutadans no notaren tan de colp la mesura. Això és pensar en el bé comú, i ací no es va fer.

De fet, si mirem com ha pujat la recaptació d’IBI des de 2004, any de la revisió, passem de mig milió d’euros a 1.990.000 euros de previsió el 2012, any de l’últim pressupost aprovat. És clar que hi havia marge abans per a baixar l’IBI. La prioritat de l’Ajuntament no havia de ser quadrar els seus comptes sinó ajudar els ciutadans que pateixen i que ho necessiten, ara finalment es fa un gest en este sentit.
Però bé, ara el govern ha decidit que per al 2014 els ciutadans pagaran menys d’IBI. Deu ser perquè és l’últim any abans d’eleccions en què es pot rebaixar l’impost i que els ciutadans ho noten? El mateix alcalde ho va reconéixer en el ple. Siga com siga benvinguda la mesura que alleugerirà sols un poquet la greu situació de moltes famílies del poble que pateixen els efectes d’esta estafa col·lectiva que alguns li diuen crisi.
S’haguera pogut aprofitar l’ocasió per a prendre altres mesures que alguns pobles han pres: com fraccionar en 4, 6 o 10 terminis el pagament de l’IBI, incrementar l’impost en un 50% a les cases i pisos buits que pertanyen als bancs (Alginet), aplicar rebaixes de l’IBI a les famílies que estiguen tots parats, o als de renda més baixa (Vinalesa), els joves menors de 31 anys poden acollir-se a rebaixes del 50% (Mont-roig del Camp). No cal inventar res, sols copiar. Potser això ja era demanar massa. I nosaltres instem el govern a fer modificacions en l’ordenança municipal en este sentit, encara estem a temps.
Una pregunta a l’aire: què passa ara amb els plans de sanejament i el pla d’ajust que se’ns varen vendre com una cosa imprescindible que si no es feia anàvem a la suspensió de pagaments i que érem uns insensats votant en contra? Què passarà amb el crèdit que es demanà? Ara ja quadren els números o no? Resumint, la pèrdua d’ingressos  es compensarà amb el refinançament del deute, tal com va aclarir l’alcalde. Un deute que ja pagaran els que vindran. Deu ser que com imaginen que no guanyaran les pròximes eleccions, han pensat que els que vinguen ja ho arreglaran.
Creiem que és una mostra més de la política econòmica erràtica, poc clara i gens planificada. No obstant això, vam decidir votar a favor ja que com a mínim amb esta mesura no ixen perjudicats els ciutadans de Museros i és un xicotet respir per a les butxaques.
La proposta es va aprovar amb els vots del PP, SIM, BLOC-Compromís i l’abstenció del PSOE.

Passem ara a resumir les qüestions més importants plantejades al govern municipal.

A pregunta del PSOE, l’alcalde va dir que, per fi, presentarien els pressupostos de 2013 en el pròxim ple ordinari, que va fixar per al 25 de juliol. Esperem que esta siga la bona! Té nassos que un pressupost per al 2013, que hauria d’estar aprovat abans del 31 de desembre, es presente 7 mesos després…

Sobre l’escola Blasco Ibáñez i la falta d’espai, J. Marí confirmà que el curs que ve s’habilitarà l’aula d’Informàtica en l’ex-Centre de Dia. L’ampliació efectiva del col·legi Blasco Ibáñez, per a quan?

Andreu Collado va formular les següents:

*Quantes borses de treball hi ha al municipi?Quanta gent hi ha apuntada aproximadament?

Se’ns va dir que borsa com a tal només n’hi ha una (la de neteja d’edificis públics) i que s’està elaborant la de neteja general. D’altres activitats (brigada d’obres o altres) no n’hi ha. La contractació es basa en el criteri discrecional de qui governa. No digueren tampoc una xifra aproximada.


*Sobre el Consell Escolar Municipal, se’ns va dir que es crearà en breu i que el procés s’ha iniciat. Justetament, es va iniciar el matí del 6 de juny, dia del ple. Quines casualitats!

*Quant als criteris per a repartir les subvencions a les entitats del poble, que sempre hem demanat que es donaren amb uns criteris clars i transparents, el Sr. Alcalde va respondre, literalment, «cada maestrillo tiene su librillo», però no va aclarir els criteris i continuaran donant-se de manera discrecional, cosa que afavoreix que hi haja dubtes sobre a qui, com i quant se li donen diners.

*En relació amb les beques de la Dipu et Beca, demanàrem de nou que es reconsiderara eliminar els 6 punts que es donen a l’entrevista en la valoració ja que són font de suspicàcies a l’hora de concedir-les, tal com s’ha denunciat en més d’una ocasió. J. M. Aznar va dir que pensa mantindre el criteri…


*Sobre les reinvindicacions de la Plataforma No Retallades Horta Nord de suport al metro i al transport públic en general en què reclamaven més qualitat i més freqüència, els preguntàrem què pensava el govern municipal de la reclamació. Això donà peu a unes declaracions sorprenents per part de l’alcalde. Després de dir que no podia donar suport a eixes demandes perquè ell fa costat a les actuacions del govern del PP de la Generalitat «sempre, en el que encerta i en el que erra, al 100%», seguidament Aznar va amollar que també tenia el total suport dels populars muserencs «tot el grup parlamentari [de les Corts], els imputats també». Per tant, els regidors i regidores del PP a Museros, que en cap moment van dir res en contra, fan costat als R. Blasco, S. Castedo, L. D. Alperi,  R. Costa. M. Martínez… i tota la tropa. L’obediència cega té eixes coses. Ells mateixos!  
Els 11 imputats a qui J. M. Aznar dóna tot el seu suport


*Pel que fa a la proliferació de tanques publicitàries sense permís municipal al terme, l’alcalde va minimitzar l’impacte i la importància del fet i, com sempre, va deixar intuir que no pensava fer-hi res. Nosaltres creiem que és un error.

Víctor Xercavins va plantejar les següents:
Tanques i planxes ‘provisionals’
Passos zebra inexistents

* Hi ha diverses incidències en els carrers del poble, per exemple a l’avinguda de la Senyera hi ha unes tanques que protegeixen unes planxes que tapen un forat. Allà estan un fum de mesos, o el pas de vianants per pintar al camí de Massalfassar (ho vam demanar per primera vegada el desembre de 2011!). Se’ns va dir que les planxes de l’av. Senyera són pel final d’una obra pública que l’empresa no acaba. Va dir que donaria ordre que es gestionara de nou amb l’empresa. Sobre el pas de vianants, va dir que es pintaria. Vaja com sempre des de fa més d’un any!


* Fa més d’un any, durant el debat sobre gravar i penjar els plens en Internet, el govern PP-SIM va dir que es penjarien les actes i les gravacions d’àudio en la pàgina web. Han passat els mesos i no s’ha fet. S’ha abandonat la idea?
Primer de tot, cal remarcar que l’alcalde creia que ja les penjaven i l’hagueren de rectificar. Ja no fan ni el que ells proposen. Va dir que es faria. Esperem que no hàgem de preguntar-ho d’ací a un any una altra volta!


* En la mateixa línia de la participació i la transparència, es preguntà si l’Ajuntament pensa publicitar la convocatòria de plens a través de la seua pàgina oficial. Contestació de l’alcalde: «la gent que ha de vindre, ve igual». Fomentar que la gent acudisca no és això, evidentment. També va quedar de nou de manifest que quan parlem de participació, transparència i obertura de les institucions, el PP i BLOC-Compromís parlen idiomes diferents.

Ací teniu el vídeo íntegre del Ple:
 


Fins ací el que va donar de si este ple.  Al juliol, més!