Hola de nou muserenques i muserencs!

Estem de nou ací per a fer-vos un resum del que va donar de si el ple que es va fer el dijous 24 de setembre.

Primer de tot, hem de lamentar el fet que per la desaparició de TV Museros (esperem que no definitiva) el Ple no es va transmetre per televisió (més avall ja comentarem el que se’ns va dir sobre la publicitat i les alternatives a l’emissió dels plens).

L’ordre del dia, buit de contingut com sempre últimament, es va ventilar de seguida. Però la presentació d’una moció del BLOC en què es demanava que l’Ajuntament demanara la retirada d’una ordre de la Conselleria d’Educació per la qual es retalla un 25% la subvenció per alumne de les escoletes municipals de 0-3 anys va donar contingut i debat al ple. Es tracta d’una retallada sobrevinguda perquè s’ha fet amb el curs començat (l’ordre és del 8 de setembre i que en el cas de Museros implica que deixen d’arribar 22.000 €. Això vol dir que augmentarà el preu per xiquet per als pares o que l’Ajuntament haurà d’assumir la rebaixa de la subvenció de la Generalitat (però, això sí, el PP de Camps s’ompli la boca dient que ajuden les famílies i que són els campions mundials en política educativa!). El PP i el SIM, en un exercici de malabarisme polític van afirmar que la resolució de la Conselleria no els agradava però que votarien en contra, tal com van fer, i es va desestimar.

Després va vindre una altra moció, presentada pel SIM en connivència amb el PP, també sobre este tema. L’equip de govern va donar per perduda la subvenció (si el PP de València ho ha decidit, que així siga, cabotà i avant!, deuen pensar, però obliden que a voltes la pressió és efectiva com en el cas de l’anglés per a impartir Educació per a la Ciutadania, en què Font de Mora va haver de recular…, el mateix Font de Mora que ara vol implantar el xinés mandarí a les escoles…).
Després d’unes disquisicions del regidor d’Hisenda, Sr. Marí, sobre com eren de riques algunes famílies que fan ús de l’escoleta, van proposar que l’Ajuntament finançara la meitat de la retallada de la subvenció a les famílies que no superaren els 24.000 € de renda i deia que 2.000 € al mes era un jornal ja considerable. Pura demagògia i veritats a mitges perquè parlem de la renda familiar total, és a dir de pare i mare, i a més els 2.000 € no són diners en la mà de les persones, són en brut, i s’ha de descomptar l’IRPF, per tant eixos suposats 2.000 € es queden en 1.600-1.700 €. El portaveu del PSOE va demanar que augmentaren el límit a 36.000 € perquè una cosa és la base imposable de l’IRPF que s’usa per a concedir ajudes i una altra els diners efectius de què disposa la família. Les famílies que duen els xiquets a l’escoleta molt sovint han de fer front a una hipoteca mitjana que pot estar entre els 700 i els 1.000 € amb la qual cosa, en la realitat, eixa família model només disposaria entre 800 i 1.000 € per a passar casa i pagar entre altres la mensualitat de l’escoleta (amb la baixada de la subvenció, 141 € d’1 a 2 anys i 126 € de 2 a 3 anys).
Finalment, es va proposar elevar a 25.000 € la renda i pagar el 100% de la rebaixa de la subvenció de Conselleria. Segons es va dir hi ha 20 famílies de les 66 que duen les criatures a l’escoleta que entrarien en eixe supòsit. A més, Vicent Simon es va comprometre a revisar els criteris de subvenció per a l’escoleta i afirmà que s’aplicaran uns criteris més basats en la renda i no lineals.
En resum: els pares que no passen de 25.000 € de renda familiar pagaran el que pagaven fins ara i els que ingressen més d’eixa xifra passaran a pagar un 26 o un 41% més.
La proposta va eixir avant per unanimitat. El BLOC no podia dir que no a una mesura que atenua una part de la malifeta de Conselleria. Entre mal i pitjor, triem l’opció menys roïna. Això no lleva perquè no s’haguera traslladat a la Conselleria la demanda de retirada de l’ordre de rebaixa de subvenció per a pressionar amb altres ajuntaments i institucions perquè es mantingueren les ajudes, si hi ha diners per a la Fórmula 1, Terra Mítica i l’America’s Cup no entenem per què no n’hi ha per a les escoletes dels nostres fills (o sí que ho entenem, que és pitjor encara!).

Una última cosa. La moció de Vicent Simon (SIM) es va registrar després de la del BLOC. La pregunta és clara: l’hauria presentada si nosaltres no haguérem presentat la nostra i hauria donat per bona la retallada de la subvenció que dòcilment han acceptat en el PP?

Acabat el debat de les mocions, arribà el torn de les preguntes.
El portaveu del PSOE, Ximo Albiñana, només en féu una sobre clots en camins rurals, i pare vosté de comptar.

De nou Andreu Collado va plantejar moltes qüestions. Algunes ja clàssiques, com el Pla General d’Ordenació Urbana o la neteja de solars les deixàrem per al següent Ple, perquè hagen tingut més temps de fer coses (és un dir…). Les més rellevants de les que férem les resumim ací.

· Es va preguntar per què moltes barreres del poble es van col·locar molts dies abans dels dies de bou i es van retirar massa dies després que acabaren, dificultant el trànsit, en alguns casos, i fent complicat caminar tranquil·lament per les voreres a les persones. Se’ns va assegurar que l’any que ve les barreres es col·locaran més tard
i que es llevaran més prompte. També demanàrem que el llibret de festes es repartisca cap al 15 de juliol i no amb les festes començades.

· Sobre el Centre de Dia que s’ha de construir amb els fons concedits per la Generalitat, se’ns va dir que estem a l’espera que els tècnics de la Conselleria de Benestar Social donen el vistiplau al projecte per a poder fer la licitació. Recordem ací que l’execució de l’obra, segons el Pla Confiança de la Generalitat, no ha de sobrepassar el 31 de gener del 2011.

· Pel que fa a l’ampliació del Col·legi Blasco Ibáñez, sembla que finalment serà només de dos línies i no de tres, com el BLOC reclama perquè si no naixerà menut. L’alcalde va afirmar que ell prioritza la construcció i que la tercera línia és un fet secundari, encara que es va comprometre a plantejar-ho de nou quan es reunisca amb el responsable de la Conselleria.

· Collado va preguntar sobre l’acte vandàlic en què es va cremar una àrea de jocs a l’avinguda de les Palmeres a l’agost. Se’ns va dir que a pesar que s’ha investigat i s’ha preguntat al veïnat, ningú va vore res.

· Pel que fa al trànsit del final del carrer del Pintor Sorolla (des de Mercadona cap al túnel, per entendre’ns) i el perill que implica que siga de dos direccions i que hi haja una senyalització pèssima que indueix a errors, el regidor d’Urbanisme va confirmar que pròximament es faran unes obres d’adequació perquè puga ser de dos sentits i sense perill. Esperem que així siga.

· Quant als desperfectes en les voreres i la zona de l’avinguda d’Alexandre VI (de l’estació cap a Massamagrell), ens van contestar que es mirarà i que faran que l’empresa responsable se’n faça càrrec. Estarem a l’expectativa.

· Vam preguntar sobre les mesures contra la desocupació i pels criteris d’adjudicació de llocs de treball municipals. L’alcalde ens va contestar que sol haver entre 8 i 12 persones contractades per a fer diversos treballs però com de costum, el criteri amb què s’adjudiquen eixos llocs no va quedar gens clar… Nosaltres continuarem insistint que cal establir un criteri clar i rotatori per a estos llocs de treball. Per què no es mira la renda ací com demanà el portaveu del SIM i secundà el PP en l’escoleta?

· Un dels motius del Pla de Sanejament que aplica l’Ajuntament era accedir als diners concedits per l’ICO per a pagar a proveïdors. Preguntàrem quant de temps es tarda a pagar les factures del consistori. Ens van contestar que se n’està regularitzant el pagament i que la previsió és que al final de l’any ja es puga pagar a 90 dies, cosa habitual en el comerç. Desitgem que siga així, perquè «qui paga descansa i el que cobra, més».

· Davant la pujada de l’IBI que els muserencs patirem l’any que ve (entre un 5 i un 10% com a mínim), vam proposar que es facilitara el fraccionament de l’impost en dos vegades perquè el colp en la butxaca dels contribuents no siga tan fort. Això, que ja es fa en molts pobles, sense anar més lluny a Albalat, pareix ser que no pot (o millor dit: no vol aplicar-se) a Museros. J. M. Aznar va dir més o menys que no pot ser perquè l’Ajuntament necessita tots els diners de colp per a pagar factures i no es pot permetre esperar-se sis mesos a tindre’ls. Si Albalat o Mislata (que ha aprovat fraccionar el pagament, fins en 10 vegades!, i ha rebaixat el coeficient impositiu en lloc d’apujar-lo com ha fet el PP d’Aznar ací) o altres pobles més han sigut capaços de fer-ho, per què el govern PP-SIM no ho pot fer?
· Una pregunta que ja no tornarem a fer, esta legislatura almenys. L’alcalde va confirmar que mentre ell siga alcalde el llibre sobre la història i el patrimoni de Museros no es publicarà. Recordem que ja està escrit i maquetat a falta d’imprimir-lo. Llàstima de més de 10.000 € llançats a perdre i oblidats en un calaix!

· Sobre la construcció d’una segona promoció de Vivendes de Protecció Pública per part de l’Ajuntament de Museros, Vicent Simon va afirmar que durant el 2010 s’iniciaran les obres i que es construiran 40 pisos de dos habitacions que costaran uns 60.000 € i 72.000 € si es vol garatge i traster. Continuarem informant.

· El Síndic de Greuges ha enviat dos requeriments d’informació a l’Ajuntament de Museros a instàncies de dos veïns. Vam preguntar si s’havien contestat, i ens van dir que sí, tard, però s’havien contestat.

· Per acabar, Andreu Collado va fer un prec relacionat amb la piscina. Vam demanar que s’il·luminara millor la zona de la piscina de nit perquè hi ha zones amb poca llum i això no facilita la vigilància i la seguretat. Se’ns va assegurar que es faria. També vam demanar l’ampliació de la zona on es fa peu per a facilitar el bany als menuts i els pares que els acompanyen. El regidor responsable ens va dir que la intenció és que per a l’any que ve s’haja ampliat 2 o 3 metres la zona on no cobreix. Ho recordarem més avant i pressionarem perquè es faça.

Finalment, en els precs i preguntes del públic, també plantejàrem algunes qüestions. Destaquem la que fa referència a la publicitat dels plens municipals perquè la gent puga participar. Els muserencs i muserenques han de saber quan es fan i decidir si volen anar o no. No és admissible que algú no acudisca al Ple perquè no sap quan es fan. La resposta va ser impagable.

Segons ells van fer ban per la megafonia del poble, que per cert, com el mateix alcalde va reconéixer en l’últim ple, recordem que els altaveus no van massa bé i en alguns llocs se sent molt malament. Quan els diguérem que no costaria gens penjar un avís en la primera plana de la pàgina de l’Ajuntament en Internet, van fer cara de pòquer i ni tan sols van dir que ho farien.
També els proposàrem que, com que ara la TV local ha deixat d’emetre i ja no es faran plens televisats, podrien transmetre per Internet els plens, tal com alguns
ajuntaments ja fan (per exemple el de Paiporta, governat també pel PP). Amb això ja van al·lucinar. Vam haver de sentir el que ens sembla una barbaritat: que no és cap obligació transmetre’l i que és igual de legal si es fa o no es fa i si va gent al ple o no. J. M. Aznar va dir també que en la majoria de pobles quan hi ha ple va menys gent encara que al de Museros i que les 13 o 14 persones que hi havia en eixe eren més de les que solen anar en qualsevol poble. En el BLOC pensem que són excuses de mal pagador, però en fi…
Per a rematar-ho, encara va dir que ell pensava que quasi era millor que no es transmeteren perquè així els portaveus (suposem que ho deia sobretot per ell mateix) no fan intervencions de cara a la galeria per a quedar bé sinó que se centren en el debat. Això, simplement ens pareix AL·LUCINANT!!! No havíem sentit mai tal justificació de l’opacitat.

I el pròxim Ple, més.

La qüestió, en la premsa

La Gaceta de l’Horta Nord (setmanari comarcal)