Si voleu veure el vídeo del ple, feu clic sobre la imatge per accedir al nostre canal de Youtube.



Amigues i amics, el 27 de setembre hi hagué ple ordinari a l’Ajuntament. Este és el resum del més destacat en un ordre del dia descafeïnat després de la retirada per part de l’alcaldia dels dos punts més importants, l’aprovació dels pressupostos de 2012 (sí, heu llegit bé, del 2012!) i l’eliminació del Servei d’Atenció Domiciliària prestat per l’Ajuntament i el trasllat a la Mancomunitat de la prestació.


Primer de tot, hem de lamentar i criticar que una vegada més l’equip de govern PP-SIM haja sigut incapaç de portar el pressupost de 2012 al plenari per al seu debat. Recordem que, legalment, haurien d’haver-se presentat i haver-se debatut i aprovat abans del 31 de desembre de 2011. Esperem que els del 2013 arriben en temps i forma, més que res per variar!

Suposem que la retirada de l’ordre del dia va ser motivada per la retirada també del tema del SAD, ja que l’alcaldia havia pretés fer una reunió de la Mesa de Negociació Col·lectiva el dilluns 24 de setembre i portar a ple l’assumpte per a liquidar-lo. Resulta que en la Mesa se li va indicar que, com a mínim, i sent un tema tan important, caldria convocar una altra reunió per a poder estudiar la proposta, debatre-la i donar alternatives. Cosa en què, òbivament, no havia caigut l’equip de govern. Mesa de Negociació no vol dir ‘Mesa Informativa’ ni molt menys ‘Mesa de pegar la cabotada’. L’alcalde, ni que siga per guardar les formes, va haver de cedir i convocar una reunió per al 3 d’octubre. Com que l’extinció del Servei i l’amortització (eliminació) de les empleades afectava el catàleg de llocs de treball annex al pressupost, això va fer que s’haguera de llevar també de l’ordre del dia.

Per tant, el ple va quedar quasi buit de contingut. Però quedaven les dues mocions de BLOC-Compromís.

La primera demanava aplicar l’eliminació de la paga de Nadal als càrrecs públics amb dedicació exclusiva o parcial i la reducció del 5% de les retribucions als regidors de l’Ajuntament de Museros.


Ací teniu la moció, si la voleu consultar:

La moció era clara i directa. A la nostra proposta de reducció del 5% de les retribucions a càrrecs públics i grups polítics, que hem demanat sis vegades, vam afegir l’eliminació de la paga de Nadal als regidors i l’alcalde que tenen dedicació parcial o total. Ens pareixia una mesura justa, exemplaritzant i solidària amb el que els seus mateixos treballadors han patit i hauran de patir per manament del govern central, ara dirigit pel PP. L’alcaldia va repetir els arguments ja sabuts per a no abaixar-se el sou (vos remetem ací per a refrescar la memòria), però sí que es va mostrar disposat a acceptar l’eliminació de la paga de Nadal, suposem que perquè esta sí que l’ha ordenada Rajoy…


Així les coses, vam acceptar la votació separada i almenys aconseguírem una part del que demanàvem i que representarà uns 11.000 € que es podran destinar a altres partides, que esperem que se centren en la solidaritat i l’assistència social, però concedits amb criteris clars i objectius, no com a concessions graciables dels regidors ja que això dóna peu a un ús caciquil i clientelar dels fons públics.


La votació per eliminar la paga de Nadal d’enguany tingue 12 vots a favor (BLOC-Compromís, PP i PSOE) i 1 abstenció, SIM.


La votació per a reduir el 5% de les retribucions va tindre 6 vots a favor (BLOC-Compromís i PSOE), 6 en contra (PP) i 1 abstenció (SIM). El vot de qualitat de l’alcalde va fer que es desestimara.


Volem destacar la posició de V. J. Simon, regidor de SIM i membre del govern, ja que, de nou, es va abstindre en les votacions. Ja hem comentat diverses vegades l’estratègia (o les excuses, digueu-li com vulgueu) que usa este regidor per a posar-se de perfil i no interferir en res que puga contradir les posicions del PP. El seu vot podia haver valgut per a aprovar la rebaixa del 5%, però es va inhibir. Eixa actitud d’abstenció sistemàtica o absència en segons quines reunions (a la Mesa de Negociació Col·lectiva, amb el greu problema del SAD, només ha anat una vegada) el regidor de SIM la pot adornar com vulga.

 
La qüestió, en la premsa:



 

La segona moció era sobre l’aplicació de la Llei de Dependència (la podeu consultar ací (1):  i ací (2):  i demanava bàsicament que el govern central no aplique les retallades i elimine partides que, de fet, buidarien de contingut i de sentit la llei i que qualsevol modificació es faça des del consens i no aplicant la via del decret i la majoria parlamentària.


J. M. Aznar va afirmar que a la CV la Llei de Dependència s’està portant a terme «satisfactòriament» i que «no hi ha retallades». Segons ell, les dades per a Museros són que des del 2007 hi ha hagut 140 sol·licituds de les quals 87 estan resoltes i 53 estan en tràmit. El problema, segons nosaltres, és que els tràmits s’allarguen massa i potser quan arriben les resolucions ja és massa tard per a les persones afectades… A més, esta llei garantia el dret de la gent més necessitada de la societat, aquells que no poden valdre’s per ells mateixos, a ser atesos adequadament. Les retallades i mesures de supressió efectiva de la llei que ha pres el PP són mesures injustes, insolidàries i fins i tot cruels. Mentre es justifiquen aeroports sense avions, directors d’aeroports cobrant més de 80.000 € sense fer res, pagaments a preu d’or de projectes que no es faran mai i corrupcions variades i diverses (Gürtel, Brugal, EMARSA, etc.) no hi ha diners per als més desfavorits. Els beneficis de l’època de creixement econòmic se l’endugueren uns pocs, casualment la majoria pròxims al PP, ara les pèrdues les paguem tots, treballadors i usuaris dels serveis públics.


En la votació, de nou es va produir un empat ja que votàrem a favor BLOC-Compromís i PSOE i en contra el PP, SIM, en la seua línia, es va abstindre. La moció es va desestimar pel vot de qualitat de l’alcalde.

Després de la dació de comptes de l’alcaldia, es passà al torn de precs i preguntes. Resumim ací les més interessants. El PSOE va formular les següents (les tres primeres coincidents amb algunes de les que tenia BLOC-Compromís):

Sobre l’extinció del Servei d’Atenció Domiciliària prestat per l’Ajuntament i que s’havia retirat de l’ordre del dia, es va preguntar si en la reunió del dia 3 hi hauria realment una negociació i voluntat d’arribar a acords o no. L’alcalde va assegurar que sí, que hi havia voluntat negociadora. Lamentablement, el dia 3 d’octubre, en la reunió no es va entrar a negociar res, només es va donar compte de les intencions de l’equip de govern PP-SIM i van adduir que la Mancomunitat «tindrà en compte» la sol·licitud de l’Ajuntament per a recol·locar «algunes» treballadores (ja deixaren veure que no a totes). En BLOC-Compromís pensem que traspassaran el servei i no sabem quantes treballadores quedaran en el carrer, ni si amb els barems de la Mancomunitat tindran accés els usuaris actuals, ni tampoc quant costarà l’atenció domiciliària a l’Ajuntament i per tant quin serà l’estalvi net per haver deixat de prestar el servei municipal…

Pel que fa a les subvencions a les diferents entitats del poble (culturals, esportives, festeres…), es va preguntar si serien equitatives. El govern va respondre que a totes se’ls reduïa un 50% i, concretament, el regidor d’Esports (V. J. Simon) va afirmar que la voluntat era que només tinguen subvencions els empadronats al poble. Sobre si les subvencions a entitats esportives es farien per exercici o per temporada, es va contestar que comptablement han de ser per exercici, però que en el pressupost (quin pressupost?) es distingirien les quantitats corresponents a cada temporada.

Es tornà a preguntar, per enèsima vegada, pel cost concret del futbol americà. El regidor d’Esports va dir (també ho va dir en l’anterior ple) que en el pròxim plenari passaria la informació i que diria quants empadronats al poble juguen en l’equip.

La portaveu socialista va preguntar pels criteris de selecció a l’hora de repartir els llocs de treball que genera l’Ajuntament. L’alcalde li va respondre que són els mateixos de fa 32 anys i que es prioritza la necessitat de la persona, la capacitat de treball i l’experiència. Cristina Civera va comentar que s’intuïa una política nepotista en el repartiment ja que hi ha molts germans de, nebots de, familiar de… que sempre estan treballant i no ixen de la roda.


Es pregunta pel manteniment del poble i l’urbanisme, ja que, segons la portaveu socialista, al poble hi ha clots, forats, mobiliari trencat i falta de manteniment general. L’alcalde li va replicar que sempre poden haver-hi coses per fer però que l’estat general del poble és millor que mai. (Si ell ho diu…)

Per part de BLOC-Compromís, Andreu Collado va plantejar les següents qüestions:

Quant al Servei d’Atenció Domiciliària i com afectarà als usuaris el traspàs a la Mancomunitat, l’equip de govern va respondre que tots els usuaris que el tenen continuaran tenint-lo i que si alguna persona deixa de rebre’l serà perquè no ha presentat la documentació necessària. Van afirmar rotundament que ningú es quedaria sense atenció. El que no tenim clar en BLOC-Compromís és quina classe d’atenció rebran, i si serà d’igual temps i qualitat que la rebuda fins ara.

Tornàrem a incidir en el deute que té la Generalitat amb Museros (1.048.000 €) com a conseqüència de la construcció del Centre de Dia (que no ho serà ja). Recordem que mentre el govern valencià no pague eixe deute, l’Ajuntament paga al BBVA uns interessos mensuals que pugen a 3.075 € (36.900 € a l’any!). L’alcalde va dir que es reclamarien eixos diners. Estarem pendents que així siga.


Pel que fa a les ajudes generals als llibres de text, Javier Marí va contestar que el que no cobrisca la Conselleria ho cobrirà l’Ajuntament, si pot. La seua voluntat és complementar-ho. Nosaltres, més que voluntat (que no dubtem que tots en tenim) volem compromisos i fets.

Sobre els preus de l’escoleta, que s’havien compromés a no apujar, el regidor d’Educació va dir que els xiquets d’1-2 anys pagaran 173 € i els de 2-3 153 €. Això és així perquè no ha arribat el bo de la Generalitat però que quan arribe es regularitzarà i es descomptarà el que toque fins pagar 132 i 125 € respectivament. El menjador costarà el mateix.


Collado va demanar saber per què se serveix el dinar del menjador escolar amb càtering. Marí va dir que la contracta que es quedà el servei (l’oferta més econòmica) era una empresa de càtering i no amb cuineres al mateix menjador però que la qualitat és bona.

Quant al magatzem de Fontestad, se’ns va contestar que ja s’ha enderrocat totalment i que ja s’ha presentat el projecte de reconstrucció.

Davant l’eliminació del Servei d’Atenció Domiciliària municipal, vam voler saber si l’equip de govern té previst eliminar algun altre servei municipal. L’alcalde va dir que no.

Ens interessàrem per un abocador que està creixent a l’avinguda de la Senyera al costat dels contenidors del fem. Segons l’alcalde, la policia és conscient i fins i tot té ja quasi identificat el camió que aboca runa.

Sobre el mal estat del pas subterrani de la via, se’ns va assegurar que el problema està en vies de solució (això esperem, en tots els sentits).

Pel que fa a les ajudes a la SUMM, el regidor responsable va dir que ja hi havia hagut un acord amb ells i que cobrarien quantitats per la via de la subvenció i altres com a contraprestació per actuacions. Nosaltres continuem pensant que eixa no és la millor solució, però si la SUMM l’ha acceptada és perquè ho deuen considerar necessari.

Finalment, des del públic es va preguntar, també en referència a la SUMM, que si la subvenció a les escoles esportives anava a ser de tant per xiquet empadronat al poble, per què en cultura no se subvenciona també per persona. Segons la intervenció de la persona del públic era un greuge comparatiu evident. Des de l’equip de govern se li va contestar que l’Ajuntament pagarà actuacions per a completar la subvenció i que la distribució dels diners la fa la SUMM (com també les entitats esportives) segons el seu criteri. Javier Marí va admetre que potser caldria replantejar-se el sistema de repartiment. Nosaltres no ho creiem, n’estem segurs!

Fins ací el que va donar de si este ple ordinari, al desembre, més!