El dijous 27 de maig hi hagué ple ordinari i, com sempre, ací vos oferim un resum del més destacat que va tractar el plenari.

Entre els punts de l’ordre del dia hi havia l’aprovació definitiva de la taxa d’aprofitament del sòl, subsòl i vol a Museros (una taxa que grava la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil al municipi) i l’adhesió a un conveni entre la Direcció Provincial de Trànsit i l’Ajuntament pel qual es podrà fer diversos tràmits de Trànsit a l’Ajuntament per a evitar desplaçaments. Les dos qüestions es van aprovar per unanimitat.

L’equip de Govern va tramitar, d’urgència, una moció per a establir les bases del concurs per a la venda d’una parcel·la on es construirà la segona promoció de VPO de Museros. També es va aprovar per unanimitat.

No podem deixar de comentar ací la intervenció que, després de la votació, va protagonitzar el regidor d’Urbanisme, J. V. Simon, en què es va dedicar, fidel al seu estil, a fer insinuacions i sembrar dubtes sobre no se sap ben bé quines suposades irregularitats i moviments poc clars que, segons ell, hi hagué en la primera promoció, iniciada pel BLOC, i justament quan ell formava part de l’equip de Govern també. Adduïa fins a set documents, que sacsava teatralment en l’aire, i noms de persones embolicant-ho tot en una aura de misteri que pareixia que parlava del cas Watergate’ o d’un nou Gürtel. Nosaltres, demanàrem que constara en l’acta la intervenció i que volem disposar d’eixos documents per a saber de què anava la cosa exactament perquè, la veritat, seguir segons quin fil discursiu del Sr. Simon, massa sovint es fa difícil. En el BLOC estem ben tranquils i l’esperpent que es va viure al plenari faria riure si no fóra perquè el Ple municipal és un lloc seriós i no es poden escampar rumors i insídies malintencionades com si s’estiguera en la barra de qualsevol bar, potser és el seu estil, el nostre, no. Allà cada u amb les seues actuacions. Fer política de baixa estofa no ha sigut mai el nostre estil i hi ha coses que no mereixerien perdre ni un minut, però que si no es repliquen a temps poden deixar en l’aire ombres de dubte, i això sí que no, perquè damunt són molt fàcils de rebatre. Potser el Sr. Simon intenta amb tot això que rebaixem les nostres crítiques a l’actuació del Govern PP-SIM o acoquinar-nos perquè no fiscalitzem com cal el seu treball, si és així, va molt errat. Ara més que mai no ens acorvadirà. Això sí, ni les formes ni el trellat els perdrem mai.

I ara, per fi, passem al que interessa de veres.

En la dació de comptes, es va expressar el rebuig a l’assassinat masclista de fa unes setmanes que va posar fi a la vida d’una veïna de Museros. Esperem que mai més n’hàgem de lamentar cap més.

Se’ns va comunicar que segons l’INE el cens de Museros ja puja, a 1/1/2010, a 5.753 habitants.

S’informà que pròximament s’establirà un servei públic d’autobús mancomunat entre Albuixec, Massalfassar, Emperador i Museros (per als veïns de la zona de Joan de Ribera i ctra. de Barcelona) amb parada a l’estació de metro de Museros.

Respecte a la Casa de la Música, se’ns va dir que ja s’ha presentat davant la Conselleria corresponent l’avantprojecte i la memòria valorada per a poder començar els tràmits per a accedir al finançament per a construir-la. Esperem que el procés no s’allargue i que siga una realitat ben prompte!

Se’ns van desglossar totes les subvencions rebudes de les distintes administracions els últims mesos per a diverses finalitats. Entre totes pugen uns 180.000 €. Benvinguts siguen!

Finalment, se’ns va informar que el parc de Fontestad està acabat i que pròximament és possible que hi haja una festa d’inauguració.

Esta vegada, el Grup Socialista sí que va fer algunes preguntes. Destaquem la relativa a la subvenció a l’At. Museros, a la qual els contestaren que no s’ha pagat del tot perquè la pràctica habitual és no pagar-la tota de colp al principi sinó a poc a poc (perquè no s’ho gasten, va afegir el regidor responsable d’Esports).

Sobre l’estat del PGOU, es va dir que, si no falla res, la voluntat és que al juny hi haja un Ple extraordinari de resolució d’al·legacions per a anar encarant ja el final. Esperem que vaja de bo!

Els socialistes van preguntar, com ja ha fet el BLOC reiteradament, si l’equip de Govern PP-SIM pensava, ara sí i a la vista de tots els ajuntaments valencians i de l’estat que ho estan fent, rebaixar els jornals que cobren l’alcalde i regidors (govern i oposició), tal com recomana la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

L’alcalde va tornar a no voler baixar-se’n del burro. Va dir que fa dos anys que estan congelats (però oblidà dir que la pujada per als regidors del govern esta legislatura va estar al voltant del 100%, d’uns 400 € a uns 800 € i no diguem el de l’alcaldia que va pujar a més del doble). També es va escudar que els acords de la FEMP no són vinculants, que el govern té temps d’aplicar-ho i que farà el que crega més convenient (per exemple, no rebaixar-se el jornal?). Recordem que als funcionaris i treballadors públics de l’Ajuntament sí que se’ls reduirà la nòmina. Això sí, esta volta J. M. Aznar ja no es va atrevir a dir-nos demagogs ni oportunistes per demanar una cosa que ara el PP a Espanya demana i aplica en molts llocs…

Ja en el torn de preguntes del BLOC, destaquem les següents:

  • Sol·licitàrem saber a què es deu el desfasament entre el deute reconegut per l’Ajuntament a 31 de desembre de 2009 (3.049.441 €) i el que el Ministeri d’Hisenda, a través de l’INE, té comptabilitzat (uns 3.760.000 €), perquè sumant el crèdit ICO demanat l’últim exercici tampoc dóna eixe deute. Ni el regidor d’Hisenda ni l’interventor van saber dir-nos la raó. Això sí, se’ns va assegurar que a 1 d’abril del 2010, no es deu ni un euro a cap proveïdor.

  • En la línia coherent de demanar la rebaixa de les retribucions als regidors, vam preguntar si es pensava reduir o eliminar les assignacions a tots els grups municipals tal com s’ompli la boca de demanar el PP en tot l’estat. La resposta, categòrica, va ser que no (recordem que el Grup Popular, amb 5 regidors, té una assignació anual de 1.363,64 euros). També recordem que el BLOC ha sol·licitat diverses vegades una reducció del mateix percentatge que s’aplique als funcionaris o una rebaixa entre el 5 i el 10%, el mateix que el govern PP-SIM han apujat els impostos als muserencs en aplicació del Pla de Sanejament. Creiem que és raonable, just i solidari amb el sobreesforç que se’ls demana a la resta de conciutadans.

  • Demanàrem que ens aclariren la subvenció de l’Ajuntament al Festival de Música Solidària (des d’ací volem felicitar tots els organitzadors i col·laboradors i especialment la gran implicació i treball de la SUMM). El total del cost per a l’Ajuntament va ser de 7.000 €, 4.500 € de subvenció directa a partir entre les entitats organitzadores (SUMM i Càritas) i 2.500 € de lloguer de taules, cadires, neteja, so… En el BLOC, que estem a favor que es dediquen eixos diners i més si és possible a la cultura i a temes socials, continuem sense entendre que es retalle a la SUMM 3.000 € de subvenció, que l’Escola de Música haja de fer camisetes per a ajudar a finançar-se i que de colp, l’Ajuntament (encara no sabem de quina partida perquè no ens ho volgueren dir) s’apunte a la festa i done eixos diners quan fa uns mesos no podien fer cap esforç pel rigorós pla de sanejament que havien aprovat.

  • Vam demanar al regidor de Medi Ambient, Sr. Marí, que valorara la introducció dels nous contenidors de plàstic i residus davant les queixes de molts veïns. Va reconéixer que hi havia llocs on Agricultores de la Vega n’havia llevat més dels que havia posat i això havia creat problemes i també que en els de plàstic hi ha certs envasos (com les garrafes grans) que no entren pel forat que tenen. Va dir que s’obririen per a facilitar la introducció.

  • Sobre l’Escola d’Estiu i l’obertura i preu de la piscina, se’ns va dir que es mantindrien els preus i els horaris del 2009.

  • Preguntàrem si se sabia quants xiquets han matriculat els pares en l’escoleta el mes de juliol, mes que no té subvenció i que fa disparar-se el preu. El regidor d’Educació, Sr. Bellés, va dir que pocs, entre 15 i 20. Amb el preu que s’ha de pagar, moltes famílies han hagut de buscar-se la vida i deixar les criatures en llocs alternatius en un mes en què molts pares encara treballen…
  • Pel que fa a la taxa que SAFRAGA ha de pagar per la construcció de la primera promoció de VPO, l’equip de govern va reconéixer que l’empresa encara no havia pagat els 82.434,65 a què ha de fer front però que se’ls instarà a pagar i, a més, amb interessos de demora. Esperem que siga així perquè fa molt de temps que el BLOC advertia de la situació.

  • Sobre les beques en pràctiques per a treballar este estiu a l’Ajuntament, se’ns contestà que tot el procés de selecció és transparent i s’adequa, com sempre, als criteris pertinents. Si ells ho diuen, així deu ser…

  • Ens interessàrem per la petició d’un grup de dones del curs de pilates de la Casa de la Cultura que demanaven que, com altres anys, se’ls cedira un local per a allargar-lo unes setmanes més. El regidor de Cultura, va dir que per les obres a l’edifici, era impossible i que no hi ha cap local alternatiu.

  • Finalment, demanàrem la valoració de la posada en funcionament de l’OMAC (Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà). El Sr. Marí va dir que estaven contents de la iniciativa i que llevat de casos puntuals, tot es respon en set dies. Ara falta que en allò que siga solucionable fàcilment per l’Ajuntament (reposició de mobiliari urbà, cobriment de clots, arreglar fanals trencats, etc.) se siga també diligent.

Fins ací el resum del Ple, al juliol, més!