Reproduïm ací el quadre de deutes de 2011, publicat per l’FMI (Fons Monetari Internacional). Ací farem una anàlisi per a traure conclusions.
   
Households vol dir l’endeutament familiar. Mireu que a Espanya és de 82 punts, que suposa el 22,5% de l’endeutament total. Conclusió, no hem viscut per damunt de les nostres possibilitats. Primera mentida. No us sentiu culpables.
Government fa refència a l’endeutament de l’Estat. Observem que és de 71 punts, que suposa el 19,5% del deute total. El menor dels nostres deutes. Fixeu-vos en el deute del govern d’Alemanya és de 83 punts, superior en 12 punts. Conclusió, el problema d’Espanya no és el dèficit del govern. Segona mentida. Si a Alemanya tenen més dèficit, per què retallen ací de manera tan brutal i en canvi no fa el mateix el govern d’Angela Merkel?
Financial institutions es refereix al deute dels bancs. Segons l’estudi és de 76 punts (com Itàlia), o siga el 20,9 % del deute. A Alemanya també és superior, ja que és de 87 punts. Molt d’eixe deute procedeix de les seues inversions en especulació urbanística i bambolla immobiliària, difícil de recuperar per la caiguda de preus del mercat immobiliari.
Nonfinancial corporations indica el deute de les grans empreses espanyoles, 134 punts. La xifra de deute més alta, que es correspon al 36,9% del deute total. Sols ens supera Irlanda. Ací tenim l’origen del problema, la bambolla urbanística i l’especulació. Només ACS, l’empresa constructora de Florentino Pérez, té un deute estimat en més de 4.000 milions d’euros.
Com que al problema de la bambolla urbanística i l’especulació han contribuït els bancs, anem a sumar el deute de les grans empreses i els bancs: 134+76=210, que suposa el 57,8% de l’endeutament d’Espanya.
I si la major part del deute la tenen bancs i grans empreses, per què retallen serveis públics a la població, per què fan pagar les medecines als jubilats, per què ens apugen l’IVA, per què ens retallen en educació, beques, prestacions per desocupació o malalts de dependència?
Queda clar de qui és la crisi, i per tant, qui l’hauria de pagar. Però el que està fent el govern actual del PP (i que l’anterior del PSOE començà) és fer-nos pagar a la població treballadora, autònoms i xicotetes empreses el deute de bancs i grans empreses, repetint i repetint que el problema és el dèficit (deute de l’Estat)  i que hem viscut per damunt les nostres possibilitats. Afirmacions que les dades del quadre desmenteixen. 
I no solament això. El govern actual i l’anterior— han aprovat una amnistia fiscal per als que no han pagat els seus impostos, com has pagat tu i tots nosaltres. El 80% del frau fiscal a Espanya el tenen les grans empreses, segons dades publicades. I a més a mes, amb els diners públics teus i nostres— han rescatat els bancs. A ells els perdonen els deutes i els rescaten, a tu i a tots ens retallen.
No és una crisi, és una estafa. I tu i tots nosaltres som els estafats.
La nostra diputada ho explica millor i ben claret en este vídeo d’una conferència feta a l’Alcúdia: