El dijous, 31 de gener, hi hagué ple de l’Ajuntament. Lamentablement, després d’uns quants plens amb una presència de públic remarcable, este últim ple va suscitar un escàs interés per a la gent. Esperem que la gent s’anime cada vegada més a assistir i a conéixer de primera mà les propostes, les actituds i les accions de cada grup. La desafecció política no pot ser la conseqüència de tot el que estem passant. Això només ajudarà a perpetuar la situació i instaurarà l’immobilisme i la resignació.

Este el resum del més important que es va tractar en el ple, que no portava cap proposta del govern municipal i que es reduí a les mocions presentades per BLOC-Compromís i PSOE i les qüestions formulades en el torn de precs i preguntes. Ací teniu el vídeo íntegre del ple: 

En primer lloc, es va debatre una moció del PSOE sobre els desnonaments que puguen afectar veïns de Museros i la posició de l’Ajuntament davant d’ells. La moció es va acceptar per unanimitat després que el PSOE acceptara modificar un dels acords (que l’Ajuntament deixara de treballar amb les entitats que executen els desnonaments) i que es canviara perquè l’Ajuntament mediarà entre els afectats i l’entitat bancària per a resoldre el problema. BLOC-Compromís, òbviament, vam votar a favor. Recordem que nosaltres presentàrem en l’anterior ple una moció per a donar suport a una nova llei valenciana contra el sobreendeutament  personal i familiar i de protecció davant procediments d’execució hipotecària de l’habitatge habitual. Per desgràcia, en aquell moment el PP la va rebutjar.

Després es va debatre una moció de BLOC-Compromís que proposa l’ampliació de l’ordenança reguladora de la taxa per ocupació de via públic a caixers automàtics i altres aparells expenedors
En molts pobles de tots els colors polítics existeix una taxa que grava eixes instal·lacions. El motiu de la moció era tindre prevista l’eventualitat que s’instal·len eixa classe d’aparells als nostres carrers (actualment, només afectaria a dos caixers automàtics). Creiem que les entitats bancàries poden assumir sense patir els 730 € que proposàvem com a taxa, o la quantitat que el govern municipal decidira, ja que en estos moments són els que tenen la responsabilitat de generar ingressos per al poble. Per als altres aparells expenedors (menjar, beguda, parafarmàcia…) proposàvem 50 cèntims diaris.
Els nostres arguments van ser:
1) Ser previsors i adequar l’actual ordenança a la realitat i no haver d’actuar quan ens sobrepasse la realitat
2) No té afany recaptatori ja que, de fet, afecta 2 bancs i cap comerç actualment, encara que sí que haguera generat ingressos l’any que ve pels dos caixers automàtics citats.
3) Cal eliminar greuges comparatius davant altres taxes sobre ocupació de la via pública vigents i que es cobren ara que afecten negocis amb caràcter lucratiu (taules i cadires dels bars al carrer, instal·lació de parades al mercat…).

El PP va dir que no trobava sentit a la moció, que els caixers no molesten tant. L’alcalde, personalment, va dir que voldria poder disposar d’eixes màquines (beguda, menjar, parafarmàcia) en un determinat moment i que posar-los una taxa podria fer que no s’instal·laren. Òbviament, no van entendre res. Nosaltres creiem que ningú, si creu que és un bon negoci, deixaria d’instal·lar cap màquina per 182,5€ anuals i que cap banc s’arruïnarà per 730 €. Una vegada més no es va voler ser previsor i se’ns va dir que «arribat el cas ja es posaria la taxa…», sempre fregint i menjant… A més, no van voler valorar el fet del greuge comparatiu amb altres comerços del poble que paguen per l’ocupació de la via pública (les terrasses dels bars, p. ex.), com sempre, trobem a faltar un criteri equitatiu a l’hora de tractar temes semblants.
El PSOE va decidir abstindre’s perquè, segons ells, no volien imposar més tributs (diversos pobles amb alcaldes socialistes ho tenen regulat). El problema és que tampoc s’eliminen els ja vigents i consagrem tractaments diferents per a fets similars i més tenint en compte que els més afectats serien en tot cas els bancs, contra els quals ells mateixos havien acabat de presentar una moció… En fi, nosaltres creiem que és incoherent, però cadascú és amo de les seues decisions.
Finalment, SIM també la va considerar fora de lloc (casualment com el PP) i deia que era afrontar un problema inexistent. Justament este era un dels motius de presentar-la, per a estar preparats per al futur i tindre-ho regulat. Sembla que la previsió no és el fort de PP-SIM, que es mouen més a gust en el pensat i fet.
La moció es va desestimar amb els 7 vots contraris de  PP-SIM, 4 abstencions del PSOE i 2 a favor de BLOC-Compromís.

Millor sort va tindre la segona de les nostres mocions.  La nostra proposta demanava que es fera una inspecció tècnica dels centres educatius muserencs per a ser sabedors de l’estat de les construccions i previndre possibles problemes i evitar casos com els recents de col·legis com l’Hispanitat de Santa Pola (11 ferits), el Carlos Sarthou de Vila-real, l’IES Lluís Vives de València o l’IES Rei Jaume I d’Alzira.
Tots els grups es van mostrar partidaris d’atorgar la màxima seguretat als nostres centres i per això s’acordà instar la Conselleria perquè faça una inspecció dels centres educatius i informar dels resultats i, si ja ha fet algun informe, que el done a conéixer a l’Ajuntament i a la comunitat educativa.
Per aconseguir la unanimitat dels grups municipals vam haver de retirar el punt 1 dels acords. Vam acceptar perquè enteníem que el més important era que la Conselleria faça una inspecció tècnica dels nostres centres educatius i tindre la certesa que els nostres fills acudeixen a col·legis en bon estat.
Volem fer constar que SIM va votar a favor d’esta moció i de la del PSOE, cosa per la qual ens felicitem, però li recordem que fins ara sempre havia dit que no en votaria cap que no s’haguera consensuat prèviament amb ell, fóra sobre el que fóra. És curiós comprovar que justament només quan el PP les vota a favor el SIM s’atreveix a fer-ho igualment.
La moció va eixir avant per unanimitat.

Pel que fa als precs i preguntes, destaquem les més interessants.  En alguns casos BLOC-Compromís portàvem preparades algunes preguntes que per ordre de torn d’intervenció, va formular primer el PSOE.

*Sobre quan tindrem els pressupostos de 2013(recordem que haurien d’estar presentats legalment abans del 31 de desembre de 2012), se’ns va dir que el govern PP-SIM espera tindre’ls preparats per al principi de març. Si fóra així, quasi ho donaríem per bo, els del 2012 s’aprovaren amb l’any pràcticament acabat…

*Pel que fa a l’ampliació de l’horari de la ‘biblioteca’ municipal i un millor condicionament que molta gent reclama, el regidor responsable, Javier Marí, va dir que a ell no li consten les reclamacions i que en tot cas s’han de fer arribar pels canals oficials i no a través de les xarxes socials «en el joc de les quals no anem a entrar». Ja sabeu, feu servir l’OMAC ([email protected])i esperem que l’OMAC estiga a l’altura de les circumstàncies a l’hora de contestar als usuaris.   

*La portaveu socialista es va interessar per l’ingrés de les subvencions a les entitats esportives. L’alcalde va dir que les corresponents al període setembre-desembre de 2012 ja s’havia fet i que les quantitats de gener a juny de 2013 s’explicitarà en el pressupost que es presentarà. Davant de les quantitats destinades al Museros CF i l’At. Museros, es preguntà a què es devia la gran diferència d’aportació i si es pensava que el repartiment era equitatiu (12.500 € a l’At. Museros i 2.000 € al Museros CF).
El regidor d’Esports, V. J. Simon, va afirmar que creia que sí que eren equitatives. Va adduir que els costos de manteniment del Museros CF no són equiparables als de l’At. de Museros, que no tenen tants equips federats i, citem textualment: «són equips de pati que peguen ‘patades’ al baló i no tenen gastos perquè no paguen àrbitres…». (1:16:40 – 1:17:40, del vídeo)
És curiós que ara s’haja canviat el criteri basant-se en el cost de manteniment de cada club. En un altre ple es va dir que les subvencions serien equitatives i que el criteri serien els xiquets veïns del poble que tinguera cada club i el repartiment seria proporcional a tant per xiquet. Un altre exemple de coherència… Ací teniu el que deia en el ple de juny de 2012, 46:19 – 46:40 http://www.youtube.com/watch?v=sbnkiyEH13c

*Finalment, el PSOE va proposar que es fera un escrit a FGV per a demanar la instal·lació d’una màquina cancel·ladora a les andanes de l’estació del metro ja que molta gent té problemes de mobilitat i anar de la màquina interior a l’altra banda de les vies és un problema. L’alcalde va dir que es tindria en compte.

Passem ara a explicar les qüestions queBLOC-Compromís va plantejar a l’equip de govern.

*Pel que fa a la  Casa de la Música, se’ns va dir que l’última reunió amb la Conselleria va ser al mes de novembre i que els van dir que la situació econòmica actual fa difícil tirar avant el projecte. Bé, d’acord, es pot arribar a entendre, però… Al principi del 2011 la crisi i la falta de recursos no eren ja ben greus i evidents? En aquell moment no els va tremolar el pols per a organitzar una firma d’un protocol per a construir la Casa de la Música. No era difícil imaginar que la cosa podia acabar així. Buscaven apuntar-se un punt i fer-se la foto sabent que venien fum amb un interés partidista i electoralista? 
De moment, l’únic fet palpable i recent és que el PP va tombar a les Corts l’esmena de BLOC-Compromís als pressupostos que demanava la dotació d’1.000.000 € per a començar a fer realitat la Casa de la Música (ací teniu les presentades l’any passat que hem tornat a presentar el 2012 http://www.blocmuseros.org/search?q=esmenes) Nosaltres ja vam expressar els nostres dubtes en reiterades ocasions:   http://www.blocmuseros.org/search?q=casa+de+la+m%C3%BAsica

*Una cosa pareguda se’ns va dir sobre laremodelació del CEIP Blasco Ibáñez. Afirmaren que s’està en una fase important de la redacció del projecte, però no concretaren res mes. El ben cert és que, com en l’anterior cas, el PP a les Corts van votar no l’esmena de BLOC-Compromís als pressupostos per a dotar econòmicament la remodelació del col·legi. Volem fets i no paraules.

*Sobre el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament, ens confirmaren que continua sent d’1.048.000 € (el cost del Centre de Dia, que ja no ho serà…). Recordem que mentre el govern valencià no pague eixe deute, l’Ajuntament paga al BBVA uns interessos mensuals que pugen a 3.075 € (36.900 € a l’any!). Des de març de 2011 ja s’han pagat 67.650 € per l’incompliment del govern Fabra. Imagineu el que es podria fer amb eixos diners al calaix de l’Ajuntament?

*Ens interessàrem també per un problema que ens traslladaren propietaris de camps de la zona de baix del poliesportiu ja que sembla que quan desaigua, a banda d’aigua, arrossega altres elements que resulten perniciosos per als camps i ocasiona molèsties als propietaris. La resposta del regidor responsable, V. J. Simón, va ser «jo no sé quin és el problema, dis-li a eixe senyor que vinga a parlar amb mi». Li ho comunicarem, però considerem que una de les funcions de l’oposició és traslladar inquietuds i qüestions de la gent a l’equip de govern…

*Preguntàrem sobre les mesures de l’Ajuntament per a pal·liar la falta de treball i les polítiques contra la desocupació que porta a terme. L’alcalde va dir que l’ajuntament té recursos limitats i que fa el que pot amb els recursos que arriben via subvencions. L’alcalde va afirmar que a Museros hi havia 670 parats. Lamentem corregir-lo. A desembre de 2012 n’hi havia 720 http://www.foro-ciudad.com/valencia/museros/mensaje-10958512.html. En BLOC-Compromís pensem que amb estes dades la lluita contra l’atur hauria de ser la prioritat absoluta, fins i tot eliminant altres partides que hui en dia són menys necessàries.

*Sobre els camins rurals públics que estan tallats, una qüestió que plantejàrem en 2009 i que tornàrem a dur al ple el novembre de 2011, se’ns va dir que no els constaven més camins tallats que un al mas del Palmiter. Nosaltres tenim constància d’uns quants més (i el públic assistent ho va confirmar) i els tornàrem a demanar que s’interessaren pel tema i que ho feren amb diligència. És un tema que hauria de tindre una solució ràpida i contundent per part de l’ajuntament i no l’habitual desídia del «ja vorem». Potser és massa demanar…

*Insistírem a demanar que es pinten elspassos de vianants (ara inexistents) al camí de Massalfassar, ja que ara les persones han de travessar per zones no senyalitzades. El desembre de 2011 vam presentar una moció http://www.blocmuseros.org/2011/12/en-el-ple-del-22-de-desembre.htmlen què ja es demanaven eixos passos zebra (i a Hort de Xufa). En aquell, moment la van desestimar i ens digueren oportunistes. Òbviament, més d’un any després no han fet res en cap dels dos casos. Esperem tindre més sort ara…

*Finalment, davant de les informacions aparegudes que la Conselleria d’Educació que preveu suprimir 400 places de mestres i 56 aules d’Educació Infantil, preguntàrem al regidor d’Educació, Javier Marí, si sabia si esta nova mesura de retallades feta pel seu partit afectava el CEIP Blasco Ibáñez. Va dir que, de moment, només és un esborrany i que quan es concrete ja es prendran mesures. 
A nosaltres ens ha arribat que sí que afecta la nostra escola i ens agradaria que no esperàrem que siga un fet consumat sinó que es treballara des de ja per a evitar qualsevol reducció de mestres o aules al nostre centre, ja patim prou retallades perquè se’n sume una altra més!

En el torn de precs i preguntes del públic, es van fer estos dos:

*Un veí va tornar a incidir en el tancament de camins rurals i va aportar-ne diversos que encara no estan oberts. També va reclamar que l’Ajuntament es preocupara per habilitar passos de vianants en diverses zones (carrers de la Pau, Sarsola, Hort de Xufa…), especialment aquelles per on passen habitualment els xiquets i xiquetes del poble. Com sempre, van dir que ho tindrien en compte.

*Un altre veí va demanar que es reposaren i s’instal·laren papereres al poble. Se li va dir que costa de reposar-les i que la gent les trenca. I que en dies de bou, per exemple, se’n destrossen moltes. Se’ls va dir que caldria buscar alternatives (materials més duradors, papereres de fàcil col·locació i desinstal·lació…). El que no es pot argumentar és que les trenquen (sobretot en dies de bou) i que costen de reposar. Segur que hi ha solucions que facen possible la col·locació de papereres i la celebració de festes al carrer.

Fins ací el nostre resum del ple del 31 de gener de 2013. Al març, més!