NOU GOVERN, VELLES ACTITUDS

El passat 22 de juny va tindre lloc el ple en què l’alcaldia va distribuir les àrees de gestió, les comissions i, sobretot, es van establir les seues retribucions, les dels regidors i regidores amb delegació (PP i SIM) i les de l’oposició (BLOC-Compromís i PSOE)

Primer de tot, volem fer evident la nostra decepció perquè s’ha tornat a perdre una nova oportunitat, ni que fóra per solidaritat, per a donar exemple i contribuir a l’austeritat a l’hora de gestionar diners públics.
Recordem que en la legislatura 2007-2011, el BLOC va demanar fins en quatre ocasions que els jornals de l’alcaldia i regidors amb delegació, les dels regidors de l’oposició i les assignacions a grups polítcs es reduïren, com a mínim, el mateix 5% que es va retallar als funcionaris. L’alcaldia argumenta que no s’han apujat i que estan congelats, i això és cert, però és que als funcionaris sí que se’ls va rebaixar el 5%. Cal tindre en compte també que el cost total ara serà superior ja que en passar a 13 regidors, ara n’hi haurà 7 amb delegacions ja que es crea la Regidoria d’Indústria i Comerç i això suposa, com a mínim 12.214,86€ més de cost a l’Ajuntament (16.245,76€ amb la Seguretat Social).
José M. Aznar va tornar a replicar a Andreu Collado el que ja és una de les seues frases favorites: «no hi ha alcaldes i regidors cars o barats, sinó bons o roïns», òbviament, això és molt subjectiu i deixem que cada veí i veïna valore al llarg de la legislatura si els 57.217€ anuals que costarà a la hisenda municipal el jornal de l’alcalde (sumant-li la cotització de la Seguretat Social) hauran eixit cars o barats als muserencs i muserenques. També li agrada dir que estem en la franja mitjana-baixa entre els jornals que cobren els alcaldes de l’àrea metropolitana de València cosa que ja aclarirem més avant.
En BLOC-Compromís estem convençuts que l’encabotament a no fer este gest no té justificació. PP i SIM continuen sense entendre res. No parlem de si es cobra molt o poc, parlem del valor simbòlic de la rebaixa i de donar exemple i, a més, tota pedra fa paret. Sense comptar l’estalvi en les retribucions dels 6 regidors de l’oposició, que són variables ja que depenen de les assistències a plens —109,68 €— i comissions —54,84€—, rebaixant el 5% de l’alcaldia, els regidors amb dedicació parcial i les assignacions a grups tenim disponibles 8.575,18 €, un bon pessic que, com a mínim, cobriria més de la meitat de l’assignació del nou regidor amb dedicació, o es podria destinar a millorar les ajudes a llibres, o suposen una gran part de la subvenció a la Societat Unió Musical de Museros o es podria millorar les condicions de l’atenció domiciliària, o… La veritat és que «el chocolate del loro» que a voltes ha dit l’alcalde que seria eixa rebaixa donaria per a algunes coses més necessàries per a tots els muserencs i muserenques, o no?
Les xifres absolutes són les següents:

*Retribucions totals de l’equip de Govern: 126.694,54€. S’ha de tindre en compte, a més que s’ha de sumar un 33% (41.809,19€) de cost de Seguretat Social per la qual cosa el cost total és de 168.503,73€ i el 5% és 8.425,18€. (674.014€ esta legislatura!!!)

*Assignacions grups polítics: 3.000€ (5% 150€)

Repartiment d’àrees i retribució de cada regidor/a (sou brut anual repartit en 14 pagues)

Finalment, volem recordar que a pesar que ací s’ha fet així, no és necessari ni obligat alliberar parcialment tots els regidors del govern. De fet, en molts pobles de la nostra contornada n’hi ha d’alliberats i n’hi ha que cobren per assistència a plens, encara que gestionen alguna àrea. No totes les regidories demanen la mateixa dedicació i presència habitual en l’Ajuntament o resolent assumptes i potser alguna en lloc d’una dedicació del 31% en necessitaria un 40% i altres amb un 20% en tindrien prou.