Andreu Collado i Víctor Xercavins, regidors del Grup Municipal BLOC-Compromís

El dijous 21 de juliol es va celebrar el primer de la legislatura. Inusualment, tenia un ordre del dia ben sucós. Esta és la crònica del més important que hi hagué.

Es va donar compte del seguiment del pla de sanejament financer en què està immers l’Ajuntament de Museros fins el 2015. Segons Intervenció, a pesar que s’ha corregit notablement la situació, els objectius no s’han aconseguit ja que el 2010 s’han quedat a 100.000 € de la previsió. La situació per als anys que vénen obliga a prendre mesures «que permeten arribar de manera recurrent a un estalvi net positiu». Entre el 2012 i el 2015 s’ha d’amortitzar el préstec extraordinari que es va concertar i això vol dir que el 2012 ja s’ha de fer front a 500.000 € (400.000 de préstec i els 100.000 que no s’han cobert el 2010). També assenyala l’informe que la situació negativa de la tresoreria (-848.572,09€) impossibilita legalment demanar crèdits per a inversions a llarg termini.
A més destaquem que este informe s’havia d’haver presentat abans del 31 de març (tal com estipula la norma) i s’ha presentat quatre mesos més tard. Això sí, tard però l’han presentat, perquè el pressupost del 2011, que per llei ha d’estar abans del 31 de desembre de l’any anterior, encara no l’han presentat… El costum a botar-se els terminis legals és una cosa que s’ha convertit en crònica en este Ajuntament.

Un altre punt va ser una modificació de crèdit de 89.121,84€. Encara que la destinació dels diners ens pareixia correcta, el fet de recórrer a eixa figura no ens semblava el més correcte. A més, d’eixos diners, 20.000 € es destinen a l’habilitació de l’aula que està fent-se al CP Blasco Ibáñez per a cobrir les necessitats immediates del curs que ve. L’obra ens sembla bé, però també és cert que la competència és de la Conselleria d’Educació, que és la que hauria d’assumir les obres i no l’Ajuntament, que com a mínim hauria de reclamar el cost a la Generalitat.

Passem ja a les mocions presentades per BLOC-Compromís.


La primera demanava 1) que es modificaren les bases del programa La Dipu et Beca de l’Ajuntament de Museros, de manera que s’eliminara l’entrevista en el conjunt de la valoració dels aspirants i que esta fóra una baremació de mèrits pura en què es valoraren amb criteris objectius els mèrits acadèmics, de formació, domini de llengües, situació socioeconòmica i aquells relacionats amb el lloc objecte de la sol·licitud i 2) que es considerara la inclusió en el tribunal de membres dels partits de l’oposició per a col·laborar en la transparència del procés. La informació, en Hortanoticias.com (feu clic en l’enllaç)

I això ho demanàrem perquè, per desgràcia, enguany les beques concedides per l’Ajuntament de Museros han quedat en entredit i hi ha hagut queixes formals davant l’Ajuntament i denúncia pública en els mitjans de comunicació per part d’alguns aspirants que han estés l’ombra del dubte en l’adjudicació d’enguany. Això és un fet que l’Ajuntament com a institució no pot passar per alt. L’Ajuntament de Museros no pot ser objecte de dubtes o sospites sobre l’adjudicació de beques o llocs de treball.
Considerem que cal tindre en compte que la discrecionalitat en l’adjudicació de punts per este concepte, atenent la subjectivitat intrínseca que comporta valorar la idoneïtat o no d’un aspirant per part d’un tribunal amb una entrevista, pot portar a situacions no desitjades en què justament els punts atorgats en eixe apartat siguen els que facen que la beca es concedisca a una persona i no a una altra.
A més, l’entrevista no és un requisit general en tots els pobles i, de fet, n’hi ha molts que només baremen els mèrits, com demanàvem nosaltres.
Lamentablement, PP i SIM van votar en contra. Javier Marí (que presidí la comissió avaluadora), va insistir que l’entrevista és necessària, que tot va ser legal (això no ho posem en dubte, però sí la ‘moralitat’) i sobre que hi haguera persones a qui s’adjudicà la beca que han sigut candidates del PP en les últimes eleccions (4 persones en els últims tres anys de beques), J. Marí va respondre, literalment, «I què?, en un poble xicotet tots tenen alguna vinculació o una altra». El fet és que sembla que ser candidat/a del PP, o tindre-hi alguna vinculació, curiosament dóna més probabilitats (molt ‘legals’ si es vol) de guanyar una d’eixes beques.

La segona moció que presentàrem va ser a instàncies d’Escola Valenciana, i era a favor d’un model d’educació plurilingüe consensuat per l’Administració, el món educatiu i els sindicats que respectara els programes lingüístics existents i que no es carregara per decret un model que funciona d’acord amb la Llei d’Ús i Ensenyament de fa anys. La introducció d’una tercera llengua (anglés) és molt important, però no es pot fer per decret, sense previsió de diners i de capacitació del professorat. Les primeres conseqüències són que hi ha diveres escoles valencianes en què ja han desaparegut les línies en valencià, i això no ho volem per a Museros. Lamentablement, PP-SIM, no van voler contradir els desitjos del govern valencià i ho donen tot per bo.

En la dació de comptes de l’alcaldia se’ns comunicà que els servei d’autobús que enllaçava Albuixec, Massalfassar, Emperador-la Venta amb Museros i l’estació de metro, s’ha cancel·lat després del període de prova per la baixa demanda per part dels potencials usuaris.

En els precs i preguntes, en esta nova etapa el PSOE sí que es dignà a fer-ne algunes. Destaquem les qüestions principals que també coincidiren amb les preparades per BLOC-Compromís.

*Quant a la unificació del CP Blasco Ibáñez, l’alcalde va afirmar que els tràmits van bé. Esperem que siga així i s’acceleren, perquè enguany es cobrirà el dèficit amb la nova aula que es construeix, però l’any que ve es plantejarà el mateix problema, i a l’altre i a l’altre, el mateix…

*De la posada en funcionament del Centre de Dia, sense novetats en el front. Ni sabem la data, ni la gestió (pública o privada), ni el preu que costarà als usuaris…

*Sobre la presentació dels pressupostos del 2011, J. M. Aznar va dir que al setembre-octubre es presentarien, i que no s’havia fet perquè era «any electoral». Tira va, ens ho podríem creure si la resta d’anys s’hagueren presentat en temps i forma dins el termini legal, però la realitat és que fer-ho passant-se mesos de la legalitat ha sigut i continua sent, lamentablement, la norma i no l’excepció!

*Pel que fa a la recent creació del Museros CF i si tindran alguna subvenció com l’At. Museros i sobre la coordinació de les instal·lacions esportives per als entrenaments i partits, J. M. Aznar i V. J. Simon van dir que no els pareixia bé la creació d’un nou club i que la intenció de l’Ajuntament i la Regidoria d’Esports era municipalitzar tot l’esport i per això no té sentit un nou club. L’alcalde va dir que s’estudiaria donar diners en funció dels equips que cada club tindrà (encara que eixa informació no concorda amb altres expressades per altres regidors fora del ple). Seguirem l’evolució de l’assumpte.

*Segons el regidor de Festes, el llibret es començarà a repartir este dijous 28 de juliol (amb part de les festes esportives ja en marxa…).

Les que BLOC-Compromís feu directament varen ser les següents:

*Sobre els abocaments de tarquim i purines al terme que fa poc s’han denunciat públicament i que han comportat malestar per l’olor en la zona, l’Ajuntament diu que no tenen autorització però que mes i mig després encara no se sap si són legals o no els abocaments i si poden considerar-se d’ús agrícola o no.

*Pel que fa a la previsió de mantindre el curs que ve oberta l’escoleta el mes de juliol, Javier Marí va dir que enguany només hi ha 20 alumnes però que es farà per mantindre el servei distribuint les treballadores sobrants en altres àrees.

*Sobre l’ermita construïda als terrenys del cementeri, se’ns va contestar que ha tingut totes les facilitats per part de l’Ajuntament i que tenia tots els permisos corresponents.

*Preguntàrem a V. J. Simon, regidor d’Esports, el cost del futbol americà per a l’Ajuntament (amb l’epígraf ‘Multiesport’ es donen 48.750 €). Va dir que ens ho contestaria en el següent ple. Això esperem!

*Comentàrem que els grups municipals havíem rebut una invitació de la parròquia convidant-nos a participar en els actes religiosos de les festes. Recordàrem que hi ha un acord de ple vigent que impedeix la participació en actes religiosos com a corporació municipal (fet que V. J. Simon reafirmà). No cal dir que a títol individual, qualsevol càrrec públic pot participar en els actes que considere oportuns.

*A instàncies d’alguns veïns, preguntàrem si l’Ajuntament té alguna normativa sobre contaminació acústica a què poder acollir-se. Ens van dir que no n’hi ha cap.

*Tenint en compte l’afluència de gent a l’estiu a la piscina i els caps de setmana de tot l’any al camp de futbol, vam demanar que es plantejara la necessitat de fer un pas de vianants segur entre el poliesportiu i el pàrquing que queda a l’altra banda de la carretera. Ens contestaren que s’estudiaria…

*Finalment, demanàrem que els 10-15 minuts de marge en l’obertura de portes del CP Blasco Ibáñez que es fa de matí perquè qui tinga xiquets també en el centre de l’av. País Valencià puga arribar a hora a deixar les criatures, també es faça a les 15.00 h per a les famílies que no deixen al menjador els nanos. Se’ns va dir que es consideraria.

Bàsicament, esta ha sigut la crònica del primer ple de la legislatura. A l’octubre, més.