Les últimes setmanes molts dels usuaris de l’escoleta de l’any que ve ens han fet arribar una gran preocupació, ja que segons sembla hi haurà una nova pujada en els preus del servei per al curs 2008-2009. Si observem una taula comparativa dels preus de l’escoleta des del curs 2006-2007 en què es va posar en funcionament fins a l’actual, la pujada ha sigut constant:

Una mensualitat habitual (ensenyament i menjador) valia per als pares el primer curs 140 €, el curs que ve valdrà segons els preus aprovats el dia 22 de maig pel govern PP-SIM que dirigeixen la Junta de Govern Local, 175 € (un 25% més). I això sense tindre en compte que este curs hi haurà una subvenció de la Conselleria d’Educació de 181€/mes per als xiquets d’1 a 2 anys i de 118€/mes per als de 2 a 3 anys.

Ara bé, el cas més cridaner és el del mes de juliol de l’any 2009. Com que no hi haurà subvenció de Conselleria eixe mes, el preu de l’ensenyament sense menjador serà de 281€ per a un xiquet d’1 a 2 anys i de 218€ per a un de 2 a 3 anys. Per a uns pares treballadors que necessiten fer ús del servei al juliol, amb menjador, cosa gens estranya, el preu serà de 356€ (un 122,5% més del que s’ha pagat enguany i més del doble del que pagaran durant el curs normal!) la classe d’1 a 2 anys i de 293€ (un 83% més que el curs 07-08 i un 67,4% més que durant eixe curs) en la de 2 a 3 anys. Qui podrà permetre’s açò? En el BLOC ens preguntem què passarà si els pares decideixen no portar els xiquets, què farem de l’edifici i del personal? I si en van molt poquets, quin dèficit haurà d’assumir l’Ajuntament?

El BLOC creu que això és un autèntic despropòsit. Quan gestionàvem l’escoleta férem un estudi del que es pagava en els centres de la contornada, i establírem uns preus dins de la mitjana de les escoletes semblants a la nostra, en l’espera de rebre subvencions que feren més assumibles els costos per a l’Ajuntament i si fóra possible abaratir el que pagaven els pares. Dos anys després, han arribat les subvencions, però els preus s’han incrementat. És a dir, les famílies del poble veuen que la factura de l’escoleta l’han apujat, encara que teòricament ells reben una substanciosa subvenció. Hi ha partits que s’omplin la boca parlant de la família però quan tenen l’oportunitat de fer polítiques socials que reduïsquen els enormes gastos familiars en educació no ho demostren massa.

El govern municipal intenta fer quadrar els comptes de l’escoleta com si fóra una empresa que no haguera de perdre diners. Per al BLOC, esta no és la manera d’encarar els serveis socials. No es pot buscar la rendibilitat econòmica sinó la necessitat social del servei. És evident que un servei com este generarà pèrdues, però el benefici que produeix a les famílies que en tenen necessitat, i per tant a tot el poble, és molt superior.
En època de crisi s’han de buscar solucions imaginatives per a superar els problemes econòmics de l’ajuntament. S’han de tindre clares les prioritats. Apujar els preus de l’escoleta, mentre es destinen 29.900€ a fer una estàtua per a inaugurar l’institut no creiem que siga tindre clar què és prioritari en l’àmbit de l’educació a Museros. En el BLOC estem convençuts que destinar diners a altres partides més prescindibles i menys necessàries no és anar en la direcció correcta. Per què no eliminem els gastos innecessaris, reduïm els més superflus i planifiquem amb els tècnics que en saben com podem finançar els serveis bàsics per al benestar general (escoleta, llibres de text, targeta daurada i del metro, etc.)?
Posar remei a una mala situació econòmica de l’ajuntament no pot dependre sols d’uns pocs. S’ha de pagar entre tots, però d’una manera justa, justificada, equitativa i solidària. Nosaltres no volem fer política únicament amb criteris econòmics, la gent del BLOC volem fer-la bàsicament amb criteris socials.

Edicte de l’Ajuntament en què es fixen els preus públics de l’escoleta. Feu clic sobre la foto si la voleu engrandir.
(Del fet que només estiga en castellà, no val ni la pena fer cap comentari).


La qüestió, en la premsa

http://www.hortanoticias.com/noticia.asp?ref=214206

Levante-EMV, 24 de juliol de 2008
La Gaceta de l’Horta Nord, 24 de juliol de 2008