Amigues i amics, puntuals a la nostra cita, passem a informar-vos del més important que va tindre lloc en l’últim ple municipal.

L’equip de Govern PP-SIM va presentar una moció per a reduir el coeficient aplicat en l’IBI del 0,76 al 0,74, per a establir el pagament fraccionat de l’impost i per a bonificar amb un 2% les domiciliacions bancàries per al pròxim exercici.
Anem a pams perquè el que pot semblar una bona iniciativa, té tela!

Primer, es tracta d’una moció del tot innecessària perquè ho podrien haver presentat com una modificació de l’ordenança fiscal que ara s’aplica, com es fa sempre.

En el BLOC considerem que es va tractar d’una maniobra clarament demagògica per part del govern PP-SIM ja que eixe mateix equip va aprovar la pujada del coeficient per a este exercici del 0,72 al 0,76, la desaparició de la bonificació del 5% per la domiciliació i a més es va negar, a proposta del BLOC, a fraccionar el pagament de l’impost. Un impost que, recordem, ja augmentava cada any pel procés de revisió cadastral que calia afrontar i en què, fins al 2014, està immers Museros.

Pel que fa a la revisió cadastral, per la qual hi haurà una pujada regularitzadora fins el 2014, l’alcalde es va mostrar orgullós que al seu moment el PP votara en contra de fer-la. Segons el nostre parer, no creiem que siga per a enorgullir-se ja que no afrontar la revisió cadastral significava perpetuar una situació injusta i de greuge comparatiu flagrant entre els veïns de Museros ja que hi havia cases que pagaven i cases que no, i cases que pagaven com a solars i no com a vivenda des de feia anys. Per a nosaltres, això era més prompte motiu per a avergonyir-se perquè era una injustícia que hi haguera veïns que pagaven pel que tenien i altres que pagaven molt menys del que tocava o que, directament, no pagaven contribució.


Recordem també, pel que fa al coeficient aplicat per l’Ajuntament de Museros, que dels 21 pobles de l’Horta Nord, n’hi ha 13 amb un coeficient en urbana més baix, entre els quals destaquen els casos de Foios (0,50), Albalat dels Sorells (0,57) o Rafelbunyol (0,63), pobles d’unes característiques i dimensions paregudes a les de Museros. I molts pobles, fins i tot, l’han abaixat de manera significativa. D’això ja parlàrem fa un temps (feu clic ací).

El BLOC va optar per votar en contra de la moció però a favor de la modificació de l’ordenança fiscal, com a mal menor, ja que significa una xicoteta rebaixa per a l’any que ve.


A nosaltres ens sembla molt oportunista i demagògic que el govern dirigit per J. M. Aznar vulga aparéixer com a bomber quan s’ha sigut el que ha incendiat els ànims dels contribuents. Ha portat a terme una mala versió de «primer garrot i després carícies» per a calmar el malestar i la indignació generats entre els veïns de Museros que han vist maltractades les seues butxaques.


Al seu moment (setembre de 2009!), el BLOC ja es va mostrar contrari a la modificació a l’alça feta pel govern PP-SIM quant a l’IBI ja que consideràvem que els ingressos per este concepte ja eren els òptims i assumibles pels muserencs, i més en el context de crisi que tots patim.


En eixe sentit, proposàrem de nou la tornada a la situació anterior quant al tipus (0,72) i que es preveja la possibilitat de fraccionar en més de dos vegades el pagament, almenys a les famílies amb menys renda (a Mislata es pot fer fins en 10 mensualitats!) i oferírem deixar la bonificació com la proposada. Òbviament, no ens feren cas.


Créiem que s’havia de tindre en compte l’augment dels ingressos per la revisió cadastral i per l’augment d’unitats liquidables en més d’un 50% el 2010 respecte al 2004, primer any de la revisió cadastral, ja que Museros ha passat d’unes 2.500 cases, solars, camps i indústries subjecte a l’IBI a unes 4.000, amb l’augment d’ingressos que això ja comporta. El 2004 es van recaptar només d’IBI urbà 533.702 € i el 2009 1.417.000 €, un augment del 265% més. I la previsió per al 2010 és recaptar 1.835.000 €, és a dir, en 6 anys els ingressos, només en este capítol, s’han més que triplicat!

Un altre punt que cal ressaltar va ser la tria del jutge de pau per a la qual hi havia dos candidats. Després de la votació, Isabel Moreno va obtindre 4 vots i Ricardo Tortosa 7, per la qual cosa aquest últim renova el mandat per a un nou període.

En la dació de comptes, l’alcalde va comunicar que en estos dos mesos s’havien obtingut diferents subvencions per un import total de 103.000 €, 90.000 dels quals s’han de destinar a mobiliari urbà i per a parcs. Esperem que es note en breu i es reposen la multitud d’elements que falten en diveros carrers i parcs del poble.


El regidor d’Urbanisme també va comentar que la segona promoció de VPP avança i que finalment hi haurà pisos de 2 dormitoris amb una superfície útil de 59 m² i de 3 dormitoris de 72 m².

En els precs i preguntes, el PSOE preguntà sobre la reposició de peretes en l’enllumenat que falla. Segons l’alcalde, s’està esperant a adquirir una plataforma elevadora per a reposar tots els fanals que no funcionen.


També es demanà si era possible modificar l’horari del Punt d’Informació Juvenil perquè obrira almenys els dissabtes. Javier Marí contestà que s’estudiaria, però que fa un temps ja s’obria i que davant de la poca afluència de gent, es va decidir tancar en cap de setmana i ampliar horari entre setmana.


Andreu Collado, portaveu del BLOC, com de costum, en féu algunes més de les quals destaquem les més interessants.


*Sobre el pagament de l’ajuda per a llibres de text que cobreix l’Ajuntament (que enguany es pagà al maig-juny), vam sol·licitar que s’intentara pagar durant el primer trimestre del curs, que és quan els pares fan front a la compra de llibres i no en l’últim trimestre.
*Vam sol·licitar els ingressos i despeses de la piscina en este exercici. El regidor d’Esports es va comprometre a donar-nos-els per escrit.
*Ens va cridar l’atenció l’estalvi d’11.000 € en Serveis Socials. La regidora va dir que provenia de la desaparició de la treballadora social de l’Ajuntament, que ha deixat la faena. Ara la faena l’assumeixen les treballadores que ja hi havia i la treballadora social de la Mancomunitat a qui s’ha ampliat un dia més a la setmana la jornada. Desitgem que el servici no es ressenta gens ni miqueta.
*Pel que fa als problemes en l’estació de metro a l’hora de saber per quina via entraran els combois i amb les màquines expenedores, l’alcalde va afirmar que s’estan fent gestions directes amb FGV per a solucionar-ho. Esperem que siguen ràpides i que no s’haja de lamentar cap desgràcia mentrestant.
*Respecte a si hi havia alguna novetat sobre la Casa de la Música, se’ns va informar que este novembre s’hauria de firmar per part de la Conselleria el protocol d’adhesió al projecte per a poder començar el procés. Continuarem pendents per a saber com va la cosa…
*Sobre l’anunciat autobús que unirà Albuixec, Massalfassar, Emperador i la zona de Museros de la carretera de Barcelona amb l’estació de metro que fa mesos es va anunciar, se’ns va dir que el conveni amb la Direccio General de Transports i la Empresa Metropolitana de Transports estava a punt de tancar-se. Una vegada més, tot està a punt de…
*Preguntàrem sobre la gestió del Centre de Dia i l’obertura. L’alcalde afirmà que totes les vies de gestió estan obertes i en estudi (la gestió directa, indirecta, la concessió administrativa, conveni amb la Generalitat…) i que qualsevol és possible. Sobre la posada en funcionament, J. M. Aznar va avançar que entre maig i juliol del 2011 estarà obert i en servei.


*Sobre la reposició de senyals de trànsit trencats o fets malbé, com per exemple l’Stop al cantó del carrer de Carles Salvador (prop de l’escoleta), se’ns va dir que s’informaria a la Policia Local i se li diria que facen una batuda pel poble per a detectar totes les que cal reposar.

*Sobre els problemes en els contenidors de reciclatge per a depositar els envasos de plàstic en els contenidors adequats perquè alguns estan tancats, el regidor va dir que el 100% hauria d’estar obert i que es miraria… (en el ple de juliol ja se’ns va dir una cosa pareguda).

A instàncies de diversos veïns, vam demanar que els caixons dels bous en la via pública que estan a l’av. País Valencià caldria retirar-los perquè poden suposar un perill per als menuts que cada dia van i vénen a escola perquè s’hi poden enfilar i pot haver-hi alguna desgràcia. El regidor de festes va dir que el lloc on les penyes havien de deixar-los no estava en condicions, però que en breu es retirarien. Esperem que siga així.

També demanàrem que els clots (clotassos podríem dir) que hi ha al final del carrer de les Barraques i que la falta de llum que afecta la zona es reparen i se solucionen. Se’ns va dir que es faria. Temps al temps.


Finalment, demanàrem que es vigilara perquè es respectara l’hora d’inici d’activitats laborals (les 8.00 h) per a evitar molèsties als veïns ja que alguns s’han queixat que certs muntatges i treballs s’han fet molt abans d’eixa hora.

I això va ser tot, al desembre, l’últim ple de l’any!