Ja estem ací de nou disposats a fer la crònica del que va donar de si el ple d’ahir.

Dels punts de l’ordre del dia només direm que, poc sucosos com eren, ens vam abstindre en el conveni laboral del personal de l’Ajuntament (perquè no hi hem tingut cap participació) i que l’ordenança reguladora del registre electrònic de l’Ajuntament, la taxa d’aprofitament especial del sòl, subsòl i vol (en poques paraules, fer que les companyies de telefonia mòbil paguen uns diners per les antenes que tenen instal·lades) i el calendari laboral de l’ajuntament, van eixir avant per unanimitat.

Anem als precs i preguntes, que és on està el moll de l’os.
El grup socialista féu algunes preguntes (algunes coincidents amb les que després el BLOC plantejà i que explicarem més avall). En destaquem les següents:
Sobre la megafonia defectuosa de l’Ajuntament, l’alcalde va dir, en la seua línia, que se solucionarà.
Sobre les beques de Diputació per a estudiants universitaris per a treballar 3 mesos en l’ajuntament i sobre les quals hi ha hagut alguna queixa pel que fa al criteri de selecció i adjudicació, segons l’alcaldia tot s’ha fet amb total transparència…
Sobre les obres del Plan E del Govern central al poble, segons l’alcaldia, tot va
molt bé i a bon ritme.

Després, com sempre, va vindre la llarga intervenció d’Andreu Collado que, en nom del BLOC, plantejà un fum de qüestions.

1. Vam preguntar per la situació de les VPO i per si podien dir quanta gent ha renunciat després de l’adjudicació al pis que li havia tocat. Vicent Simon, regidor de l’àrea, va dir que només quedaven 4 o 5 pisos per adjudicar i que l’Ajuntament no ha tingut queixes importants respecte a les VPO, encara que sí que va reconéixer que hi ha hagut renúncies de beneficiaris perquè no podien fer front a la hipoteca (però no va saber dir quantes).
Nosaltres ja advertirem al seu moment que això podia passar, que amb el canvi de criteri a l’hora d’adjudicar les VPO («VPO per a tots, amb nòmina o sense», que el SIM va voler aplicar), el que podia passar era crear unes falses expectatives a un fum de joves del poble que, a l’hora de la veritat (i més ara amb tota la crisi i els problemes a l’hora que els bancs deixen diners), ha generat no poques esperances frustrades traduïdes en desenes de renúncies
a la VPO.
També sobre la segona promoció, Vicent Simon va tornar a dir que ja està en marxa i que hi haurà un total de 80 pisos amb garatge i traster per uns 84.000 € i que estaran enfocats a persones amb rendes reduïdes i no sols per a joves.

2. Vam demanar que, si és possible, el llibret de festes es repartisca en temps i forma i no quan ja una part de les festes han passat (com va passar l’any passat). L’alcalde va dir que la setmana que ve estarà embastat i al final de juliol es pretén repartir. Va aprofitar per a anunciar que, trencant una tradició des dels inicis de la democràcia, en el pròxim llibret no hi haurà participació dels grups polítics «perquè la majoria de pobles de la contornada tampoc ho fan». Eixa és l’única raó? Potser no es vol donar canxa a crítiques a la gestió del govern PP-SIM en un llibret que arriba a totes les cases?

3. Sobre la reducció de diners en la partida de festes, se’ns va dir que sí que hi hauria Setmana Taurina i que l’Ajuntament contribuirà amb 8.000 €. La resta es finançarà amb el que aporte l’Agrupació de Penyes i les entrades que es cobraran per entrar al recinte i pels cadafals.
Es va dir que la resta d’actes es farien, pràcticament com sempre. Això fa que ens plantegem una pregunta perquè hi ha coses que no quadren. Si ara, amb la meitat de diners, «pràcticament es farà tot, com sempre», segons l’alcalde (de 365.000 € de l’any passat enguany l’Ajuntament se’n gastarà 162.500, segons el Pla de Sanejament), en què es gastaven els altres 162.500 €?

4. Pel que fa a l’ampliació del CP Blasco Ibáñez, vam demanar a l’alcaldia que vigilara el projecte perquè s’està fent sobre el supòsit de 2 línies per curs i no de 3, tal com necessita la població escolar. No podem admetre que Conselleria faça una infraestructura així i que es quede menuda al cap de quatre dies per no tindre en compte el creixement de la població. Després de demanar-li-ho insistentment, José M. Aznar va afirmar que l’Ajuntament defendrà la tercera línia. Nosaltres ho seguirem de prop.

5. Vicent Simon anuncià solemnement en la Gala de l’Esport que hi hauria una nova zona esportiva (o poliesportiu) pròximament a Museros. Li preguntàrem sobre el projecte i quina idea es tenia i resulta que, en clar en clar, vam traure poca cosa. Serà en una zona del polígon Torrubero en què es modificà l’ús del sòl per a fer-lo de dotació esportiva. Molt probablement estem parlant d’una zona de servicis esportius de gestió concertada (és a dir: una empresa privada construirà i gestionarà equipaments esportius en sòl públic amb preus concertats a canvi d’una concessió). Quan el projecte siga alguna cosa més palpable, continuarem informant. En principi, això és el que hi ha. No ens sembla ni bé ni malament fins que no es plasme en res concret.

6. Sobre el pressupost del 2009… No sabem si riure o plorar. Javier Marí, regidor d’Hisenda, va dir que la seua intenció és presentar-lo no més tard de… setembre!!! Molt bé, només 9 mesos d’incompliment de la llei. Han establit un nou rècord absolut en una legislatura amb estabilitat i majoria governamental. I si el setembre, amb la carrereta ja agafada, es posen a elaborar els del 2010 a vore si arriben a temps per a desembre?

Sobre el Pla de Sanejament férem també un fum de preguntes, i alguna cosa més traguérem en clar.

7. Hem pogut saber que on deia clarament «Establecimiento de un precio público que cubra 10.000 € del coste del servicio de atención al discapacitado» [Preu públic: contraprestació dinerària que es rep per la prestació d’un servici i que assumeixen els usuaris], resulta que no volia dir això. A nosaltres ja ens estranyava, ja. Però dir-ho, ho deia. Era, òbviament, una barbaritat que les famílies afectades hagueren de pagar més de 200 € al mes pel servici. Es va assegurar que hi haurà copagament però que l’Ajuntament assumirà la majoria del cost i que les famílies només pagaran una xicoteta part, no quantificada, però lluny del que es podria entendre de la literalitat de la frase. Se’ns reconegué que no s’havia expressat bé en el document. Però la veritat és que nosaltres no teníem més que el document, document que, recordem, no van voler consensuar amb ningú perquè com ens van dir en l’anterior ple «no l’hem volgut consensuar». Siga per un malentés, siga per la denúncia pública, el fet és que es recula i que el preu públic, en qualsevol cas, no cobrirà 10.000 €
Es va afirmar que en temes socials, el Servici d’Atenció Domiciliària, per exemple, no es tocarà res. Estarem vigilants perquè amb el seu document a la mà veiem que no es lleven servicis però sí que se’n redueixen.


8. Pel que fa a la reducció del 25% de subvencions a entitats esportives i culturals, es va dir que serà així. Hi haurà una excepció, la Unió Musical continuarà rebent la mateixa subvenció que fins ara, però, segons l’alcalde, se li demanaran més contraprestacions.

9. Reducció dels jornals dels regidors, alcalde i grups polítics. Tornàrem a insistir que potser, davant totes les pujades d’impostos i taxes que s’aplicaran en virtut del Pla de Sanejament, seria una mesura solidària i exemplaritzant que els polítics i els grups municipal ens reduírem tots un percentatge del que percebem per exercir les nostres funcions (cal recordar ací que, per exemple, un regidor del govern la legislatura passada cobrava 406 € i en esta passa de 700 € nets, 834 bruts). En el BLOC pensem que s’ha de compensar dignament l’esforç i les hores de dedicació a l’Ajuntament, però per eixa mateixa pujada del principi de la legislatura teníem marge per a fer el gest d’abaixar-nos tots els jornal. Som conscients que la quantitat resultant no arregla res per ella sola però es tractava de donar exemple en estos moments de crisi general, tal com han fet en diverses institucions i de tots els colors polítics. L’alcalde ens va dir –reiteradament i visiblement nerviós no sabem per què– que estàvem fent el ridícul, i s’aferrava al fet que els jornals dels polítics a Museros ja estan en la mitjana baixa del conjunt dels 43 pobles de l’àrea metropolitana de València. Aznar insistí que «no hi ha alcaldes i regidors cars o barats, sinó bons o roïns». Això, en tot cas ho jutjarà el poble quan vote. El BLOC també va demanar que es publicaren en el pròxim llibret de festes les retribucions de tots els regidors i de l’alcaldia. Finalment, Andreu Collado va dir que en el BLOC pensem que no féiem gens ni miqueta el ridícul demanant la reducció. Sobretot en estos moments en què tantes famílies ho passen tan malament estem convençuts que calia fer un gest, que calia donar exemple.

10. Sobre el clàssic del tancament i neteja dels solars municipals també preguntàrem de nou. Resulta que en la llista de requeriments als propietaris per a la neteja hi havia 5 o 6 solars propietat de l’Ajuntament. És a dir, que hem arribat a la situació absurda que l’Ajuntament es requereix a ell mateix per a netejar i tindre en condicions els seus solars. OOOOOLÉ! La que faltava per vore! Això, per a nosaltres, sí que és fer el ridícul!

11. I, finalment, sobre l’etern PGOU, l’alcalde i el regidor d’Urbanisme van dir que «ha sigut bo que s’haja retardat tant el procés final i que s’haja fet llarg» i això perquè sembla ser que amb unes noves normatives autonòmiques que s’aplicaran ja al nostre PGOU es facilitarà la resolució d’alguns problemes grossos que hi havia pendents. El
que passa és que per eixa mateixa regla de tres, si ens esperem a futures normes o lleis per a fer front als projectes que hem de tirar avant no avançarem mai perquè sempre estarem a l’espera. Per a no ser pesats no tornarem a preguntar fins que ens done novetats el regidor d’Urbanisme, que almenys esta vegada ja no ens va dir una volta més que en el pròxim ple la cosa estaria ja a punt. Encara que continuem pensant que el procés s’ha allargat excessivament i que cal disposar ja del PGOU, que és l’instrument indispensable per a dur avant un urbanisme sostenible i de consens.

S’ha fet llarg, però bàsicament està tot el que volíem contar-vos.
Fins el pròxim!

La qüestió, en la premsa

La Gaceta de l’Horta Nord
(Feu clic damunt de la imatge per engrandir-la)
Diari digital Hortanoticias.com