Amigues i amics, el 28 de juny hi hagué ple ordinari a l’Ajuntament. Este és el resum del més destacat en un ordre del dia absolutament quasi buit de contingut i que només duia dues mocions de BLOC-Compromís.
  
Abans de passar a comentar les mocions, cal dir que l’alcalde inicià el ple justificant l’acceptació a permetre gravar els plens per part de BLOC-Compromís, tal com havíem comunicat per escrit i registre d’entrada adduint diverses sentències i jurisprudència que ens avalava a l’hora d’exercir un dret constitucionalment reconegut. J. M. Aznar va anunciar que l’Ajuntament es planteja gravar i penjar en la web municipal els plens. En bona hora! Ha calgut que férem dos mocions i que finalment tiràrem al recte i el govern municipal es vera abocat a fer front a un recurs contenciós administratiu si conculcava el nostre dret de gravar els plens perquè reaccionaren i ara assumisquen (ara falta veure quan) la nostra primera proposta, que l’Ajuntament gravara amb els seus mitjans i penjara en la web municipal els plens. Ara bé, ja deixem clar que això no serà incompatible amb el fet que continuem gravant els plens prèvia comunicació en temps i forma. De tota manera, si finalment el govern municipal PP-SIM ho fa realitat, ens donarem per ben pagats, ja que s’hauran vist espentats a fer-ho davant una realitat que, evidentment, els ha superat. I com va quedar ben clar, no passà res ni el fet de gravar-lo suposà cap entrebanc per al normal desenvolupament del ple. Ja teniu penjat el ple sencer en el nostre canal de Youtube: http://www.youtube.com/blocmuseros
Passem a comentar el ple pròpiament dit.
La primera moció era la que demanava augmentar la subvenció a la SUMM per a fer possible el manteniment de l’Escola d’Educands. De fet, l’Ajuntament de Museros ha reduït en tres anys un 65% la seua aportació, que ha passat dels 12.000 euros de 2009 als 4.507 de l’any 2012. Això fa que puga desaparéixer l’Escola de Música de la SUMM i el pròxim curs haja de tancar les seues portes, fet que suposaria una pèrdua irreparable i deixar en el carrer els professors i professores que imparteixen les seues classes a l’Escola.
I d’on tréiem els diners per a la subvenció la gent de BLOC-Compromís? Aprofitàrem de nou per a plantejar una de les nostres propostes del programa electoral: la rebaixa del 5% en els jornals i retribucions dels alts càrrecs, regidors i grups polítics. Això significava disposar de més de 9.000 € dels quals proposàvem concedir-ne 8.000 a la SUMM i l’Escola de Música. Això, sense comptar que hauria sigut un gest exemplaritzant per part de la corporació. Recordem que amb esta, és la sexta vegada que demanem eixa rebaixa en les retribucions i no s’han dignat a acceptar-la mai.
El Sr. Alcalde, va dir que d’on tréiem eixe 5% i per què no demanàvem el 7 o el 12 o el 26%. Molt senzill, demanàvem que fera el mateix esforç que se’ls va fer fer als funcionaris (també als de l’Ajuntament) quan el govern central els va abaixar, de mitjana, un 5% del sou, ni més ni menys. J. M. Aznar també va dir que per què s’havien de destinar a la SUMM i que hi havia altres destinacions possibles, les falles, els bous, el futbol, serveis socials, foment del treball… Efectivament, qualsevol d’eixes destinacions seria possible. Però governar també és prioritzar i en estos moments, en BLOC-Compromís creiem que el que calia era ajudar l’entitat cultural més important que té Museros i que ha mobilitzat vora 1.700 firmes (que l’alcalde, amb condescendència, va xifrar en «unes 1.500», que tampoc és poca cosa).
L’alcalde va argumentar que la SUMM es va posar en contacte ‘oficialment’ per escrit amb ells el 26 de juny, dos dies abans del ple. Semblava com si el malestar de músics i pares, les diverses pancartes de «SOM MÚSICS» penjades als balcons del poble i l’arreplega de firmes no li hagueren arribat… Va afirmar que el problema no és l’Ajuntament, sinó les subvencions de la Diputació (que ja ha pagat el 2011) i, sobretot les de la Generalitat, que no paga (o paga amb moltíssim retard). Segons ell, l’Ajuntament està disposat a assentar-se a parlar i obrir alternatives per a finançar la SUMM. Això sí, la més fàcil que era assumir la proposta de BLOC-Compromís i abaixar-se una miqueta el jornal, ni la va considerar… Els funcionaris, els treballadors socials, els músics, tots han de rebaixar els ingressos però l’alcaldia i els regidors no. Ni que fóra per a donar exemple…
Un dels cartells que han proliferat per moltes cases de Museros
en defensa del futur de l’Escola de Música.
Finalment, la moció es va desestimar amb els vots en contra del PP. V. J. Simó (SIM) va tornar a optar per l’abstenció seguidista i còmplice argumentant que no s’havia consensuat amb ell la moció (quan en l’anterior ple sí que votà a favor d’una altra a favor de la taronja valenciana i contra l’acord amb el Marroc presentada per nosaltres i que tampoc consensuàrem amb ell. Casualment, aquella el PP també ens la va votar a favor). La proposta només va tindre el suport de BLOC-Compromís i PSOE.
L’altra moció que es va debatre va ser contra les retallades en educació que està fent el govern del PP.
Els atacs que està patint l’educació publica  són molt durs. Milers de professores i professors els dos últims cursos i el que ve no s’han contractat, això ha empobrit la qualitat de l’ensenyament, per la retallada de grups i línies. S’ha atacat l’ensenyament en valencià i s’han eliminant programes d’educació compensatòria, reduint l’atenció educativa precisament a qui més ajuda necessita. S’han eliminat recursos bàsics del sistema educatiu, disminuint la inversió en infraestructures o les ajudes en educació infantil. No es paga (o molt tard) allò que es deu en transport, menjador, bo llibre o despeses de funcionament dels centres, cosa que els exposa a la paralització. Tot això ha comportat i comportarà:





– Augment de les ràtios un 20%, com a la Llei dels anys 70, amb la consegüent reducció en la qualitat educativa. Això significa poder tindre fins a 30 alumnes per classe en infantil i primària, 36 en secundària i 42 en batxillerat.

– Augment de les hores lectives del professorat de secundària, que pot deixar sense faena milers de professors i professores interins, al desplaçament de milers de funcionaris de carrera i a l’eliminació dels programes que permeten proporcionar l’ajuda imprescindible a aquells alumnes que la necessiten.
– Reducció de les modalitats de batxillerat, reducció de grups de FP i no substitució del professorat malalt fins els 10 dies de baixa.
Totes aquestes mesures afecten el pròxim curs i continuaran afectant en el futur els xics i xiques del nostre poble. Tant als que acudeixen als centres públics de Museros com als que ho han de fer a altres pobles del voltant. I això ho patirem tots, per desgràcia, més prompte que tard.
Davant d’eixes obvietats, l’alcalde es dedicà a lloar l’acció educativa del govern del PP enumerant els instituts que s’han construït, que la CV és qui més inverteix en educació i adduint certes informacions per a minimitzar la importància de la ràtio d’alumnes per aula a l’hora de mesurar la qualitat de l’educació.
La moció tingué el suport de BLOC-Compromís i PSOE, la ja clàssica abstenció de SIM i el vot contrari del PP.
Finalment, volem lamentar l’actitud prepotent, condescendent i de perdonavides que va mostrar l’alcalde davant el ponent de la moció, Andreu Collado, una actitud que repetí més tard amb gent del públic. Creiem que eixa no és l’actitud que caldria esperar del màxim representant de tots els muserencs, de tots, no sols els qui voten el seu partit.
Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, es va establir que els festius locals per al 2013 foren el dilluns 8 d’abril (Sant Vicent) i el divendres 16 d’agost (Sant Roc).
Passem ara a resumir el més destacat del torn de precs i preguntes.
El PSOE (primer en el torn d’intervencions) en féu algunes que nosaltres també teníem plantejades:







*Sobre l’aprovació definitiva del PGOU (que ha costat 155.000 € de redactar) se’ns va dir que encara no se li veu un acabament pròxim ja que el moment és crític i la situació econòmica difícil. A més, els continus canvis de legislació urbanística ho complica més. El ben cert és que des que el va iniciar el BLOC quan va dirigir la regidoria d’Urbanisme entre el 2004 i el 2007, encara estem esperant una resolució definitiva.

*Es preguntà sobre els criteris a l’hora de repartir les subvencions a les diverses entitats, i concretament a l’At. Museros i el Museros CF. Es va adduir des del govern que hi havia dificultats de liquiditat i impediments pressupostaris (ja que funcionem amb pressupostos prorrogats i els existents no preveien dos clubs de futbol). El regidor d’Esports va avançar que els pressupostos que presentaran (que ja seran per a setembre, només 9 mesos de retard!) arreplegaran les subvecions per temporada i no per any natural, com fins ara i que la partida destinada a Esports es reduirà un 50%. També s’assenyalà que el repartiment serà equitatiu i tenint en compte la gent empadronada al poble en cada modalitat esportiva. Sobre el Club de Bàsquet, V. J. Simon, va comentar que no li constava que desapareguera i que tindria subvenció.
*Sobre el registre d’associacions a què es va comprometre fa temps l’Ajuntament, encara res de res, un tema més que s’eternitza i que en BLOC-Compromís trobem incomprensible.
*Quant a la presentació dels pressupostos de 2012 (recordem que segons la llei haurien d’estar aprovats abans del 31 de desembre de 2011) es va dir, per enèsima vegada, que pròximament els presentarien. Suposem que ja haurà de ser al setembre, tindran tres trimestres quadrats fins a l’últim cèntim!
Passem a les preguntes que Andreu Collado, en nom de BLOC-Compromís, formulà a l’equip de govern PP-SIM.
*Ens interessàrem per si s’havia pagat a tots els proveïdors a 31 de maig, segons calia fer, segons el pla d’ajudes del Govern. Se’ns va dir que sí. Si algun proveïdor de l’Ajuntament acollit al pla no haguera cobrat, que passe per l’Ajuntament perquè ho donen tot per liquidat.

*Sobre els passes de la piscina (obviant la pujada de preus, conseqüència del pla adés citat), vam voler saber per què fins el mes de juliol no s’han exigit. El regidor va dir que es va decidir donar temps a les famílies per a cobrar el mes i poder aforntar el pagament dels passes, cosa que no ens semblà malament. El que no entenem és la falta de previsió sabent que s’ha d’obrir la piscina al juny. Es podria haver obert el termini per a fer els passes a l’abril o principi de maig i al juny la gent del poble ja tindria el passe i s’hagueren evitat suspicàcies i casos que gent que no es traurà el passe o gent no empadronada no pagara l’entrada en tot juny, amb la consegüent pèrdua d’ingressos per part de l’ajuntament.

*Pel que fa al pla d’ajust en què estem immersos i que repercuteix en l’apujada d’impostos i la contenció en les despeses de l’Ajuntament, l’interventor reconegué que pel que feia a la partida del futbol sí que s’havien donat més diners del que preveia el pla.

*Quant a les beques de menjador de 3-6 anys, se’ns va dir que es mantindrien i fins i tot augmentarien, igual com les de serveis socials. Esperem que siga així.
*Preguntàrem sobre si s’havia fet algun expedient l’últim any sobre construccions en sòl no urbanitzable (casetes en terreny rústic) i ens digueren que no. El regidor d’Urbanisme va ‘convidar’ els veïns a denunciar les situacions que creguen irregulars. Deixant això de banda, creiem que la funció de control i revisió l’hauria de fer la Regidoria d’Urbanisme i els mitjans que té l’Ajuntament a la seua disposició.

*Sobre els preus aplicables el curs que ve en l’escoleta, el Sr. Marí va afirmar que no podien contestar perquè no saben encara la part que assumirà la Generalitat però que en principi la intenció és mantindre els preus actuals. Desitgem que al final siga així també.
*Pel que fa a la cessió de part del Centre de Dia per a ús escolar, se’ns va dir que la qüestió progressa bé i que la falta d’una aula se solucionarà. També ho esperem.
*Quant a les tanques de publicitat i senyalitzadores de negocis privats en el terme (camins rurals) hem confirmat que les normativa local no les permet i que, en tot cas, cal demanar permís a l’Ajuntament per a col·locar-ne. Preguntàrem si s’havia demanat algun permís i ens remeteren a un informe que han d’elaborar els tècnics. Amb informe o sense, si qualsevol passeja o circula pels camins del nostre terme comprovarà que hi ha diverses tanques indicadores o de publicitat, sospitem que sense demanar cap permís, òbviament.
Finalment, volem deixar constància que este ple va ser gravat i que no ha passat absolutament res, no ha interferit en el normal desenvolupament del debat i no ha causat cap perjudici. Ara queda més en evidència encara l’encabotament a no deixar gravar i no voler fer-ho el mateix Ajuntament i posar a disposició de tots els muserencs i muserenques eixa possibilitat. Nosaltres, estarem sempre del costat de la transparència i la participació ciutadanes en els assumptes municipals, per això hem forçat la situació fins a fer-ho possible i agraïm les mostres de suport i les moltes visualitzacions que han tingut els vídeos en el poc temps que fa que estan penjats.
Fins ací el que va donar el ple ordinari.
Al setembre, un altre ple ordinari!