El passat 26 de novembre es féu el que va ser l’últim ple ordinari de l’any i, com a gran novetat, l’ordre del dia incloïa el debat i l’aprovació del pressupost del 2010. Primer de tot, volem donar l’enhorabona perquè per primera vegada un pressupost s’ha presentat en temps i forma (almenys des que el BLOC té presència en l’Ajuntament). S’ha batut un rècord de presentació primerenca, llàstima que el va precedir també el rècord de presentació tardana, ja que el del 2009 es va aprovar amb més de mig any consumit… La política són les formes i d’ara en avant serà més difícil no complir la llei. Volem pensar que la nostra pressió constant en este sentit ha ajudat a fer-ho possible. En fi, esperem que la cosa no siga flor d’un dia i que la presentació abans de gener dels pressupostos es convertisca en un fet habitual que no haja de ser felicitat ni tingut per extraordinari, perquè fer això és, simplement, complir els terminis legalment estipulats.

Pel que fa als pressupostos, des del punt de vista tècnic, res a dir. Tota una altra cosa és l’aspecte polític, que difícilment es pot defendre i que ens va espentar a votar en contra.
Estos pressupostos, que pugen a 4.233.622 €, s’han centrat a salvar econòmicament l’ajuntament, com si fóra una empresa en crisi (que ho és), però no posa l’èmfasi a ajudar els veïns i veïnes de Museros en uns moments de greu crisi econòmica.
El pressupost del 2010 és quasi una còpia del de 2009 amb l’afegit del Pla de Sanejament per a fer front al 1.618.000 € de crèdit que cal tornar fins els 2015 i que ja hipoteca l’acció de futurs governs. Es mantenen les línies bàsiques que ja denunciàrem al seu moment: a) Manteniment de la pujada d’impostos; b) Es farà pagar més per tot; i c) Es redueixen els servicis prestats.
Així, el pes de la crisi i la situació de l’Ajuntament la pagarem els muserencs, que anirem un poc més ofegats per a poder pagar les factures del consistori (+10% impost de vehicles, +5-10% IBI, reducció de la subvenció de menjador, no es paga el 100% dels llibres, augment del preu de l’escoleta. Això sí, segons l’alcalde, tots estem molt contents!

El BLOC va proposar fa un temps cinc punts bàsics a l’hora d’encarar els pressupostos:
*Austeritat i contenció del cost dels polítics (uns 150.000 € el 2009)
*Congelació o reducció del gasto corrent
*No apujar impostos i taxes municipals
*Ajudes fiscals a les famílies
*Més recursos per a inversions


De totes les propostes, només la segona queda reflectida, ja que es preveu reduir 155.000 € el gasto corrent. Esperem que siga així…
Les altres quatre ni estan ni se les espera.
El cost dels regidors i grups polítics no es toca: el govern PP-SIM és incapaç de fer un gest solidari i exemplar: la rebaixa de les assignacions i els jornals dels regidors i grups polítics.
Es manté la pujada d’impostos brutal. Per exemple, en l’IBI hem passat d’1.150.000 € previst el 2008 a 1.835.000 € el 2010.
D’ajudes a les famílies ni se’n parla. Es redueixen totes les que hi havia (l’euro del menjador es queda en mig, escoleta, llibres de text, menys subvencions a les associacions del poble, inclosa la SUMM, quan s’havia dit que no se li llevaria ni un euro en el ple anterior…).
L’import per a inversions és de broma, 10.000 €. Això sí, és un 10.000% més que l’any passat, que va ser 0!!! Encara sort que els plans del govern central i de la Generalitat salvaran la legislatura, si no arriba a ser per eixes inversions haurien sigut quatre anys perduts. El govern PP-SIM no ha fet més que acabar projectes començats i posar en marxa projectes d’altres administracions.
De tota manera, el regidor d’Urbanisme, amb el misteri que sol usar en algunes intervencions, va dir que ens sorprendran amb les coses que tenen previstes. Quedem a l’expectativa.
Que lluny queden les promeses electorals del PP: remodelació de l’Av. de la Creu, cobriment de la piscina, plaça de bous fixa, graderies al camp de futbol, museu agrari… Ara bé, la crisi ho tapa tot.

En el BLOC pensem que calia posar ordre en la situació financera de l’ajuntament però no de colp, no apujant radicalment els impostos, taxes i preus públics i fer que els muserencs paguen i callen. Caldria buscar un consens i fer un pla de viabilitat financera a llarg termini i fer gestos cap als administrats, una baixada de les retribucions dels polítics enviaria el missatge correcte: amb un 2%, 3.000 €, es podria mantindre la subvenció a la Unió Musical i amb un 10%, 15.000 €, es finançarien les inversions previstes i encara donaria per a mantindre els Servici d’Atenció Domiciliària tal com està. Això, per a nosaltres, no és cap broma, ni és ridícul.

Entre els punts de l’ordre del dia també hi havia la revisió d’una de les operacions de tresoreria (i ja en van…) per un valor de 560.000 €. Estes operacions, en definitiva, es converteixen en un crèdit encobert, ja que es renova periòdicament. Recordem que a finals de 2008, tal i com replega el Ministeri d’Economia, l’Ajuntament de Museros tenia un deute acumulat de 1.940.000 €, cosa que significa que cada muserenc i muserenca devia 382 € per cap. Si ho comparem amb el deute per habitant dels 23 pobles de la comarca, només n’hi havia cinc que devien més diners que Museros.

Un altre punt va ser l’aprovació del plec de condicions per a la licitació del Centre de Dia. El BLOC ja ha expressat repetidament el nostre suport a este projecte, una inversió del govern valencià i no de l’Ajuntament, pel seu gran alt valor social. Farem costat perquè siga una realitat, ara bé: molt s’haurà d’afanyar l’empresa per a acabar l’obra en un any, perquè el Pla Confiança marca que han d’estar acabades el gener del 2011. Queda en l’aire amb quins diners s’equiparà l’edifici, quina classe de gestió s’hi pretén aplicar i quan començarà a funcionar, però això són qüestions que anirem preguntant.

Finalment, farem un resum curt amb el més important del torn de precs i preguntes.
*Es va preguntar per la reducció d’hores i jornal del personal laboral i en concret del Servici d’Atenció Domiciliària. El govern municipal va contestar que hi havia una reunió prevista de les treballadores amb els regidors de Benestar Social i Hisenda per a trobar-hi una solució. Esperem que l’Ajuntament pose trellat i siga així.
*Pel que fa a les vivendes socials, cap novetat en el front. Segons el regidor d’Urbanisme, la primera promoció va acabant-se (de quants afortunats han hagut de renunciar no va dir res i va tornar a dir que hi ha en marxa la 2a promoció. No volem deixar de comentar que, amb una actitud que no volem qualificar, J. V. Simon es va atribuir completament la 1a promoció, sense recordar que va ser el BLOC, i Vicent Costa especialment com a regidor d’Urbanisme al seu moment, els que la vàrem impulsar i tirar avant no sense haver de superar molts problemes.
*Sobre l’ampliació del col·legi Blasco Ibáñez i les gestions per aconseguir una tercera línia (si no l’ampliació naixerà curta i poc operativa) se’ns va dir que la prioritat és l’ampliació i que en això es treballa però que no es dóna per perduda la tercera línia. Esperem que així siga.
*En l’anterior ple se’ns va assegurar que les obres del terrat de la Casa de la Cultura estaven acabades. Algun veí del carrer de Sant Roc ens va dir dies després que no era així. L’equip de govern féu cara de pòquer i en la seua línia va dir que no els constava això i que es miraria.
*Per enèsima vegada preguntàrem pels criteris de l’Ajuntament per a contractar personal. L’alcalde, tal com ens té acostumats, ho embolicà tot (contractes d’empreses que treballen per a l’Ajuntament, plans d’ocupació de diverses administracions, etc…) per a pegar voltes i no contestar explícitament quins criteris usa l’actual govern PP-SIM en els contractes que depenen exclusivament de l’Ajuntament.
*Sobre la Casa de la Música, s’ha passat en els últims plens de dir que «amb una miqueta de sort es farà i que no li costarà un duro al poble» perquè ho pagaria la Generalitat a confessar que esta legislatura no es construirà. A això cal sumar que de dir que la subvenció a la Unió Musical no es reduiria s’ha passat a l’hora de la veritat a llevar-li 3.000 €. Molt de marejar la perdiu però de forment, ni un gra!

En els precs, Andreu Collado, portaveu del BLOC, va tornar a demanar que es publicaren els diners que cobren els regidors per la faena que fa cadascú i es donara difusió, ja que públics ja ho són. Com ja vam advertir-los en anteriors ocasions, com que no ho han fet ells, el BLOC ha decidit fer-ho en pro de la transparència administrativa (teniu la informació en la entrada de més avall). Una iniciativa que, pel que sembla, no ha caigut gens bé a l’equip de govern.

I això, bàsicament, va ser el que va donar de si l’últim ple ordinari de l’any. L’any que ve, més!