El dijous, 23 de febrer, hi hagué ple de l’Ajuntament. Com que es va fer després de la concentració contra les retallades en els serveis públics valencians a què van acudir molts veïns i moltes veïnes, el ple va tindre més assistència de l’habitual. Esperem que la gent s’anime cada vegada més a assistir i a conéixer de primera mà les propostes, les actituds i les accions de cada grup. Ja avancem que el fet que hi haguera més gent de l’habitual seguint el ple va fer que l’alcalde moderara molt el to cap als grups polítics i les seues propostes.

Este és el resum del més important que es va tractar en el ple, que no portava cap proposta del govern municipal i que es reduí a les mocions presentades per BLOC-Compromís i PSOE i les qüestions formulades en el torn de precs i preguntes.

La primera moció que es debaté, de BLOC-Compromís, va ser la que tractava sobre la mobilitat i ajudes per al transport públic dels joves (presentada el 14 de febrer). Resumint, es demanaven tres coses:

1. Se sol·licitava que FGV ampliara el transport nocturn en cap de setmana per a afavorir que els joves usaren el metro per a anar a llocs d’oci dels pobles veïns o a València i no agafar el cotxe particular per a evitar possibles accidents.

2. Resulta que l’abonament per a joves bonificat que hi havia fins desembre de 2011, este exercici ha desaparegut i els joves han passat a pagar 41,60 € en lloc de 29,70 per l’abonament mensual (11,9 € més). Això, al nostre entendre, desincentiva l’ús del transport públic, més sostenible econòmicament i mediambientalment que el trasport amb vehicle privat. Per això s’instava el Consell a restablir un abonament bonificat per a joves com fins ara.

3. També es comentava la necessitat de demanar el canvi de zona tarifària de Museros de la B a la A, ja que eixe canvi comportaria una reducció considerable del preu dels abonaments en general.

Davant d’això, el PP va oferir eliminar els punts 1 i 3 per a votar a favor, però resulta que això era no oferir res, ja que justament el mateix dia que presentàrem la moció es féu públic que el Govern «després de les moltes queixes rebudes» pretenia implantar una ajuda a joves de 18 a 30 anys parats. L’ajuda no sabem si afectarà la zona B (Museros) i només és 6,6 € més barat que l’abonament normal, a més es deixa fora la franja 14-18 anys, joves que en molts casos han d’anar a instituts fora del seu municipi. El que demanàvem anava en la línia del que ja van exigir l’AVV i l’associació de jubilats i pensionistes i fins i tot l’associació d’ames de casa Tyrius ho ha exigit a FGV. Òbviament, vam contestar que estem oberts a consensos, però a fer paripés, no. La moció es va desestimar pel vot en contra del PP i la inestimable abstenció de V. J. Simó (SIM), que fa evident una vegada més que no pot o no vol desmarcar-se de les decisions que marca el PP.

La segona moció que es debaté també era de BLOC-Compromís sobre les retallades als serveis públics. No cal que expliquem com estan afectant les mesures preses pel Govern valencià en la sanitat, l’educació, el transport, els serveis socials… A Museros es concreten en deutes amb l’IES Museros i el CEIP Blasco Ibáñez (a banda de l’eliminació de reforços, reducció d’hores a interins, pujada de la ràtio per aula…, coses que afecten la qualitat de l’ensenyament) i començaran a notar-se en la prestació d’assistència al Centre de Salut o en serveis socials. Per això demanàvem:

1. Instar el Govern de la Generalitat a retirar el Decret Llei de forma immediata.

2. Instar el Govern de la Generalitat a obrir una autèntica negociació amb els sindicats, agents socials i buscar un consens amb els grups polítics de les Corts per a intentar optimitzar les plantilles, els serveis i racionalitzar l’Administració sense disminuir els serveis.

3. Demanar a les diferents conselleries que mantenen deutes amb l’Ajuntament de Museros i els diferents serveis públics al nostre municipi que facen front als pagaments pendents.


4. Instar el govern de la Generalitat a reduir el d
eute eliminant els grans esdeveniments deficitaris, estudiant alternatives d’ús per a les grans infraestructures ruïnoses, exigint la devolució dels diners defraudats a l’erari públic en la gestió d’empreses públiques, aplicant mesures fiscals que graven l’especulació, recuperant els impostos de donacions, successions i patrimoni, destituint els gestors irresponsables que han portat a les empreses públiques a la fallida tècnica, eliminant els sobrecostos desproporcionats en la construcció d’edificis emblemàtics, no comprant empreses amb desenes de milions de deute i exigint un finançament just que tinga en compte la població valenciana real per part del Govern central.

Com era previsible, i usant l’argumentari del govern, el PP va dir que les mesures eren necessàries i imprescindibles, no va fer cap menció a cap de les coses assenyalades en el punt 4. Bé, el sr. Alcalde sí que en féu una: va dir que l’aeroport de Castelló era privat i que no havia costat diners públics, que la Diputació només tenia una xicoteta part de participació. I es va quedar ben ample! Aerocas és l’empresa pública impulsora del projecte i la gestió de l’aeroport, que es paga amb diners públics, costarà uns 56 milions de € els primers 8 anys (incloent-hi assumir les pèrdues). Ells s’ho diuen i ells s’ho creuen!

De nou, els vots contraris del PP i la inestimable i necessària abstenció del regidor de SIM (incomprensible sobretot si recordem que diu que defensa més que ningú els interessos de l’esquerra, però fa un seguidisme total dels posicionaments polítics del PP) van tombar la moció.

El PSOE en presentà una també sobre la freqüència de pas del metro i demanant l’anul·lació de la pujada del 5% en el preus dels bitllets el 2012. BLOC-Compromís li donàrem suport, així com també J. V. Simon.

Encara no sabem les raons d’aquest vot favorable, ja que el regidor de SIM no va argumentar per què en aquest cas votava favorablement i en els anteriors s’abstenia. Tot molt coherent. Els vots contraris del PP i l’absència d’un regidor del PSOE van impossibilitar que el PP perdera una votació per primera vegada esta legislatura. Ens queda un dubte: la postura favorable del SIM s’haguera mantingut si el seu vot haguera sigut decisiu perquè prosperara la moció?

Finalment, BLOC-Compromís va presentar per registre el mateix 23 al matí, per via d’urgència, una moció contra la brutalitat policial exercida contra els estudiants en les recents mobilitzacions a València i en què se sol·licitava la destitució de la delegada del Govern, P. Sánchez de León. Formalment, calia votar si s’admetia a tràmit la urgència. Ací volem recordar que, habitualment, totes les mocions que es presenten per urgència a l’Ajuntament de Museros s’han tramitat sense més problemes, i més quan hi havia una raó de pes, els fets s’havien produït durant el cap de setmana anterior i era impossible haver-la presentada abans. Justament esta (imagineu-vos per què) va patir el vot contrari del Grup Popular (amb l’abstenció còmplice de SIM) i no es va poder debatre. El PP es va retratar totalment impedint que es debatera la moció i el regidor de SIM, per enèsima vegada, també. La mateixa sort va tindre una similar presentada pel PSOE.

El més destacable de la dació de comptes de l’alcaldia va ser que per fi s’ha creat el registre d’associacions. El Registre permetrà a l’Ajuntament conéixer la quantitat d’entitats existents en el municipi, els seus fins i representativitat, a l’efecte de possibilitar una correcta política municipal de foment d’associacionisme veïnal, que fins ara es regia per la discrecionalitat.

En el torn de precs i preguntes, V. J. Simó, després que BLOC- Compromís haguera presentat per via d’urgència la moció contra la brutalitat policial i li negara el vot favorable, va demanar intervindre primer per a, agafeu-vos els matxos!, condemnar l’actuació policial contra els estudiants i criticar la delegada del Govern. Un altre exercici de cohèrencia política del líder de SIM a què, per desgràcia, ja ens té molt acostumats. De pasta de moniato i ben sorpresos ens vàrem quedar.

Passem ara a comentar les preguntes més interessants del PSOE amb què BLOC-Compromís coincidia:

Sobre la presentació dels pressupostos de 2012 (recordem que funcionem amb els del 2010 prorrogats i que els de 2011 ja no existiran), es va dir que la intenció és presentar-los quan s’haja fet la liquidació de 2011.

De moment, continuen afirmant que els presentaran, però tot el 2011 també ens el van passar amb raons i al final no tinguérem pressupostos!

Quant a la subvenció a les entitats i associacions de festes per a 2012, el regidor de Festes va confirmar que la quantitat s’ha retallat a totes en un 50%.

Pel que fa a la unificació del CEIP Blasco Ibáñez, el regidor de Cultura va tornar a comentar que davant la impossibilitat de tirar avant el Centre de Dia, continuaven en converses amb la Conselleria d’Educació i la de Benestar Social per a vincular part del Centre a l’escola per a poder habilitar aules i espais escolars. La cessió seria d’un 40-50% de l’espai disponible i necessitarà alçar parets per a separar els dos usos. Lamentem que després de l’autobombo donat amb la ‘visita’ inaugural el març de 2011 en vespres de les eleccions autonòmiques (i refermat per l’alcalde en el dinar de germanor de la gent major mesos després), el projecte ja s’haja desestimat (les ajudes de la Generalitat també han desaparegut i feien caríssimes i inassumibles les places ofertades).

Les qüestions preguntades pel portaveu de BLOC-Compromís, Andreu Collado, foren les següents:

*Justament relacionat amb el Centre de Dia, preguntàrem quan se suposa que la Generalitat pagarà l’1.016.000 euros que deu per la seua construcció. Heu de saber que el Centre s’ha pagat a la constructora amb un préstec sol·licitat per l’Ajuntament avalat pel futur abonament de la quantitat del Pla Confiança de la Generalitat però resulta que mentrestant, cada mes que passa, l’Ajuntament paga 3.075 € d’interessos al BBVA. És a dir, que en més d’un any ja s’han pagat, per la morositat del govern ‘amic’ vora 40.000 €. Volíem saber si l’Ajuntament té previst reclamar eixos interessos. Ara que hi ha retallades per totes les bandes, eixos interessos que no hauríem d’estar pagant els muserencs suposarien, per exemple, poder fer front a:

L’alcalde no va saber dir si estos interessos els reclamarien i es va limitar a dir que «ja els intentarem traure per una altra banda». Així funcionen.

La qüestió, en la premsa:

*Més sobre els deutes. Preguntàrem, a banda del milió llarg pel Centre de Dia, quants diners deu la Generalitat a l’Ajuntament pels diversos conceptes. A dia 2 de febrer, l’interventor ens confirmà que eren 118.527 €. Segons l’alcalde, a 23 de febrer són entre 70.000 i 80.000 €. Esperem que el govern ‘amic’ del PP ho liquide prompte perquè els servicis als ciutadans no es ressenten més encara.

*També ens interessàrem pel deute de l’Ajuntament amb la Mancomunitat de l’Horta Nord (segons intervenció, acumulen deutes des de setembre de 2010 i pugen a 118.307 €). L’alcalde diu que actualment es deuen 111.000 €. Un bon pessic que no es pot anar deixant fer gros!

*Ens interessàrem per l’expedient obert a Fontestad per l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües) per uns vessaments contaminants que ha dectecta. L’alcalde ens contestà que tot es degué a una fuga de la depuradora de l’empresa a causa d’una avaria i que tot es va solucionar al cap d’uns dies.

*Preguntàrem sobre quan se suposa que la xarxa Wi-Fi promoguda per la Diputació arribaria als ciutadans de Museros (el febrer de 2009 Museros s’hi adherí). La primera fase, que beneficia l’Ajuntament i el Telecentre del PIJ, fa temps que està en marxa, però de la segona, que ha d’oferir servei d’Internet d’alta qualitat i a preus molt competitius als veïns i veïnes, no se sap massa cosa… Segons Javier Marí, no hi ha un termini previst perquè l’empresa que ha de fer realitat el projecte (Iberphone) comence a plantejar-lo. Creiem que caldria que des de l’Ajuntament es fera més força perquè s’iniciaren els tràmits i que tots els muserencs (no només l’Ajuntament) puguen beneficiar-se de la iniciativa.

*També demanàrem a Javier Marí, a partir d’algunes peticions fetes a través de l’OMAC sobre incidències a la via o espais públics, que les contestacions de l’OMAC foren àgils i en temps i forma, almenys per a comunicar que s’ha rebut l’avís al veí o veïna que s’ha interessat. En teoria, si depén de l’Ajuntament, la incidència comunicada ha d’estar resolta en 7 dies. Massa sovint això no és així i ni tan sols s’ha tingut el detall de contestar a la persona ni en 10 ni en 12 dies. La imatge de l’Ajuntament com a tal, que som tots, ix perjudicada. I això no pot ser.

*Finalment, vam sol·licitar a J. M. Aznar, com a alcalde que té potestat per a fer-ho, que autoritzara la gravació en vídeo dels plens per part de qualsevol veí o veïna que vulga fer-ho com un exercici de transparència i participació ciutadana. Recordem que en el ple de desembre de 2011 PP i SIM no van voler assumir la proposta de BLOC-Compromís perquè fóra l’Ajuntament el que gravara i penjara en Internet els plens municipals per a fomentar la participació i la transparència (com ja fan molts ajuntaments). A més, en este cas, el cost per a l’Ajuntament sí que era absolutament de 0 € perquè cada veí o veïna ja faria circular el vídeo o no de la manera que volguera.

L’alcalde no va voler contestar en eixe moment i va dir que ja ho faria. Nosaltres insistirem i farem que es posicione ell i tot el grup del PP!

Fins ací la nostra crònica del ple.