El dijous 25 de març hi hagué Ple de l’Ajuntament.

Com ja és habitual, ací farem un resum dels punts més importants que es tractaren.

L’únic punt a votació de l’ordre del dia tractava de l’aprovació del plec de condicions per a l’adjudicació de la gestió a una empresa recaptadora d’alguns dels impostos de l’Ajuntament. Per entendre’ns triar quina empresa s’encarrega del cobrament de la contribució, vehicles, multes, etc. El BLOC votà en contra. Encara que som partidaris de regularitzar la situació i de modernitzar el cobrament d’impostos vam incidir en la necessitat que l’ajuntament vaja pel camí de gestionar els propis impostos amb el personal propi, però sobretot ens va decidir a votar en contra que en la mesa de contractació no hi haurà cap representant de l’oposició, com ja s’ha convertit en costum amb este govern. No volem tindre majoria, faltaria més, però no sé quina por tenen que estiguem en les meses que adjudiquen els concursos, les subhastes i altres resolucions de l’ajuntament. Sempre ens diuen que no tenen res que amagar, però la transparència és nul·la.

L’equip de govern va donar compte de l’adjudicació (per procediment negociat sense publicitat) de les obres de remodelació de la Casa de la Cultura que es financen amb els diners aportats pel govern central i que pugen a un total de 439.517 €.

Sobre la reforma i ampliació del col·legi Blasco Ibáñez se’ns va dir que segurament per juny o juliol es presentarà el projecte bàsic i es podria licitar cap al novembre o desembre d’enguany. Això farà que al principi del 2011 s’adjudiquen les obres definitivament. Finalment, hi haurà 18 aules per a cobrir les tres línies que tant el BLOC com l’AMPA hem reclamat amb insistència. Lamentablement, se’ns va dir que això implicaria que els cursos d’Infantil s’hauran de quedar al centre de l’av. del País Valencià.

L’interventor va informar sobre el seguiment del Pla de Sanejament i va dir que en línies generals, el que arreplegava el pla s’estava fent (tot el que són les pujades d’impostos i taxes s’ha fet) però va advertir l’equip de govern que calia fer efectiva la reducció del 50% de les partides de festes i esdeveniments esportius (una de les que més aportava al Pla de Sanejament) per a fer quadrar els comptes.

Esta vegada el PSOE sí que es llançà, per variar, a fer alguna pregunta, ací citarem les que no coincidien amb les que també teníem preparades nosaltres.

El portaveu socialista demanà que s’atenguera el problema de la poca il·luminació que tenen els veïns del carrer de la Mare de Déu dels Desemparats i la zona del parc de la Casa de la Cultura. L’alcalde va dir que es tindrà en compte i que el problema del carrer de la Mare de Déu és de l’empresa urbanitzadora de la finca.

Va preguntar també sobre la finalització de les obres de l’av. Blasco Ibáñez corresponents al Plan E del govern central. Se’ls va dir que ja estan acabades.

Sobre el Pla General d’Ordenació Urbana, se’ls contestà que per fi s’ha desbloquejat i que en poc temps es contestaran (per fi!) les al·legacions i que ara ja se li farà l’espenta definitiva. Esperem que siga de veres i veja per fi la llum!

Després va ser el torn de les preguntes d’Andreu Collado, regidor del BLOC. Com sempre, van ser estes les que van donar una miqueta de contingut al Ple.

• Preguntàrem per què les obres del Centre de Dia no s’han iniciat encara. Cal recordar que per a poder rebre la subvenció del Pla Confiança de la Generalitat haurien d’estar acabades el gener del 2011. Se’ns va explicar que l’empresa ho té tot controlat, que la construcció serà ràpida perquè es fa amb un sistema modular i que tenen un termini de 7 mesos per a fer-la. Confiem que siga així i que no hi haja complicacions d’última hora.

• Fa temps, el regidor d’Esports va presentar amb gran pompositat un pla per a fer una zona esportiva al polígon de Torrubero. Preguntàrem si s’havia fet alguna cosa. J. V. Simon va deixar intuir en la seua críptica resposta que es farà (això sí, no sabem si a l’any del batre, si no este a l’altre!).

• Ara fa un any el BLOC va preguntar per què l’empresa SAFRAGA, que construeix els pisos VPO, no havia pagat una taxa de construcció que pujava vora 75.000 €. Tornàrem a insistir i ens van dir que encara no l’havia pagada però que la pagaria quan l’obra estiguera acabada. Nosaltres continuem sense entendre per què es té eixa deferència amb l’empresa quan qualsevol veí de Museros que demana un permís d’obres abans de posar una rajola ha d’haver pagat tant la taxa com l’impost per a poder obrar.

• Més de tractaments deferents… En un decret d’alcaldia consta que s’ha fraccionat el pagament de l’IBI a una empresa situada a Museros. Vam preguntar per què el fraccionament no es pot aplicar, tal com va sol·licitar el BLOC al seu moment per a ajudar les famílies a fer front a eixe impost, a la resta de contribuents. José María Aznar va dir que es tracta d’una empresa amb problemes i que ho havia sol·licitat i que com que està en fallida s’havia considerat acceptar-ho. No és que ens parega malament que s’haja fet, però ens molesta que eixa mesura, el fraccionament, que apliquen molts ajuntaments, ací el nostre govern municipal la desestimara immediatament quan la presentàrem. Recordem que enguany, amb la pujada feta per PP-SIM en l’IBI i l’eliminació de la bonificació per domiciliació (molts pagarem, com a mínim un 10% més!), el fraccionament podria haver facilitat un poc les coses a la gent que, com pareix oblidar l’alcalde, també pateix la crisi.
• Insistírem a saber si hi havia alguna novetat pel que fa a la construcció de la Casa de la Música. L’alcalde va dir que s’havia reunit amb el subsecretari de Cultura i que la possibilitat que la Conselleria assumisca el 100% del cost de l’obra tornava a estar damunt de la taula. Esperem pel bé del poble i de la SUMM que, esta vegada sí, vaja de veres la cosa, ja que eixa història ja ens la contaren fa mesos…
• I més de música. Preguntàrem si després de la retallada de 3.000 € a la SUMM i la rebaixa de subvencions de la Conselleria que també ha patit la primera entitat cultural del poble hi havia previsió d’ajudar-los d’alguna manera ja que, tal com van declarar ells mateixos en l’últim concert de la banda, l’entitat passa per uns moments econòmicament delicats. La reacció de l’alcalde va ser dir que les relacions entre l’Ajuntament que ell dirigeix i la SUMM són «excel·lents» i que si tenen problemes econòmics «no és per l’Ajuntament de Museros» ja que, segons va afirmar, tenen tot el 2009 liquidat. De tota manera, va dir que els 3.000 € que els han llevat es podrien compensar amb actuacions pactades. Això va fer que el també regidor del govern J. V. Simon, botara i preguntara si ell també podria fer el mateix amb les retallades a l’àrea d’Esports i donar-ho per altra banda. La cosa, per tant, pareix que crearà friccions entre PP i SIM.

• El decret 16/2010 de l’alcaldia tracta per enèsima vegada de l’obligació de neteja i tancament de solars. Preguntàrem com es pensa actuar per a fer complir efectivament la normativa vigent. La resposta de l’alcalde ens va deixar estupefactes. J. M. Aznar va dir, pam amunt pam avall, que el 90% dels solars es netegen però que la veritat és que no es feia molta força perquè els tancaren (per no tancar, no es tanquen ni els que són propietat de l’ajuntament). S’escudà dient que això costa més diners. No fer complir una normativa vigent a consciència no és propi dels bons governants i eixa deixadesa i permissivitat, encara que s’emmascare dient que és per a no ofegar els propietaris en estos moments, no fa cap bé a la responsabilitat ciutadana ni a la bona imatge del nostre poble. Si no vol ofegar els muserencs, podrien no haver apujat de la manera que han fet els impostos i taxes!
• Sobre el pagament dels llibres de text del curs 2009-2010, se’ns va dir que es faria front cap al final de maig. Esperem que algun any es puguen pagar al començament del curs i no quan ja ha acabat!

• En l’últim Tocs de Cultura es va publicitar l’OMAC (Oficina d’Atenció al Ciutadà). Vam preguntar quines competències, personal i pressupost té. Se’ns va dir que és una manera més d’acostar l’administració al ciutadà, que hi ha un correu electrònic, un telèfon i que les persones de la finestreta d’atenció al públic també arrepleguen les queixes i suggeriments de la gent. Queixes i suggeriments que, segons el regidor Javier Marí, s’han de contestar en un temps màxim de 7 dies. Benvinguda siga la cosa si s’aprofita realment!. Nosaltres animem des d’ací que la feu servir i podeu fer-nos arribar si el termini de set dies es compleix de veritat o no.
• Preguntàrem sobre si s’havia fet una ampliació de la plantilla de personal fix que treballa per a l’Ajuntament els últims mesos. Se’ns va contestar que no i que, de fet, s’ha reduït.
• Ens interessàrem sobre la crema de restes que a voltes es fan en el solar de darrere de l’ermita. El fum causa molèsties als veïns de la zona i vam instar l’equip de govern perquè es feren totes les cremes en llocs més allunyats del nucli urbà. L’alcalde va dir que les cremes eren molt puntuals i que si hi havia molèsties són molt de tard en tard. Esperem que atenguen la petició i que es traslladen eixes cremes.

Finalment, felicitàrem la Regidoria d’Urbanisme per haver iniciat el procés per a l’edificació de la segona promoció de VPO a Museros. També, aprofitàrem per a felicitar-nos perquè, segons la carta distribuïda al veïnat pel regidor J. V. Simon, ara les bases sí que s’ajustaran al que marca la legislació a l’hora dels requisits econòmics (que assenyala uns mínims i uns màxims) per a accedir a un pis. S’ha deixat de banda allò de «amb nòmina o sense nòmina» de l’anterior promoció i que va generar tantes expectatives i il·lusions entre els joves com frustracions i desenganys. De tota manera, benvinguda siga la segona promoció de VPO, una iniciativa que va nàixer de la mà de Vicent Costa i el BLOC quan gestionàvem la legislatura passada la Regidoria d’Urbanisme.

Això va ser tot, al mes de maig, més!