El dijous 24 de febrer hi hagué l’últim ple ordinari de la legislatura i, com sempre, ací vos oferim un resum del més destacat que va tractar el plenari.

En primer lloc, es van debatre dos mocions presentades pel Andreu Collado en nom del BLOC.

La primera l’adhesió de l’Ajuntament a la Carta de Bones Pràctiques en l’Administració Local i Autonòmica. Un document promogut per la Diputació i la FVMP (entitats governades pel PP) que busca el compromís dels ajuntaments que el fan seu a seguir bones pràctiques en la seua gestió, per a fer-los més transparents; per a garantir drets com el de la informació i la participació dels ciutadans i per a defendre els drets socials.

Es tracta d’un marc de referència i només es demana que se seguisquen els seus preceptes amb l’objectiu de buscar l’eficàcia i l’eficiència en el que fa l’Ajuntament. Són unes idees que no haurien d’espantar ningú sinó que haurien de ser les que regiren la nostra labor com a càrrecs públics. L’AVV demanava que el plenari aprovara assumir-lo com han fet ja més de 300 municipis valencians.
Fa dos mesos el govern PP-SIM va impedir que es debatera en no tramitar la petició d’urgència del BLOC. Ara sabem per què. No tenien cap intenció d’aprovar-la. Segons l’alcalde, J. M. Aznar, tot el que es demana l’Ajuntament de Museros ja ho porta a la pràctica i va afirmar que som l’ajuntament més transparent de l’àrea metropolitana.

Per la seua part, J. V. Simon (SIM), va al·legar que no coneixia el text perquè no havia tingut temps de mirar-se’l perquè havia tingut una setmana complicada per qüestions personals. No dubtem que la setmana pot haver-la tinguda complicada, però és que el text en qüestió (poc més de 10 pàgines) el té en el seu poder més de dos mesos! A nosaltres ens va sonar a excusa per a no haver de portar la contrària i posar en un compromís al PP i evidenciar algun punt de fricció. La guinda la van posar els dos grups quan van afirmar que en la pròxima legislatura es podria aprovar sense complicacions. I ara no? Per què?

La segona moció que presenta Andreu Collado pretenia que s’acordarà modificar l’ordenança fiscal municipal d’instal·lació de terrasses en la via pública i bonificar entre un 50% i un 100% les tarifes actuals segons l’època d’instal·lació.
És ben coneguda de tots la greu situació de crisi que afecta tots els sectors econòmics del nostre poble. El sector hostaler, arran de l’aplicació de la llei la Llei Antitabac, s’ha vist especialment afectat quant a l’afluència de clients als establiments. Ara, els usuaris d’estos negocis només poden consumir tabac en les terrasses i espais oberts dels establiments, si en tenen.
Amb la finalitat de pal·liar parcialment esta situació, considerem que, tal com ja s’ha fet en diversos municipis, caldria que l’Ajuntament fera un esforç per ajudar els diversos establiments de Museros darrere dels quals hi ha un bon grapat de famílies.

La moció NO ES VA APROVAR pels vots contraris del PP i SIM (6 vots) enfront dels 5 de BLOC i PSOE.
Esta moció o altres molts paregudes que s’han aprovat en diversos pobles governats pel PP (Catarroja, Paiporta, Paterna…) i ha criticat que no s’aprovara en llocs on són oposició, com Aldaia.
Només podem entendre tal actitud pel fet que no ha sigut el govern municipal qui l’ha promoguda. En el mateix ple, el BLOC, i també el PSOE, votà a favor de diverses qüestions portades a votació pel govern PP-SIM perquè ens semblaven bones per al poble. Per què ells no podien votar a favor d’una cosa que beneficia els hostalers del poble? Perquè la iniciativa va nàixer del BLOC?
Segons Javier Marí, regidor d’Hisenda (PP), l’actual regulació de la taxa ja és molt favorable per als bars. Segons ell, a banda dels que ja en tenien, només 3 bars han demanat traure terrasses des de la llei del tabac i va dir que no creu que hi haja tanta pèrdua de clients.
Segons Josep Vicent Simón, regidor d’Urbanisme (SIM), a Museros «no hi ha cap alarma social» i que «cap bar li ha demanat que es rebaixe la taxa d’ocupació de la via pública».

Entre els punts de l’ordre del dia, destaquem els següents, la majoria aprovats amb els vots de tots els grups:

-S’aprovà una proposta sobre el Pla de Reforma Interior de la Unitat d’Execució de l’Avinguda Barcelona (Hierros Sopena)
-Es va aprovar la formalització d’un acord amb els propietaris dels terrenys cedits per la construcció de l’IES de Museros.
-Es va declarar oficialment l’any 2011 Any del Poeta Llorente, amb motiu del centenari de la seua mort. L’alcalde comentà un avanç de la programació de l’Ajuntament a l’entorn d’esta efemèride.
-Isqué avant la proposta d’aprovació del conveni entre l’Agència Valenciana de Mobilitat Metropolitana, els Ajuntaments d’Albuixec, Emperador, Massalfassar i Museros, i la mercantil Autos Vallduxense, SA, per al foment del transport públic interurbà, això és, per a l’autobús que farà el recorregut entre els diversos pobles citats amb la finalitat bàsica d’acostar els seus ciutadans a les parades de metro de Museros i del tren a Albuixec.

-S’aprovà, per unanimitat, la proposta d’adhesió al protocol amb la Conselleria de Cultura per a la construcció de la Casa de la Música. En el BLOC ens alegrem enormement que hi haja per fi algun document que plasme la ‘voluntat’ de la Generalitat de tirar avant el projecte. De tota manera, este document és molt genèric i només mostra la intenció d’afrontar la Casa de la Música (dins d’un pla plurianual 2011-2017) subjecte a tantes condicions que realment es compromet a ben poc. Però bé, val més això que res. Esperem que estiga qui estiga en el govern a partir del mes de maig tant a l’Ajuntament com en la Generalitat, respecte eixe protocol i la Casa de la Música puga ser una realitat tan prompte com siga possible.

En el torn de precs i preguntes, el PSOE, fidel al que ha sigut la seua actitud de desídia i passivitat NO va plantejar cap qüestió a l’equip de govern. Per tant, de nou, tota la labor d’oposició va recaure de nou en el BLOC qui, per boca d’Andreu Collado, va plantejar diverses preguntes. En destaquem les més importants:

-Tornàrem a preguntar, ara que l’obra ja està acabada, quina és la gestió que l’equip de govern PP-SIM pensa aplicar en el Centre de Dia. M. José Alcover, regidora de Benestar Social, va dir que continua faltant equipament per a poder homologar el centre i que comence a funcionar. Això fa que encara falte un temps perquè entre en funcionament i que això fa que continuen informant-se sobre els possibles models a aplicar. De passada, també els van recordar que a l’edifici el rètol indica «CENTRO DE DIA» i no CENTRE, cosa que cau en l’incompliment del Reglament sobre l’Ús del Valencià que tots els grups de l’Ajuntament van votar al seu moment. Demanàrem que tant la retolació externa com la interna estiguera en valencià.
-Sobre l’augment de la delinqüència i dels robatoris al nostre terme, l’alcaldia va afirmar que hi ha més seguretat i més vigilància que mai però que les circumstàncies socials actuals han fet que hi haja este repunt.
-Insistírem, per enèsima vegada, en quin estat es troba la tramitació del Pla General d’Ordenació Urbana. Ens van dir que no hi havia cap novetat i que els tràmits administratius continuen. No està gens malament, 6 anys, de moment, per a aprovar-lo! Encara sort que era una cosa important i necessària per al poble!
-Pel que fa a l’ampliació del col·legi Blasco Ibáñez, ens digueren que s’està a l’espera que s’aprove oficialment el projecte bàsic. Continuarem pendents perquè no es baixe la pressió davant la Conselleria.
-Sobre la nova promoció de VPP, se’ns va comunicar que el dissabte 26 (com així va ser) es faria el sorteig dels pisos entre els sol·licitants. Desitgem que, finalment, totes les persones afortunades puguen accedir al pis que volíem i que aconseguisquen el finançament necessari. En les promocions de VPP, tots els grups polítics remem en la mateixa direcció i això, en les paraules del senyor alcalde en l’acte d’adjudicació no es va nomenar i la impressió que va poder fer als assistents és que totes les VPP fetes fins ara eren responsabilitat exclusiva de l’actual equip de govern. Cosa totalment inexacta, òbviament…


-Preguntàrem sobre si l’Ajuntament tenia controlat el fons audiovisual generat durant el temps en què va emetre la TV de Museros i que pertany a l’Ajuntament. Ens van contestar que «en teoria» es troba tot en dependències municipals. Quant a si hi havia elements tècnics (aparells, càmeres, micros…) de propietat municipal, ens van dir que no constava i que només el material audiovisual era de titularitat municipal.
-Finalment, felicitàrem els responsables per la instal·lació d’un aparcament de bicicletes al costat de l’Ajuntament. Això va ser una iniciativa del BLOC llançada fa uns quants plens per Andreu Collado i que, afortunadament, l’Ajuntament ha arreplegat.

Els plens de la legislatura que queden, molt possiblement seran tots ja extraordinaris. Si l’assumpte tractat és d’interés, vos ho farem saber ací mateix, com sempre.