Amigues i amics, ací estem de nou per a comentar-vos el que va donar de si l’últim Ple de l’any. Nosaltres continuem complint la labor d’oposició constructiva i fiscalitzadora, a què ens comprometérem amb els nostres votants i amb el poble. Per la seua part, el portaveu socialista, Ximo Albiñana, va apel·lar a l’esperit nadalenc per a no fer-ne cap. El PSOE és molt lliure d’actuar com crega convenient però nosaltres pensem que el millor servici que podem fer als nostres conveïns i als nostres votants és treballar pel poble en tots els moments, també per Nadal. Després, amb tota la germanor i bons propòsits, es felicita a tot el món, amb la faena feta, això sí. Per tant, Andreu Collado, com que no hi havia punts a tractar en l’ordre del dia, sí que va formular una sèrie de preguntes, algunes ja reiteratives però és que d’un ple a l’altre o no s’ha actuat o ben poca cosa s’ha mogut sobre alguns temes, o no han tingut temps de contestar per escrit a qüestions pendents en dos mesos.


Comencem explicant que l’Associació de Veïns i Veïnes de Museros va enviar a TOTS els partits representats a l’Ajuntament (amb registre d’entrada del 15 de novembre) la Carta de Bones Pràctiques en l’Administració Local i Autonòmica. Un document promogut per la Diputació i la FVMP (entitats governades pel PP) que busca el compromís dels ajuntaments que el fan seu a seguir bones pràctiques en la seua gestió, per a fer-los més transparents; per a garantir drets com el de la informació i la participació dels ciutadans i per a defendre els drets socials. Es tracta d’un marc de referència i només es demana que se seguisquen els seus preceptes amb l’objectiu de buscar l’eficàcia i l’eficiència en el que fa l’Ajuntament. Són unes idees que no haurien d’espantar ningú sinó que haurien de ser les que regiren la nostra labor com a càrrecs públics. L’AVV demanava que el plenari aprovara assumir-lo com han fet ja més de 300 municipis valencians.

Hi ha temes en què per damunt de les legítimes diferències entre els partits caldria posar-se d’acord, i en el BLOC pensem que esta n’és una.

Estàvem convençuts que l’alcaldia la presentaria a votació de manera conjunta perquè tots l’assumírem. Com que no va ser així, el BLOC va mostrar la voluntat de presentar-la d’urgència i que es debatera. Hem de dir que, per primera vegada en moltíssim temps, com a mínim les tres darreres legislatures, no es va admetre a tràmit una moció d’urgència i, per tant, no es debaté.

No entenem per què l’equip de govern PP-SIM es va tancar a debatre i aprovar el document, amb una actitud i un to gens adequat al nostre parer. Les formes són molt importants en política i d’un temps a esta part en els plens de l’ajuntament de Museros s’han utilitzat paraules per a qualificar propostes del BLOC i s’han pres decisions com esta que acabem de denunciar que demostren cert autoritarisme i que no s’assumeixen amb respecte punts de vista diferents dels propis.

Quant a les preguntes formulades per Andreu Collado, passem a comentar les més destacades:

-La primera ja la portem del ple anterior. Fa dos mesos se’ns va dir que se’ns respondria per escrit quins havien sigut els ingressos i els costos de la piscina municipal enguany. Volíem saber les xifres i conéixer quant paguen els veïns i quant l’Ajuntament, de la mateixa manera que es fa en altres àrees de gestió. No se’ns ha contestat. El regidor de l’àrea assegurà que ho farien en una setmana. Ja vos direm si ho fan.

-Sí que se’ns respongué per escrit a una altra demanda que férem en l’anterior ple. Se’ns va comunicar que el denominat Dinar d’Homenatge als Majors de Museros va tindre un cost total de 15.455 € (autobús i 590 menús).

-Tornàrem a preguntar sobre la nova zona esportiva que s’anuncià solemnement en la Gala de l’Esport del 2009. Després de dir en diversos plens que no hi havia novetats, es va reconéixer en este que és un tema aparcat, que s’ha complicat i que necessita estudi. Total, una altra expectativa creada a tots els muserencs i anunciada amb bombo i platerets frustrada per la realitat…


-Demanàrem saber què passava amb els treballadors de la Mancomunitat que ens han fet arribar les seues queixes per escrit perquè el seu conveni, pendent des de 2009, no s’ha firmat. Cal tindre en compte que alguns empleats són muserencs i que una part dels servicis municipals els realitza la Mancomunitat. Se’ns va dir que no tenien cap notícia sobre el tema. Us sona la resposta?

-Ens interessàrem també per saber si la instal·lació de la plaça de bous per a la nova Fira de Tardor havia representat algun cost a l’Ajuntament. Ens van contestar que no havia costat ni un duro, que no hi havia cap subvenció.

-També a la mateixa zona, plantejàrem si es té en compte que els cadafals tan prop de l’escola poden ser un problema per als xiquets i xiquetes que hi van habitualment. Ens respongueren que ja es té en compte i que s’actuarà per a solucionar els possibles problemes.

-Vàrem voler saber per què no està obert al públic el parc municipal que hi ha al costat de Fontestad, que es veu acabat, i quan es pensa obrir. Segons el regidor d’Urbanisme, s’obrirà quan l’obra es recepcione. Coincidirà, justetament, amb les eleccions?

-Insistírem a saber per què no es posen les jardineres a la vorera esquerra del carrer Major. Molta gent es queixa que hi ha dies que no es pot anar caminant segur ni per la dreta ni per l’esquerra (xiquets que van a escola, mares amb carrets, gent major…). Segons l’equip de govern, no hi ha massa problema, allí no aparca ningú o quasi ningú i es multa repetidament els infractors. Cadascú és amo de les seues paraules però vosaltres mateixos podeu comprovar quasi tots els dies i a quasi totes les hores si és veritat que es pot anar per la vorera del carrer Major de l’església als quatre cantons sense cap problema.

– També ens interessàrem per un decret sobre la Masia de Lacy, que segons sembla té més metres en el DIC corresponent dels que en principi es van reconéixer i haurà de pagar un cànon superior a l’actual al municipi. Ens digueren que la cosa estava solucionada i que es pagaria religiosament.

-En els decrets comprovàrem que hi ha locals que no han pagat la taxa d’ocupació de la via pública i se’ls ha requerit per la via executiva d’urgència. Demanàrem saber si s’ha executat algun d’eixos decrets. L’alcalde respongué que els tràmits administratius seguien el seu curs fins al final. El BLOC va apuntar que també caldria pensar en altres possibilitats de pagament i cobrament com s’ha fet amb algun altre impost o taxa.

-Pel que fa a l’OMAC (Oficina Municipal d’Atenció Municipal), vam preguntar si es resolen i es contesten les peticions i suggeriment en temps i forma (en 7 dies era el compromís). El regidor responsable, Javier Marí, va dir que creia que sí, les sol·licituds en finestreta i que no tant les que arribaven per via del correu electrònic. Estem en el segle XXI?

-Sobre els horaris d’atenció al públic dels tècnics municipals, volguérem saber si són realment d’atenció al públic o si l’equip de govern pot convocar-los encara que hi haja gent que tinga cita prèvia. La resposta va ser un poc embolicada: l’alcalde va dir que atenien tot el món i tantes vegades com se sol·licitaren, mentre el regidor d’urbanisme deia que els tècnics no haurien d’atendre tant la gent i que en tot cas se’ls haurien de fer preguntes per escrit. El BLOC té la seua opinió sobre aquest tema, però en tot cas, si s’ha establit un horari d’atenció al públic es deu haver fet amb l’aprovació de l’equip de govern i caldria respectar-lo sempre que no hi haguera una causa major i justificada, com sembla de sentit comú. Especialment si hi ha citacions amb veïns i veïnes del poble.

Acabàrem amb un prec, que s’enviaren les invitacions que es fan als membres de la corporació amb temps perquè, si no, es pot donar el cas (com s’ha donat fa poc) que rebem la carta quan ja ha passat l’acte i així, òbviament, no podem ni acudir als llocs ni disculpar la nostra absència si no podem anar-hi. Tornem a l’eficàcia i l’eficiència que demanàvem ja en començar este resum. És tan difícil establir uns criteris per a esta com per tantes altres coses i seguir-los sempre?