De nou, puntuals a la nostra cita, volem fer-vos un resum del que va donar de si el Ple d’este dilluns.

El punt més gros que es va tractar va ser l’aprovació del projecte per a poder rebre els diners del pla de la Generalitat Valenciana per activar l’economia i que ací destinarà més d’un milió d’euros a la construcció d’un centre de dia per a les persones majors, cosa que fa temps que reclamava el poble de Museros. Tots els grups vàrem votar a favor.
De tota manera, des del BLOC volem manifestar que s’hauria
pogut buscar la col·laboració de tots els grups per a aportar idees i entre tots decidir en quina infraestructura invertir esta injecció de diners. Òbviament, el Centre de Dia, que tots portàvem en els nostres programes electorals, ens sembla una bona iniciativa. De fet, el BLOC ja es va queixar que en el pressupost del 2008 no s’habilitara cap partida per a iniciar el procés de construcció.
Apostem per inversions productives com esta. I ara, amb tres aportacions de diners molt quantioses, vora tres milions d’euros (1.000.000 d’Aigües de València, més de 800.000 del pla del Govern Central i més d’1.000.000 del Pla Confiança de la Generalitat), l’excusa de la falta de diners és més poc sòlida.

A més, hi haurà una pròxima aportació de diners que farà l’ICO (Institut de Crèdit Oficial) per a fer front al pagament dels deutes als proveïdors de l’Ajuntament, i tots els ingressos per l’augment de contribucions per l’IBI de tot el que s’ha construït estos anys.

Ara calia fer el primer pas per a fer realitat el Centre de Dia. Segons l’equip de govern, es farà en dos fases, tindrà 40 places i estarà acabat el 2010. Més avant haurem de saber com és el projecte, quant pagaran els usuaris, quin termini tindrà per a estar plenament en funcionament i, també, com serà la gestió (si el PP-SIM decideix fer-la directa i pública, com defén el BLOC, o si se cedirà la gestió a una empresa privada).

Un altre punt digne de ser ressenyat, que també isqué avant per unanimitat, va ser l’aprovació d’una moció conjunta de tots els grups per a demanar la moratòria en l’aplicació de la directiva europea que regula l’ús del foc en les festes populars i que faria perillar moltes de les festes tradicionals valencianes. Al BLOC, especialment sensible a este tema, el preocupava què podria passar amb els correfocs, les coetades, les falles i tantes manifestacions populars relacionades amb el foc i la pirotècnia, que cal fer més segures però no estrangular-les fins l’extinció. Ens va agradar que, en este cas, el govern municipal fera una proposta d’acord i el procediment seguit, per a evitar un ús partidista. Ens agradaria que altres vegades, en qüestions més importants, també s’actuara així.

Dels punts de l’ordre del dia, només comentarem ja el fet que s’aprovà també per unanimitat el conveni que permetrà usar les instal·lacions esportives de l’institut fora de l’horari escolar. Era poc raonable, no sobrats d’infraestructures esportives com estem, que els muserencs no poguérem usar les existents si no s’interfereix l’activitat acadèmica.

Passant als precs i preguntes, sempre la part més sucosa del Ple, com sempre el BLOC va exercir la labor d’oposició lleial però incisiva que ens comprometérem a fer.

Però abans volem reproduir ací una reflexió que férem al final del Ple en to irònic. Andreu Collado va demanar que seria bo que hi haguera plens ordinaris cada setmana perquè, quina casualitat!, tot està a punt de fer-se o la reunió es fa la setmana següent. I passen els mesos i al següent ple hi ha ben poca cosa avançada.

De la quinzena de qüestions que vàrem plantejar farem un resum de les més importants.

– Una de les preguntes més calentes, que formulà també el portaveu socialista, va ser la que es féu sobre els rumors que hi ha d’una possible privatització de la gestió de l’escoleta per al curs que ve. El regidor d’Educació, José Bellés, va afirmar rotundament dos voltes que no. Si el govern PP-SIM no té previst recórrer a la privatització, per què s’han creat expectatives a una empresa? Després, l’alcalde no va ser tan clar i fidel al seu estil de «ni si ni no, ni avant ni arrere» va deixar en l’aire la qüestió i va dir només que «molt possiblement, quasi segur, estes negociacions no arriben a res». I eixe és el problema, que «estes negociacions» no arriben a res, però unes altres sí. El BLOC manifestà clarament que la privatització de la gestió NO és la nostra opció, ni el PP ni el SIM feren una declaració pareguda. Això ens fa pensar que si ara no ho fan no serà, o no solament, perquè les negociacions no acaben bé sinó per la pressió que ja han arribat a sentir o que intueixen que tindrien dels pares i mares afectats o de partits que, com el BLOC, treballarem perquè la gestió continue fent-se des de l’Ajuntament, perquè no concebem l’escoleta, ni cap altre servici públic, com un negoci sinó com una necessitat que cal cobrir (i qualsevol empresa privada vindrà a guanyar diners, o no?).

– Preguntàrem què ha passat amb el Servei d’Atenció Domiciliària que feia la Mancomunitat i sobre els criteris per atendre uns casos i no altres. Se’ns digué que ara ho du
directament l’Ajuntament i no la Mancomunitat i que els criteris per atendre els casos són els mateixos que utilitzava la Mancomunitat.

Criteris de contractació de personal. No vam rebre cap resposta convincent a la pregunta de si hi havia algun criteri establit a l’hora de contractar personal, especialment el no especialitzat o qualificat, per a fer faenes per a l’Ajuntament, sobretot en esta època en què escasseja el treball. El BLOC sempre ha defés que s’aplique un criteri objectiu d’accés a estos llocs de treball per a evitar suspicàcies sobre a qui es donen eixos jornals.

– Sobre les ajudes als llibres de text del curs 2008-2009 ens van dir que encara no s’havien pagat (ja ho sabíem) i que molt prompte es pagaran. Una altra vegada el que paga la Conselleria de Font de Mora (que diu pomposament que és un pla de gratuïtat de llibres de text) i el que costen realment els llibres als pares no quadra, però enguany la diferència NO la completarà l’Ajuntament. Així, el pagament del 100% del cost que implantà el BLOC quan gestionava Educació, es perdrà «gràcies», a la presumpta gratuïtat implantada pel PP de Camps. A més, vàrem haver de sentir que, en paraules del senyor alcalde «els pares estan molt contents». Contents per què? Perquè ara no es pague el 100%? En tot cas deuen estar conformats. I és que de vegades ens volen fer combregar amb rodes de molí…

– Sobre les VPO, se’ns digué que l’obra va en marxa sense novetats remarcables (a com anava el procés d’adquisició efectiva per part dels afortunats en el sorteig no es féu referència) i que ja començava el procés per a fer-ne 50 més, tal com s’anuncià en el ple passat, i que seria oberta a tot el món, no només per a joves.


– El dia 26 de març, Museros va eixir en els diaris junt amb 85 pobles més, i per a mal. No havíem remés a la Fiscalia, com sí que ho havien 177 pobles de la província de València, les infraccions urbanístiques comeses en sòl rústic des del 2005 tal com ho havia sol·licitat. Se’ns va assegurar que ja mateix es faria (de què ens sona això…?).

– Sobre el DIC de Fontestad, la mateixa: quasi, quasi està fet, està molt madur i en dos o tres mesos acabarà el procés. Amén.

– En l’anterior ple es debaté sobre la necessitat de demanar que el nou col·legi públic tinga tres línies i puga donar servici a les necessitats d’un poble que creix. Per al BLOC és un tema fonamental per al futur de l’educació a Museros i pressionarem tant com podrem. Preguntàrem si s’havia fet alguna gestió en eixe sentit i la resposta fou, per desgràcia, un trist no. Si el govern municipal no fa els deures nosaltres ho intentarem.



Al carrer de darrere de l’ermita hi ha dos clots impressionants. Nosaltres, compromesos com estem també amb la política de les coses xicotetes, les del dia a dia, vàrem preguntar si pensaven arreglar-los perquè fan entre 4 i 8 cm de fondo. Se’ns va dir que ho farien en breu (ara falta saber què entén el govern municipal per ‘brevetat’ perquè si fa com fins ara…, per arreglar el clot del cantó del carrer de les barraques van estar vora deu mesos!).
[Toca! Esta vegada només han calgut uns pocs dies perquè mig arreglen els clots colgant-los amb terra i graveta! Potser la pregunta en el Ple ha tingut alguna cosa a vore? Si no l’arribem a fer, s’hauria intervingut tan ràpidament? No ho sabrem mai. De tota manera, ens alegrem que espavilen i que facen les coses, ni que siga perquè els estirem… (afegit el 3 de maig)]

– Tornàrem a insistir en quan es resoldran les al·legacions al PGOU i continuarà el procés ja que des del ple d’octubre del 2008 se’ns diu que es presentaran en el ple següent i és que la cosa s’està fent més llarga que un dia sense pa…

– I per acabar… Andreu Collado preguntà una volta més sobre quan pensa el govern municipal, i el senyor Marí, regidor d’Hisenda, en particular, presentar els pressupostos del 2009, perquè ja hem consumit quatre mesos (4!) i ni està ni se l’espera. És absolutament impresentable que l’element més important en la gestió de qualsevol ajuntament i en el qual es marquen les prioritats i els projectes de l’Ajuntament no els hàgem pogut estudiar i debatre per a confrontar idees i prioritats. I això que la llei obliga que estiguen presentats abans del 31 de desembre de l’any anterior!!!

Això és tot el que va donar de si el Ple. Al final de juny, més!!!