EN EL PLE DEL 29 DE JULIOL…

El dijous 29 de juliol hi hagué ple ordinari i, com sempre, ací vos oferim un resum del més destacat que va tractar el plenari.

Pel que fa als punts de l’ordre del dia, es va aprovar per unanimitat l’acceptació de la titularitat del camí de Massalfassar que abans pertanyia a la Diputació de València i ara serà municipal. També s’aprovà el calendari laboral de l’any 2011 amb les festes locals de sempre: sant Vicent i sant Roc.

A continuació, es va debatre una moció del BLOC perquè l’Ajuntament de Museros elevara a la Conselleria d’Educació el seu malestar per la retallada pressupostària en l’ensenyament i que, entre altres coses, comportarà la no contractació de més de 1.000 professors per al curs que ve. Entre les principals conseqüències de la decisió de Font de Mora, que afecten greument la qualitat de l’ensenyament, podem destacar: l’augment de la ràtio (quantitat d’alumnes per grup) de fins a 33 alumnes en secundària obligatòria i 38 en batxillerat, la supressió del 60% dels programes d’atenció a la diversitat i una retallada de grups del 12% en les Escoles Oficials d’Idiomes. També es veurà greument afectada la Formació Professional.

Les retallades suposen un atac frontal a la qualitat de l’ensenyament, i en el cas de Museros afectaran els alumnes que cursen secundària obligatòria al nostre institut, i també els que estudien en altres poblacions de la contornada batxillerat, formació professional i a les Escoles Oficials d’Idiomes. L’educació paga la crisi mentre es mantenen altres gastos innecessaris i costosíssims. Continuarem condemnats a un sistema educatiu deficient (dels pitjors d’Espanya en totes les enquestes) mentre persisteixen en la degradació, les retallades econòmiques i una política erràtica i capritxosa que ens ha portat on estem.

La moció va ser rebutjada perquè PP i SIM hi votaren en contra
. Segons ells, no poden «mossegar la mà que els dóna de menjar», paraules textuals. És a dir, no poden anar en contra dels seus per malament que ho facen. No van rebatre cap dels arguments presentats en la moció i fins i tot ens digueren que potser teníem raó en alguns punts. Ara bé, segons ells era inoportú i fins i tot ens digueren que irresponsable presentar una moció com la nostra. El motiu era que havien vingut a mostrar els plànols de la remodelació i ampliació del Col·legi Públic Blasco Ibáñez el dia abans. Responguérem que per a nosaltres no tenia res a veure una cosa amb l’altra. Si s’amplia el col·legi és perquè ja toca i és necessari després de molts anys en què la Conselleria no ha posat una rajola i ha sigut l’Ajuntament qui s’ha encarregat de mantindre, adequar i adaptar l’escola. Per a variar, no ens feren cap cas i mantingueren les seues posicions. Com els vàrem dir, el seu concepte de la política és molt diferent del nostre: per a ells la política es fa d’amistats, amiguismes i coneixences, per a nosaltres la política hauria de ser conseqüència d’aplicar el trellat, la raó i el sentit comú al govern de les institucions públiques.

Hem de dir, abans de passar a altres temes, que el BLOC va manifestar la seua satisfacció perquè finalment es farà un col·legi amb 3 línies educatives (2 en valencià i 1 en castellà), tal com hem demanat repetidament en plens anteriors, tenint en compte les necessitats presents i futures de l’ensenyament al nostre poble. De fet, el BLOC ha sigut capaç de traslladar a l’equip de govern esta necessitat que finalment s’ha fet realitat.


En el torn de dació de comptes, l’Alcaldia va informar que s’han concedit diverses subvencions de la Generalitat i la Diputació que pugen vora 150.000 euros i que s’invertiran en diversos equipaments per al poble.

En el torn de precs i preguntes el Grup Socialista va fer algunes preguntes.

Es va preguntar quina era la subvenció concedida enguany a la Comissió Taurina 2010. L’alcalde va dir que oscil·larà entre els 12.000 i els 14.000 €.

Respecte a la inserció de publicitat partidista en el Tocs de Cultura, que tot i ser lícita nosaltres trobem poc ètica i del tot inadequada (podeu consultar què n’opinem en l’entrada de més avall), el regidor Javier Marí va dir que el PP no havia fet res indigne (el portaveu socialista havia qualificat d’indigna la inserció publicitària) i no considerava que estiguera fora de lloc. És més, va dir que estava orgullós d’haver ajudat al Tocs de Cultura. En el BLOC continuem pensant que no era el lloc més indicat per a anunciar-se ja que el logo del PP en la portada del Tocs de Cultura fa que semble que siga una publicació del PP i no un full d’informació cultural de l’Ajuntament. El regidor popular va insistir que no veien que això fóra així. Evidentment, no van entendre res o, millor dit, no ho van voler entendre! Molt normal no deu ser quan mai de la vida hem vist cap escrit institucional on aparega publicitat d’un partit polític. Per què deu ser?

Pel que fa a les preguntes que va plantejar el BLOC, en destaquem les següents:

 • Pel que fa a les festes, Jesús Costa, regidor de Festes, ens va dir que l’habitual paella monumental de germanor del dia 17 d’agost enguany no es feia per a reduir costos. Recordem que la partida de Festes era, juntament amb la d’Esports, la que més objeccions va plantejar a l’interventor municipal a l’hora de valorar el compliment del Pla de Sanejament vigent aprovat per a fer front al deute acumulat de l’Ajuntament de Museros (3.760.000 € segons el Ministeri d’Economia, 669 € per muserenc). També es digué, sense concretar massa, que s’havien reduït ajudes a totes les comissions festeres, associacions, penyes i falles. Una cosa és segura, en el jornal dels regidors i de l’alcalde, tal com ha demanat insistentment el BLOC un fum de vegades per a donar exemple, no s’ha retallat gens ni miqueta! (Museros continua sent un dels pobles de la comarca en què l’alcalde i l’equip de govern no han volgut aplicar una rebaixa dels salaris).
 • Preguntàrem sobre el tancament de l’Escoleta al mes de juliol (recordem que eixe mes no hi ha ajuda de la Conselleria i el preu puja a més de 300€). El Sr. Bellés, regidor d’Educació, va dir que no hi ha hagut demanda i que, per tant, s’ha tancat el centre. Segons ell, deu ser que els pares han volgut deixar les criatures amb els iaios (òbviament, la pujada de preus deu haver influït una miqueta). Demanàrem que així com amb els preus de l’escoleta s’han seguit escrupolosament les indicacions i els informes d’intervenció, este mateix criteri s’hauria d’aplicar a totes les decisions municipals. La realitat és que per a molts gastos municipals no trobem estos informes econòmics que haurien de justificar els preus que es cobren pels diversos serveis.
 • Sobre els criteris de contractació en la selecció de personal per a les beques de la Dipu te Beca, el Sr. alcalde va afirmar que tot s’ha fet segons els criteris marcats per Diputació (que no apareixen als decrets municipals) i que s’ha triat les persones més idònies entre les que els complien…
 • Preguntàren al Sr. Bellés si l’Ajuntament té la intenció d’iniciar la conversió de l’Agència Local de Lectura a Biblioteca Municipal (cosa a què estem obligats en haver passat dels 5.000 habitants). Ens va dir que hi havia un problema de metres quadrats perquè el lloc actual no compleix els requisits mínims que es demanen (a banda del greu problema de l’accessibilitat, afegim nosaltres). En cap moment parlà de buscar una nova ubicació per a solucionar això. Lluny d’això, va fer una afirmació que ens va sorprendre. El Sr. Bellés va dir que mentre ell fóra el regidor de Cultura i Educació no es faria la conversió a biblioteca. Va argumentar que això implicaria crear dos places de funcionari (un bibioteconomista i un auxiliar) i que per la diferència de les subvencions per a llibres entre ser Agència o Biblioteca, no valia la pena fer-ho. De pasta de moniato ens vam quedar. Ara va i tindre un equipament cultural bàsic en condicions resulta innecessari per al govern municipal! Sorprenent, o no!
 • Pel que fa als nous contenidors grocs per a envasos de plàstic i llandes, preguntàrem si tots estan oberts, perquè segons sembla n’hi ha que encara tenen la tapa tancada i no es poden depositar envasos més grans. Se’ns va dir que creien que el 100% dels contenidors estaven oberts (si en detecteu de tancats feu-nos-ho saber o comuniqueu-ho directament a l’Ajuntament).
 • Quant a la supressió del personal a l’estació de metro i la possible reducció de servicis que pot comportar, l’alcalde va comentar que l’Ajuntament no ha rebut cap informació oficial en eixe sentit. Va comentar que en una reunió pròxima amb responsables de FGV, els plantejarà l’assumpte.
 • Comentàrem la qüestió de la megafonia en el poble i se’ns va dir que, sense falta, al setembre es licitarà la contractació d’una empresa per a millorar la qualitat de la megafonia en tot el poble, esperem que siga així.

Finalment, en els precs, demanàrem, a instàncies d’alguns veïns, que s’estudiara la possibilitat de col·locar un espill en la confluència del carrer dels Pilotaris i el carrer Major, ja que la visibilitat per a incorporar-se al carrer Major és, moltes vegades, nul·la. Se’ns va dir que s’estudiaria.

Per acabar, l’Associació de Veïns i Veïnes va sol·licitar a l’Ajuntament que al setembre els facilitara durant una setmana un local a la Casa de Cultura per a fer la segona fase de l’arreplega de llibres de text perquè es puguen reutilitzar i que l’Associació ha fet durant juliol. En en el BLOC felicitem i donem total suport a la iniciativa i esperem que l’Ajuntament concedisca un local a l’Associació de manera permanent i no esporàdicament.

BON ESTIU!

Arxivat en: Bellés, Javier Marí, Jesús Costa, José M. Aznar, Ple, Tocs de Cultura

Comentaris

 1. Anonymous diu:

  Respecte al pas a biblioteca, em podrieu informar de quina diferencia hi ha entre la existen i fer-la “oficial”. Quants diners en costaria més al poble de Museros? cregueu que es totalment necesari?
  Gràcies

 2. Estimat anònim, primer de tot, perdona la tardança a publicar el teu comentari i contestar, nosaltres també hem fet uns dies de vacances…
  En primer lloc, a Museros el que tenim és una agència local de lectura. La diferència és que una Biblioteca ha de tindre personal format en la gestió bibliotecària i cultural. A més, com ja déiem, els requisits de l’espai físic de la biblioteca han de complir unes mínimes normes de metres quadrats, accessibilitat (la de la nostra agència és ben precària), horaris… No és qüestió de fer-la ‘oficial’, com dius. El fet és que en passar de 5.000 habitants ha de ser ‘oficial’. Igual que s’incrementa d’11 a 13 el nombre regidors pel mer fet de ser més de 5.000 muserencs, la biblioteca és un equipament que ha de complir la normativa establida. No pot ser que per a unes coses ens agafem als 5.000 habitants (ajudes, subvencions, capacitat d’endeutament…) i per a altres no. A més, el servici i les potencialitats d’una biblioteca són molt majors que els d’una agència- Quant al cost, pel que fa a personal, ara ja hi ha una persona que fa les funcions del que seria més o menys l’auxiliar i per tant el cost extra seria el de la plaça de biblioteconomista. A més, caldria habilitar un nou espai o aforntar una profunda remodelació de l’espai actual (posant ascensors exteriors, per exemple) per a fer-lo viable. Dels diners exactament, no te’n podem donar una xifra, però creiem que l’esforç mereixeria la pena i que un poble amb la població estudiantil del nostre ha de tindre un equipament com li pertoca (sense comptar els simples aficionats a la lectura de totes les edats que hi anirien més amb una oferta més actualitzada i àmplia.

 3. Anonymous diu:

  Que es necesari l’ascensor es de caixó, pero d’ahi a que faça falta una remodelació total.. ahi ja dubte. Deberes es que el edifici es un poc antic, pero ahi la gracia i la esencia de la cultura muserenca. Respecte al espai, jo crec que de moment hi ha prou, (no va tanta gent) i per tant ficar una bibliotecaria que se’n porte 2.000 €uros amb un cost superior per al poble, no ho veig necesari. Pero en fi, son opinions…

  Carlos C.

 4. Estimat Carlos,
  Nosaltres diem que caldria una remodelació “profunda” per adequar l’espai. La total, potser, si el lloc actual no compleix els mínims, seria el canvi d’ubicació. Sobre això que no va tanta gent, entrem en la disquisició de l’ou i la gallina o del peix que és mossega la cua. Si hi haguera més oferta, un espai més adequat per a l’estudi i una accessibilitat millors, aniria més gent a la biblioteca? Nosaltres pensem que sí. Però, com tu dius, són opinions.

 5. Anonymous diu:

  EL CONTENIDOR DE MESTRE SERRANO 23 CONTINUA SENSE OBRIR,APROFITAR PER DIR TAMBÉ QUE FARIA FALTA UN ALTRE JA QUE AQUEST ES UTILITZAT PER TOTS ELS VEINS DE MESTRE SERRANO I ELS DE LA BANDA DE CARRETERA BARCELONA QUE NO EN TENEN,TAMBE DIR QUE ESTARIA DE MÉS UN CONTENIDOR DE VIDRE I UN ALTRE DE PAPER JA QUE ELS DEL PARC DE MERCADONA ESTÀ SEMPRE PLÉ I SOM MOLTS ELS QUE RECICLEM EN AQUESTA ZONA DEL VOLTANT DE MERCADONA.UN SALUT A TOTS

 6. Estimat anònim,

  Gràcies per la teua observació. La plantejarem a l’equip de govern en el pròxim ple d’octubre (esperem que si veuen açò, que sabem que s’ho miren…, ho hagen resolt ja!).

  T’animem, i també a totes les persones que ens lligen, a plantejar dubtes, preguntes o propostes per a traslladar-les a l’Ajuntament. Si ls considerem correctes i amb trellat, podeu estar segurs que les plantejarem.

  Gràcies per la vostra participació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *