El dia 4 de març el Levante-EMV duia una informació que ens va cridar poderosament l’atenció. El titular deia: «Los ayuntamientos optan por congelar el tipo impositivo del IBI ante la crisis». I ens va fer vindre al cap la dita que ja s’ha tret ací més d’una vegada: «fer com fan no és pecat». La llàstima és que esta vegada l’equip de govern PP-SIM no l’ha feta seua i ha fet justament el contrari que la majoria d’ajuntaments, siguen del color que siguen. A Museros, l’equip de govern va aprovar per a enguany una pujada del tipus impositiu del 0,72 al 0,76 en lloc de congelar o rebaixar el tipus impositiu de l’IBI, que també hi ha uns quants governs municipals que ho han fet. Com ja vam denunciar al seu moment, això implica una pujada d’un 5% en el rebut de la contribució urbana. Un 5% que s’ha de sumar a un altre 5% que pujarà per a tots aquells veïns que tenen domiciliat el pagament d’este impost, ja que eixa bonificació també s’ha eliminat.

Feu clic sobre la imatge per a fer-la més gran

El subtítol de l’article diu que la precària situació econòmica dels ajuntaments els ha impedit (però no a tots) rebaixar el tipus impositiu per a contrarestar un poc les pujades per la revisió cadastral. Ací, més pinxos que ningú, sumaran pujada de tipus, eliminació de la bonificació per domiciliació i, si és el cas, la pujada per la revisió cadastral. Per tant, hi haurà veïns que hauran de pagar més d’un 10% més per sa casa en este exercici. És veritat que cal arreglar la desastrosa situació econòmica de l’Ajuntament de Museros, però calia ofegar tant els veïns?

L’alcalde es farta de dir que a Museros no s’aplica un dels tipus més alts, i és cert. Però a l’hora de comparar-nos amb qui volem fer-ho? Amb els millors o amb els pitjors? No diuen Rajoy i companyia que el PP és el gran valedor de les baixades d’impostos? No se’ls ompli la boca abominant de les pujades que fan altres, com la de l’IVA que ara tant critiquen?

Pobles governats pel PP, com Torrent i Manises, no sols l’han congelat sinó que rebaixaran l’impost, en el cas de Torrent, del 0,79 al 0,66 (una baixada del 16,45%!!!). Si llegiu l’article de més amunt comprovareu el que han fet altres pobles.

En el BLOC no volem que inventen res, que ja seria molt demanar, però com a mínim podrien copiar les bones iniciatives que fan altres ajuntaments. Per posar-ne una més relacionada amb açò. Fa mesos el BLOC va demanar en un ple que no es tocara el tipus impositiu en esta època de crisi i que, a més, es facilitara fer front a l’impost a la gent fraccionant-ne el pagament, com han fet, per exemple, a Albalat dels Sorells (PP) o Sagunt (PP). I posem eixos dos exemples perquè vegen que poden copiar iniciatives dels seus.

La resposta va ser una negativa total a considerar les nostres propostes. Així que ja sabeu: muserencs i muserenques, prepareu la butxaca que enguany la sacsada de la contribució serà forta!