Andreu Collado i Víctor Xercavins,

regidors del Grup Municipal BLOC-Compromís

Amigues i amics, el 22 de desembre hi hagué ple ordinari a l’Ajuntament. Este és el resum del més destacat en un ordre del dia absolutament buit de contingut i que només duia, a banda dels punts mínims legals, dues mocions de BLOC-Compromís.
La primera que es debaté va ser sobre ‘Seguretat i mobilitat al nostre poble’ (ací, la podeu consultar). La moció demanava que es pintaren passos de vianants en zones del poble on fan falta, com al carrer Hort de Xufa (transitat per escolars), el camí de Massalfassar (on hi una rotonda on no n’hi ha cap); que es marcaren itineraris segurs cap a les escoles i que s’instal·laren aparcaments de bicicletes (com ja n’hi ha a l’Ajuntament o al poliesportiu) a les escoles del poble i en els parcs municipals on acudeixen molts xiquets del poble per a fomentar l’ús d’eixe mitjà de transport.

José M. Aznar (PP) va dir que féiem la nostra proposta volent representar que l’Ajuntament no fa res en eixe aspecte i que, a més, no hi ha diners per a posar aparcaments de bicicletes. V. J. Simon (SIM) afirmà que volíem crear sensació d’inseguretat. No sabem d’on poden deduir això del text de la moció, pensada en positiu i per a sumar millores.

El PP va oferir votar a favor si es retirava la petició d’instal·lar aparcaments per a bicis i Andreu Collado, ponent de la moció, va oferir afegir al text que s’instal·larien «quan hi haguera disponibilitat econòmica», sense marcar cap termini concret per a fer-ho assumible pel PP. Ni així va voler acceptar el PP. Finalment, el SIM s’abstingué i la moció es tombà amb el vots del PP i el de qualitat de l’alcalde contra els 6 de BLOC-Compromís i PSOE.

La segona moció (ací, íntegra) sol·licitava que l’Ajuntament gravara els plens i els difonguera per Internet a través de la web municipal i a més, s’especificava que eixa actuació es podia fer a cost 0 o amb una ínfima inversió. Estem segurs que molta gent tindria interés de seguir-los però per faena, estudis o altres motius no poden acudir al ple en persona. Esta iniciativa permetria donar un servei al conjunt de la ciutadania que podria consultar els plens en qualsevol moment. El senyor alcalde va avançar que el PP votaria en contra. Va tornar a fer gala de dots endevinatòries ja que va dir que el que volíem era desprestigiar l’Ajuntament, que dirigeix que, segons ell, ja és molt transparent.

Víctor Xercavins, ponent de la moció, va assenyalar que de nou l’alcalde barrejava peres i pomes i que BLOC-Compromís no té cap encabotament a desprestigiar l’Ajuntament, del qual formem part. En cap lloc de la moció es diu o s’insinua que l’Ajuntament oculte informació, sinó que la moció plantejava el que plantejava. Sense posar en qüestió la transparència de l’Ajuntament, la iniciativa anava encaminada a facilitar l’accés a la informació i oferir noves vies de comunicació amb l’administració local a aquelles persones interessades a seguir els plens, com ja es fa a Catarroja, Elda o Rafelbunyol (PP). No entenem per què els muserencs i muserenques hem de ser menys. A més, mostràrem a tots els regidors iniciatives del PP en llocs on estan en l’oposició (Villatorres, Jaén) en què demanen justament això i també llocs en què des del govern ho han portat a terme (Begíjar, Jaén) i feren cares de circumstàncies però a pesar de tot van votar submisament a les ordres de J. M. Aznar.

Pel que fa al SIM, esta moció, com ell tant ens havia reclamat, la vam passar prèviament a V. J. Simon i en un principi es va mostrar favorable a aprovar-la. A l’hora de la veritat es va fer arrere adduint falta de diners (ja hem dit que el cost és 0 o molt poc) i que el que calia era fer-los de nou per TV (que sí que tenien un cost més elevat). I va oferir penjar el text de l’acta en la web. Nosaltres vam dir que això no és incompatible amb la nostra proposta i que per nosaltres encantats i també penjar l’arxiu sonor en mp3 (com fan a Alboraia, p. ex.). Després, va dir que gravar amb una càmera i pla fix el ple era fer, literalment «una chapuza» (així ho fan a Rafelbunyol i sabem que s’ha rebut molt bé) i que per a fer-ho així valia més no fer-ho (nyas, coca!). Vàrem replicar que quan hi haja diners de sobra es podran fer retransmissions de plens en directe amb diverses càmeres i personal per a fer primers plans i contraplans, però que ara, sense diners, es tractava de començar el camí gravant i penjant els vídeos, que ja és més del que ara es fa. Es tracta de començar amb un utilitari i quan la cosa vaja bé, ja comprarem un esportiu! En BLOC-Compromís estem convençuts que tot va ser una excusa de mal pagador per a no votar la proposta i fer-la perdre al seu soci de govern, que li deu tindre llegida la lliçó.

La moció va rebre el suport de BLOC-Compromís i PSOE, l’abstenció (necessària per a desestimar-la) de SIM i el vot negatiu del PP amb el vot de qualitat de l’alcalde.

Lamentem profundament l’actitud de sistemàtica oposició a les nostres propostes, el no pel no, demanen el que demanen i comporten algun tipus d’inversió, o no per part del PP. I sempre el PP secundat amb l’abstenció necessària i còmplice de SIM perquè no isquen avant. Nosaltres volem fer propostes en positiu i col·laborar per a millorar el nostre poble, però PP i SIM s’encaboten a entendre qualsevol proposta que no nasca d’ells com un atac a la seua gestió i sempre pensen que hi ha intencions ocultes i foscos objectius. Nosaltres no entenem la política així, ja ho hem dit moltes vegades i ho repetim: BLOC-Compromís, quan considerem que una cosa és positiva per a Museros, la votem a favor, independentment de quin partit l’haja plantejada i ho hem fet diverses vegades els últims anys. (Fent clic ací teniu més informació sobre el cas.)

En els precs i preguntes destaquem les que va fer el PSOE i que coincidien amb les que teníem preparades i les més significatives de les que plantejàrem directament nosaltres.

Coincidents amb el PSOE:

*Sobre la pujada del 14% en els preus de l’escoleta, J. Marí va dir que en una carta de 5 de setembre ja s’advertí els pares que la quantitat final dependria dels diners de la subvenció de Conselleria i que com que la subvenció s’ha reduït la diferència calia repercutir-la als pares. També va reconéixer que hi ha hagut 2 baixes de xiquets per motius econòmics. Lamentem que la Generalitat (PP) no tinga diners per a mantindre el nivell de subvenció però sí per a renovar el contracte de la F1 fins 2014 i assumir 30 milions d’euros de pèrdues de Valmor, l’empresa que la gestionava. Per a segons quines coses, trauen els diners de davall de les pedres…

*Pel que fa a la unificació i ampliació del CEIP Blasco Ibáñez, Javier Marí, regidor d’Educació va comentar que l’assumpte està embastat però que va lent. La Conselleria ha de comprovar si es compleixen diversos criteris per a poder unificar els centres i que el departament de Planificació ha de determinar que Museros necessita la unificació. Assegurà que prompte tindríem notícies. Posteriorment, Andreu Collado preguntà què els pareixia que el PP a les Corts Valencianes votara contra l’esmena presentada per Compromís per a dotar amb 2.500.000 de € l’inici de l’ampliació i unificació de la nostra escola. Encara esperem una resposta…

*Es tornà a insistir en quan es presentaran pressupostos, ja que els del 2011 ja no s’han presentat i els del 2012, que haurien de presentar-se abans del 31 de desembre ja se’ns ha dit que no estaran abans de 2 o 3 mesos. Ens agradaria saber la distribució de partides, com s’encara el deute municipal i quina solució se li dóna al romanent negatiu de més de 700.000 € que té pendent l’Ajuntament. Tenint en compte l’experiència del 2011, ja ens donaríem per pagats si es presentaren en el primer trimestre de l’any!

Formulades per BLOC-Compromís:

*Davant la greu situació econòmica de l’Ajuntament i l’absència de pressupostos, vam demanar formalment que es convocara una Comissió d’Hisenda monogràfica per a explicar la situació real de l’Ajuntament, la situació del deute amb els proveïdors i l’estratègia del govern per a fer-li front. L’alcalde va dir que ell i el govern són qui les convoquen i fan les que creuen. Per tant, no n’esperem cap. Encara sort que són supermegatransparents!

*Preguntàrem per la publicitat i la difusió que se li va donar a les proves per a cobrir un lloc de treball parcial com a monitor en el Punt d’Informació Juvenil. Se’ns va dir que es penjà en el tauló d’edictes (que com sabeu, tot el món visita diàriament…), es telefonà a gent de la borsa de treball i es penjà en el Facebook del mateix PIJ (a les 17.00 h del divendres 16 de desembre, quan el decret d’alcaldia era del 14 i el termini acabava el dimarts 20). BLOC-Compromís ho penjà en Facebook a les 13.00 h de divendres en comprovar que l’Ajuntament, que quan vol sí que usa Facebook i la seua pàgina per a publicitar coses, no ho havia fet. Considerem que no es va fer una publicitat adequada d’una oferta de treball de l’Ajuntament. I no volem entrar a valorar els possibles motius d’eixe fet…

*Quant a la Casa de la Música, se’ns va dir que hi havia una reunió pendent per a planificar la dotació i que la idea era fer-la progressivament. Se’ns assegurà que entre gener i febrer s’allisaria el solar i es posaria el cartell d’inici de les obres. Com en el cas de l’escola, també els preguntàrem què els pareixia que el PP a les Corts Valencianes haguera votat contra l’esmena de Compromís que dotava amb 1.000.000 de € l’inici de la Casa de la Música, cosa que donaria per a alguna cosa més que allisar el solar i penjar un cartell. També ens quedàrem esperant alguna valoració…

*Sobre la poca il·luminació del carrer d’Averrois (bungalous anant cap a les Barraques) de què s’han queixat reiteradament alguns veïns, se’ns va dir que es faria un informe però que possiblement es deu al regulador de flux de llum que redueix la intensitat en hores de matinada per a estalviar energia. En eixes hores ens sembla bé per a estalviar energia i diners, però els veïns es queixen que no són hores de matinada sinó també en hores no de matinada. Estarem pendents de si fan alguna actuació.

*Pel que fa als abocaments incontrolats al terme i les queixes que ens arriben de la brutícia que s’acumula en alguns punts, l’alcalde va dir que sí que es fa un control dels abocaments. Si és veritat que es fa, ens agradaria que fóra més efectiu a l’hora de detectar, eliminar els punts i sancionar (si és possible) els responsables.

*Preguntàrem si hi ha alguna novetat sobre el Centre de Dia. Al març (en plena precampanya electoral), l’alcalde i el govern obriren les portes per a visitar-lo i es deia que s’obriria a l’octubre; a l’octubre, en el dinar d’homenatge a la gent major, J. M. Aznar assegurà en el discurs que s’obriria per a donar servei a la gent i que seria l’enveja de la contornada. Ara se’ns diu que el tema econòmic està complicat (i al març i l’octubre no es devia ja el que es deu ara?) i que estan consultant amb diverses conselleries per a buscar donar-li un altre ús. BLOC-Compromís fa mesos i mesos que preguntava sobre què es pensava fer, quina gestió es pensava adoptar i sempre se’ns deia que s’estava estudiant. Total, que han anat passant amb raons i embolicant fins reconéixer que no hi haurà Centre de Dia, almenys no com estava previst.

*Finalment, per tercera vegada, i després que ni en el ple de juliol ni en el d’octubre contestara clarament V. J. Simon sobre el cost del futbol americà per a tots els contribuents de Museros ni que Intervenció (com se’ns havia promés) ens haja passat la informació concreta, hem demanat formalment que l’interventor ens comunique el cost desglossat d’eixa activitat, tal com prometé el regidor d’Esports i no s’ha complit. No sabem quants dels 48.750,72 € del Club de Bàsquet Joventut de Museros corresponen al futbol americà.


I fins ací el que va donar de si el ple. Al febrer, més!