Este el resum del més important que es va tractar en el ple del dia 4 d’abril, que no portava cap proposta del govern municipal i que es reduí a les mocions presentades per BLOC-Compromís i PSOE i les qüestions formulades en el torn de precs i preguntes


BLOC-Compromís vàrem presentar una moció per a rebutjar l’Avantprojecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local elaborat pel govern del Mariano Rajoy.  Darrere d’eixe nom, i amb l’excusa de l’estalvi i les retallades, s’amaga un intent de reduir les funcions, els recursos i l’autonomia municipals i es potencia la gestió indirecta i la privatització de l’Administració local. Si la llei ix avant tal com està plantejada, comportarà la desaparició de molts serveis que ara presten els ajuntaments i, en contra de la racionalitat, dóna més poder a les diputacions. Tota això implica allunyar la gestió local dels seus principals usuaris, els ciutadans i ciutadanes.

J. M Aznar va dir que només és un avantprojecte i que fins que no es convertisca en decret llei al final de l’any no és definitiu i pot canviar molt. Segons l’alcalde, hi haurà canvis pel que fa a les retribucions dels càrrecs (segons l’avantprojecte, el seu jornal s’hauria de reduir perquè sobrepassa el que li correspondria a un poble de les dimensions de Museros), ni tampoc es reduirà la quantitat de regidors (Museros passaria de 13 a 9, cosa que afavoreix els partits majoritaris i lleva pluralitat). Per a ell, estàvem parlant d’una cosa que no se sap com quedarà.

Com sempre, no va entendre res (o no ho va voler entendre, més exactament). A més, va tornar a replicar als nostres arguments amb un punt de condescendència i burla a què ja ens té acostumats. És el seu estil, no el nostre.

Esta moció no va ser aprovada, pel vots del PP en contra i de nou l’abstenció còmplice de V. J. Simon (SIM). Ací teniu la moció íntegra:

Després es va debatre i es va aprovar (amb els vots de BLOC-Compromís, PSOE i PP) una moció presentada pels socialistes que instava a donar suport a la declaració de les Festes de les Falles Valencianes com a Bé Immaterial de la Humanitatper part de la Unesco. V. J. Simon (SIM) va dir a la secretària de l’Ajuntament que anotara que s’absentava de la votació i no va dir res sobre el tema.
 
En la dació de comptes José M. Aznar, va avançar que en el pròxim Ple pretén portar a aprovació dues mesures: la baixada del percentatge que es paga d’IBI per part de tots els ciutadans de Museros, i lapossible derogació de l’actual taxa de fems.
Els felicitem per les dues propostes, com fem sempre que es presenta alguna acció que afavoreix els veïns.
 En el cas de la taxa del fem, alleujarà una miqueta el que paguem per la retirada de residus (i que ara ens cobren a través del rebut de l’aigua amb la taxa TAMER implantada pel PP). Quant a la baixada del coeficient de l’IBI, també ens alegrem que 5 anys després el PP vinga als nostres plantejaments i rebaixe la pressió fiscal als muserencs. Recordem que el coeficient estava en el 0,72 i ells l’apujaren fins al 0,76 (actualment està en el 0,74). Ací teniu la petició al ple que férem el desembre de 2008 amb una moció amb mesures sobre la crisi: http://www.blocmuseros.org/2008/12/en-el-ple-del-17-de-desembre.html

Nosaltres, quan facen la proposta, la valorarem, però ja avancem que demanarem que es tinga en compte la situació econòmica general de les famílies i la pèrdua de valor de les cases a l’hora d’establir el nou coeficient de l’impost.  


També va comunicar que l’Ajuntament de Museros s’havia sumat al conveni firmat per la Diputació de València i el Col·legi d’Advocats de València per a assessorar els ciutadans en risc de desnonament. Aquelles persones que ho necessiten podran recórrer a este servei jurídic gratuït en què els assessoraran jurídicament i faran de mitjancers en la negociació sobre préstecs i arrendaments de l’habitatge habitual.

En el torn de precs i preguntes, destaquem aquelles més importants.

Comencem amb les formulades pel PSOE amb què coincidíem parcialment.

*Pel que fa a les declaracions fetes per V. J. Simon sobre el Museros CFi els xiquets dels seus equips «són equips de pati que peguen ‘patades’ al baló i no tenen gastos perquè no paguen àrbitres…» (1:16:40 – 1:17:40, del vídeo http://www.youtube.com/watch?v=sbnkiyEH13c), se li preguntà si havia demanat disculpes al club. El regidor d’Esports no va prendre la paraula, però J. M. Aznar va dir que ell s’havia disculpat en nom del regidor d’Esports davant els responsables del Museros CF. Estava poc parlador el regidor de SIM…

*Sobre els pressupostos de 2013, que recordem que el Sr. alcalde va dir que els presentarien al gener i el gener que al març, ara ha dit que no sap quan els presentaran.

L’actitud de J. M. Aznar és incomprensible i demostra tindre molt poca paraula (s’ha desmentit ell a soles tres vegades) ja que no hi ha cap motiu, que nosaltres sapiem, que impedisca presentar-los (tornem a recordar que la llei diu que s’han de presentar abans del 31 de desembre i que els de 2012 els aprovaren al final de l’any…).

*L’equip de govern també hagué de disculpar-se per l’error en el Tocs de Culturasobre els preus i l’aportació que feia l’Ajuntament a les targetes del metro per als jubilats, curiosament agranaven cap a casa i s’atribuïen un percentatge d’ajuda sensiblement superior al que realment aporten…

*Se’ls preguntà si la llicència d’obres pels nínxols al cementeris’havien cobrat. L’alcalde va dir que no i que la voluntat de l’equip de govern (PP-SIM, recordem) era no cobrar-la a l’Església (que es la que traurà un benefici de la venda als veïns que en vulguen adquirir un). Recordem que l’Església està exempta, per llei, de pagar l’IBI, però no les llicències d’obres, i l’alcalde havia dit poc abans en relació amb un altre tema que «a Museros no se li perdona cap tribut a ningú…». A ningú que no siga l’Església, segons pareix. I el regidor de SIM, calladet, calladet…

Les qüestions formulades directament per BLOC-Compromís van ser les següents:

*Sobre el problema de les preferents, vàrem preguntar si l’ajuntament tenia previst algun tipus d’assessorament als veïns. Se’ns va dir que cap ciutadà s’havia acostat a l’Ajuntament a plantejar el tema. Nosaltres pensem que cal ser més proactiu i menys passiu en este assumpte…

*Fa poc s’ha creat un Fons Social de Vivendes a través de la FVMP. Ens interessàrem per si algun muserenc amb problemes d’habitatge se’n pot beneficiar. Tornaren a dir que cap veí s’havia acostat a preguntar per això…

*Vàrem preguntar per les ajudes de la Generalitat a la taronja a través del Consell Agrari Local, que en molts pobles és l’òrgan que les canalitza. Se’ns va dir que el Consell Agrari no està actiu a Museros (i au!) i també que la Conselleria té concedides les ajudes però que deu diners a molts llauradors (a qui no deu el Govern valencià?).

*Alguns veïns ens havien dit que havien volgut apuntar-se a la borsa de treball de l’Ajuntament per a la neteja i que no havien pogut perquè estava tancada i que a més s’exigien 6 mesos d’experiència per a accedir-hi.

Sobre això se’ns va dir que la bossa per a la qual es demana experiència és per a la de la neteja de dependències municipals (al·legaren motius d’efectivitat), no per a la neteja de carrers. Esperem que es comunique en temps i forma quan s’obri la borsa perquè hi ha molta gent que necessitaria entrar en la roda i poder fer uns jornals, ara que hi ha rodes que pareixen quadrades…

*Preguntàrem sobre si calia estar inscrit en el Registre d’Associacions(per fi creat) per a poder rebre subvencions.

La secretària va dir que en principi sí, però immediatament l’alcalde va intervindre per a dir que n’hi ha que són discrecionals del govern. En BLOC-Compromís insistim: la discrecionalitat no és un criteri ni és la manera més transparent d’afrontar este assumpte…

*Quant a la remodelació de Blasco Ibáñez, el regidor d’Educació, J. Marí, va indicar que va avant però que la falta de diners impedeix que s’inicie.Va afirmar que «momentàniament» (que molt sovint, a Museros, significa ‘perpètuament’) s’usarà l’ex-Centre de Dia per a habilitar aules. I tira-li anys.

*I ja posats, insistírem sobre els interessos que cada mes paguem al BBVA (3.075 €) per l’impagament del deute de la Generalitat (1.048.000 €) per la construcció justament de l’ex-Centre de Dia. A dia de hui ja passa dels 72.000 € el que els muserencs hem pagat per la morositat del Govern del PP. Se’ns va assegurar que quan la Generalitat pague el principal se li reclamaran tots els interessos. Farem un acte de fe i ens ho creurem.

*Finalment, ens interessàrem per diversos desperfectes en la via pública que ens han fet arribar veïns a través de la nostra iniciativa ‘Fem Museros Millor’ i que periòdicament plantejarem a l’equip de govern. En tots els casos se’ns va dir que ho tindrien en compte i que es miraria… Nosaltres en farem el seguiment.
Ací teniu el vídeo íntegre del ple perquè el pugueu veure:
Fins ací el que va donar de si el ple.

D’ací a dos mesos, més!