El 27 d’octubre hi hagué ple ordinari de l’Ajuntament. El més llarg dels últims temps (de les 20.00 h a les 00.10 h). Este el resum del més destacat que s’hi tractà.

Es van debatre 6 mocions, 2 de BLOC-Compromís i 4 del PSOE sobre temes diversos, però totes van tindre el mateix denominador comú. El grup del PP, amb el vot de qualitat de l’alcalde, les va tombar totes, ja que el seu soci de govern, Vicent J. Simón, va decidir abstindre’s en totes i això donava un empat a 6 en la votació.

La primera que es va debatre va ser una moció de BLOC-Compromís (a la qual s’adherí el PSOE) que demanava, bàsicament, que l’Ajuntament instara l’EMTRE (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus, gestionada pel PP) a buscar fórmules per a reduir tant com fóra possible la pujada de la taxa TAMER per no carregar tot el cost sobre l’esquena de la gent que ja ho està passant prou malament sense que li apugen els tributs i impostos.
Recordem que és una taxa que paguem des de 2009 en el rebut de l’aigua i que es dedica a fer front al cost de la gestió, el tractament i l’eliminació dels residus urbans. No s’ha de confondre amb la taxa de l’arreplega del fem que paguem a banda. Resulta que el setembre, l’assemblea de l’EMTRE va aprovar amb els vots dels representants del PP, entre els quals hi ha la regidora de Museros M. José Alcover,

una pujada definitiva de la taxa del 152% (a l’agost l’havien pujada més d’un 200%!!!). Això significarà que en el pròxim rebut de l’aigua notareu una bona pujada. Segons el tram del vostre domicili o negoci les xifres i l’increment són estos:

Bé, no aprovant la moció el PP de Museros demostra estar d’acord a fer pagar a tots la mala gestió de l’entitat (culpable en part dels diners a què ara cal fer front), amb l’alcalde per davant de tots a l’hora de rebutjar la proposta de BLOC-Compromís. En altre pobles, com Meliana, el PP no es va atrevir a votar en contra d’una cosa tan evident i es va abstindre. Ací, el PP va voler ser més papista que el papa i va tombar la proposta.

La segona moció de BLOC-Compromís era per al foment de l’ús de la bicicleta com a vehicle silenciós, net, assequible i sostenible i promocionar la seua utilització com a alternativa a l’automòbil en els trajectes curts i especialment dins del pob
le, crear una xarxa mínima d’aparcaments protegits per a les bicicletes i de carrils bici, a fi d’afavorir el seu ús. Intensificar les vies de col·laboració amb les entitats i municipis implicats per a millorar la infraestructura actual dels carrils bici i reivindicar-ne un fins a la mar. J. M. Aznar va justificar la negativa del PP a votar a favor pel cost que tindria, a pesar que el cost d’algunes de les accions era mínim, i que fins i tot vam mostrar-nos predisposats a modificar algun aspecte per a arribar a un consens. Escudar-se en la crisi i en la pèssima situació econòmica de l’Ajuntament per a no afrontar, ni que fóra en part, algunes de les propostes, va sonar més a excuses de mal pagador que a una altra cosa. L’alcalde ens va instar a deixar la moció en una mera declaració d’intencions buida de continguts i sense cap objectiu marcat. A pactar, modificar o rebaixar metes estàvem disposats, a fer el paperot, no.

Les mocions socialistes sobre l’adopció del Codi de Bones Pràctiques en l’Administració (que ja presentà BLOC-Compromís la legislatura passada), sobre la retallada del Consell al món de la música i especialment als centres de música autoritzats, la que instava a restablir l’impost del patrimoni a les rendes superiors a 700.000 € i, finalment la que demanava que la Generalitat pagara el deute amb l’Ajuntament de Museros pel programa Emcorp (40.000 €), van tindre totes la mateixa sort que les nostres, el vot contrari del PP i van caure pel vot del senyor alcalde. Torna a repetir-se el guió de la passada legislatura. Res que presente l’oposició ix avant, pel mer fet de no ser el PP qui ho proposa.

Especialment significatiu és el cas de la moció sobre el Codi de Bones Pràctiques, ja que el Codi l’ha elaborat la mateixa Generalitat governada pel PP, però com que qui ens va instar a presentar la moció va ser l’Associació de Veïnes i Veïns de Museros i el PP i el senyor alcalde tenen una manifesta animadversió contra esta entitat, podem quasi que assegurar que ni que ho haguera proposat el mateix Rajoy l’hauria votada a favor. I ho diem perquè l’alcalde, va aprofitar l’ocasió per a reprotxar en públic a la seua presidenta actuacions de l’AVV, quan ni feien al cas de la moció i la interpel·lada no podia contestar en no ser regidora, òbviament. J. M. Aznar va aprofitar una moció de tercers per a una revenja personal que a nosaltres, francament, ens va avergonyir.

Tampoc volem passar per alt l’argumentació que es va donar per a no exigir a la Generalitat el deute que tenen pendent amb l’Ajuntament (molt necessitat d’ingressos) pel programa Emcorp. L’alcalde va mig insinuar com a argument que si reclamàvem el deute (al qual tenim dret i ens toca) potser després la Generalitat no ens donaria altres ajudes discrecionals. Ens sembla un punt de vista legítim però amb el qual estem
absolutament en desacord. Assumir això seria acceptar que a cada poble se li dóna segons el color polític de qui governa la Generalitat o la docilitat dels alcaldes i que no rep el que en justícia i seguint els criteris de necessitat i població li tocaria. Volem pensar que no és així, perquè si fóra de veres, encara estaríem més convençuts que cal desbancar el PP de la Generalitat per a evitar sectarismes d’eixe calibre. Eixa és una concepció de la política acomodatícia, caciquil i poregosa que no podem ni volem compartir. Esperem, si arribem a tindre responsabilitats de govern, que la relació institucional amb el Govern que hi haja, tinga el color polític que tinga, siga correcta i que arribe al poble el que els muserencs es mereixen que arribe. Si no fóra així, seria molt trist i el partit que fóra demostraria un sectarisme insultant.

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, el grup municipal de BLOC- Compromís va votar favorablement a la resolució de les al·legacions al Pla de Reforma Interior de la zona de l’avinguda de Barcelona on es troba el magatzem de Sopena, així com també a la modificació puntual del sector Parrellos per a poder construir un magatzem municipal, la cessió del centre de transformació elèctrica en el DIC de Fontestad i a la sol·licitud d’un préstec ICO per a pagar a proveïdors. El nostre grup no té cap problema a l’hora de donar suport a aquelles propostes del govern municipal que ens semblen beneficioses per al conjunt de ciutadans i ciutadanes de Museros.
També es va aprovar per unanimitat la rebaixa de la taxa de recollida del fem de 28 a 19 euros. Tot i això vam fer notar que esta rebaixa no compensarà la pujada de la TAMER i en números redons augmentaran i molt els euros que es pagaran per la gestió dels residus.

Per contra, els regidors de BLOC-Compromís votàrem en contra de diversos punts econòmics presentats pel govern municipal: l’enèsima modificació de crèdit duta a terme per un govern incapaç de presentar i aprovar el pressupost de 2011; i del tancament definitiu del compte general de l’any 2010, ja que hem manifestat repetidament el nostre rebuig a una política econòmica que no compartim i que està duent el nostre municipi, en paraules del mateix alcalde, a una situació molt delicada.

Passem a comentar les qüestions més significatives plantejades en el torn de precs i preguntes, algunes (Centre de Dia i pressupostos) compartides amb el PSOE:

• Enguany és el centenari de la mort de Teodor Llorente i l’any passat l’equip de govern va avançar que el 2011 es farien tota una sèrie d’actes sobre el poeta vinculat a Museros. Ja és novembre i la veritat és que ben poca cosa s’ha fet. Preguntat sobre què hi havia previst, el regidor de Cultura, J. Marí, va avançar que possiblement es farien un parell de conferències i una lectura dramatitzada sobre textos de Llorente. Trist bagatge per a una efemèride així, segons la nostra opinió.
• També en el ple de juliol es va dir que abans del 30 de setembre hi hauria diversos passos de vianants a la carretera de Barcelona. Òbviament, la data ha passat però han assegurat que ja es treballa en això i que este novembre seran realitat. Així ho esperem, per la seguretat de tots.
• De juliol, de nou, va ser el compromís que el pressupost 2011 (o mil
lor dit ‘postsupost’) es presentaria per setembre o octubre. Òbviament, també han incomplit este termini i és que no és fàcil aprovar-los amb un remanent negatiu de més de 700.000 € (recordem que la llei diu que haurien d’estar presentats abans del 31 de desembre de 2010!!!). Els demanàrem si pensaven presentar-los i també els del 2012, en temps i forma. Se’ns va dir que ho intentarien, però ja fa massa temps que estan fora del termini legal, nosaltres el marge de confiança ja l’hem perdut fa temps…
• Preguntàrem si s’havia obert el termini per a sol·licitar les ajudes per als llibres de text que corresponen a l’Ajuntament. Javier Marí va indicar que no s’ha obert encara, esperem que l’òbriguen abans que acabe el curs…
• A més també vam interpel·lar el govern municipal sobre les actuacions que s’havien fet davant la retallada d’un grup de quart d’ESO al nostre institut. Sembla que pel que ens van dir aquella meravellosa amistat amb la Conselleria d’Educació no ha servit per a salvar l’institut de Museros de perdre grups. Esperem que la cosa no empitjore els pròxims anys.

• En el ple de juliol preguntàrem sobre el cost del futbol americà per a l’Ajuntament, ja que no es desglossava la partida de 48.000 € dedicada a multiesport. El regidor, J. V. Simón ens va dir que ens contestaria, però en tres mesos no ho va fer. Esta vegada en el ple sí que va dir que no podia concretar la xifra però que creia que el futbol americà representava més o menys un 20% dels 48.000 € (9.600 € anuals, per tant). Mirarem de confirmar la quantitat.
• Del Centre de Dia, se’ns va dir que no es pot posar en marxa perquè no hi ha diners per a dotar-lo d’equipament. Preguntàrem si s’ha fet algun estudi del que costaria equipar-lo i ens contestaren que no s’havia fet exhaustivament (no ho esperàvem tampoc!), però que el cost pujaria entre 90.000 i 100.000 €. A més, segons la regidora de Benestar Social, s’havia sondejat possibles interessats en els servicis del Centre i només 2 persones hi estaven interessades.
No sabem com es pot sondejar ningú sobre un servici que no se sap ni quan, ni en quines condicions, ni a quin preu finalista s’oferirà.
• Un altre punt que mereix atenció és la resposta a la pregunta, feta ja al juliol, sobre la possibilitat de posar cartells publicitaris pel poble. La resposta fou que no, però que tampoc anaven a fer res per eliminar-los. Este fet ens sembla impropi d’un govern municipal i poc democràtic. Si el que es vol és permetre este tipus de publicitat el que caldrà és modificar l’ordenança, i no deixar impunement que cadascú faça el que vulga, especialment si este algú és amic, simpatitzant o militant dels partits del govern. Les normes en un estat de dret estan per complir-les, sempre, no segons convinga.
• També preguntàrem pel tall d’alguns camins rurals del terme de propietat municipal que han fet alguns propietaris de manera improcedent. Se’ns respongué que sols n’hi havia un cas i que ja s’estava actuant. Seguirem el tema.
• Vam demanar que es col·locaren contenidors de vidre i paper en Hort de Xufa, que també valdrien per a donar servici a gran part del carrer Major, que no en tenen cap prop. A més, se’ns va dir que s’estava fent un estudi de reubicació de contenidors per a donar un millor servici. Esperem que siga així i que es controle el mal ús que es fa dels contenidors ja que moltes vegades (com es pot comprovar en esta foto) es dóna una imatge deplorable del poble.
• Finalment, sol·licitàrem que es fera una netejadeta a la barana del pas subterrani de Blasco Ibáñez-Corts Valencianes, ja que més d’un ciutadà s’ha queixat de la brutícia que hi ha acumulada.

Fins ací el resum del Ple, esperem que l’hàgeu trobat interessant!