EL PP DIU NO ALS PLENS EN INTERNET

En el Ple del 22 de desembre BLOC-Compromís de Museros va presentar una moció en què se sol·licitava que l’Ajuntament gravara els plens en vídeo i que posteriorment es penjaren els plenaris en la web municipal o que es posaren enllaços als llocs web on s’allotjaren els vídeos. Esta és una actuació cada vegada més demanada per la societat actual.

Segons Andreu Collado, portaveu valencianista, «la moció pretenia que l’Ajuntament de Museros aprofundira en la transparència, l’accés a la informació i la participació ciutadana facilitant als muserencs totes les vies de comunicació possibles amb l’administració local i fer possible que molts ciutadans que per estudis, treball o falta de temps no poden acudir en persona als plens pogueren tindre accés a consultar els plens fent ús d’Internet a qualsevol hora i en qualsevol lloc».

(Podeu consultar la moció fent clic damunt de la imatge i descarregar-vos-la des de Facebook)

Víctor Xercavins, regidor ponent de la moció, indica que «la proposta incidia en el fet que la iniciativa no comportava cap cost per a la precària situació econòmica de la hisenda municipal ja que la gravació en format digital es pot fer fàcilment i hi ha llocs d’allotjament de vídeo gratuïts on penjar les gravacions. A més, la difusió per Internet dels plens és una pràctica que cada vegada més ajuntaments estan realitzant, com per exemple Rafelbunyol (governat també pel PP), i BLOC-Compromís pretenia que Museros fóra un altre poble dels primers de la comarca a portar-ho a terme».
Lamentablement, la moció va trobar una oposició rotunda de l’equip de govern i J. M. Aznar, alcalde de Museros, va afirmar diverses vegades que el govern que dirigeix ja és suficientment transparent, nosaltres pensem que avançar en la participació i la transparència no està mai de sobra, com més sucre, més dolç! Vicent Josep Simon (SIM), soci de govern del PP, que abans del plenari es manifestà favorable a aprovar la moció, finalment optà per abstindre’s i impedir així que eixira avant la proposta, per la qual cosa entenem que és coresponsable que els muserencs que tinguen interés es queden sense poder accedir a les sessions plenàries per Internet aprofitant les noves tecnologies. BLOC-Compromís de Museros continuarà sol·licitant-ho perquè creiem que és un avanç important i que, amb el temps, serà ineludible.

Tot això encara és més inexplicable quan durant el debat de la moció es van exposar casos en què el PP, en el govern o en l’oposició, SÍ que demana o ha fet possible la difusió dels plens en Internet, i n’hi ha de prop i de lluny.

Fent clic damunt del nom podreu comprovar els casos de Rafelbunyol (el PP acceptà la moció i s’aprovà per unanimitat) o Paiporta. Més lluny, tenim el cas de Villatorres,Jaén (PP en l’oposició i demana la difusió dels plens: «En RESUMEN este breve comentario sobre el último pleno, lo consideramos justificado por el PARTIDO POPULAR, por la falta de difusión que se estan dando a los plenos, habiendo propuesto el PARTIDO POPULAR la grabación de los mismos y por tanto su difusión posterior a traves de los medios telemáticos actuales y así lo seguiremos haciendo en la medida que nos sea posible».) i el cas de Begíjar, també a Jaén, on és el PP qui tingué la iniciativa de gravar les sessions i pujar-les a Internet.

La resposta de José M. Aznar, com una cançoneta apresa, era que són els més transparents de tots i que al ple va qui vol. Nosaltres plantejàrem la moció en positiu, per a ampliar eixa transparència i afavorir la participació. I si es pengen arxius d’àudio en mp3 i un pdf amb l’acta de cada ple, millor encara! Si haguérem volgut qüestionar l’actitud del govern, ho hauríem fet. Podríem haver demanat en la moció permís per a gravar particularment els plens i penjar el que després volguérem, però sol·licitàvem que fóra el mateix Ajuntament qui els gravara i els penjara íntegres. No comprenem eixe no pel no i tanta reticència (o no volem comprendre-ho…).

Evidentment, no van entendre res de res. Per desgràcia, pareix que qualsevol iniciativa, per assumible, convenient, o barata que siga, no eixirà avant si és BLOC-Compromís qui la presenta (ens han tombat totes les mocions presentades fins ara). Nosaltres, al revés: quan les propostes considerem que són bones per a Museros, no dubtem gens ni miqueta a votar a favor, per molt que les hagen presentades el PP.

La qüestió, en la premsa: